Annons

Saknaden blir en aning för svår i Sara Stridsbergs nya bilderbok

En förmänskligad varg längtar efter sin lekkamrat – den lilla vargen i röd toppluva. Både text och bild är vackra, men boken kan uppfattas som svårare än vad den faktiskt är, tror recensenten Urban Jarvid.
Recension • Publicerad idag 16:00
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Sara Lundberg har illustrerat ”Lilla varg”. Kritikern Urban Jarvid tycker att bilderna är ”uttrycksfulla och personliga”.
Sara Lundberg har illustrerat ”Lilla varg”. Kritikern Urban Jarvid tycker att bilderna är ”uttrycksfulla och personliga”.Foto: Ola Kjelbye
Sara Stridsberg har samarbetat med Sara Lundberg tidigare, i Augustprisnominerade bilderboken ”Dyksommar” från 2019.
Sara Stridsberg har samarbetat med Sara Lundberg tidigare, i Augustprisnominerade bilderboken ”Dyksommar” från 2019.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Bilderbok (från 3 år)

Lilla varg

Text: Sara Stridsberg

Bild: Sara Lundberg

Förlag: Natur & Kultur

För fem år sedan släppte Sara Stridsberg och Sara Lundberg bilderboken ”Dyksommar”. Nu har de samarbetat igen. Även nya ”Lilla varg” förenar barns lekar med svåra och starka känslor.

En varg saknar sin kamrat. Den minns förra vinterns upptåg och hoppas att kamraten ska dyka upp igen men så blir det inte.

Annons

Illustrationerna är gjorda med grova kritor, jag skulle säga ”kladdkritor”, men är inte helt säker. De är hur som helst väldigt uttrycksfulla och personliga.

Starka ord och starka bilder ger en intensivt känslosam bok. Tyvärr kan det faktum att vi aldrig riktigt får veta vem lilla vargen var och vad som hänt henne göra att boken upplevs som smal eller svår.

”Lilla varg” av Sara Stridsberg och Sara Lundberg
”Lilla varg” av Sara Stridsberg och Sara Lundberg
Urban JarvidSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons