Annons

Pija Lindenbaum skildrar mod och medkänsla i en äventyrlig historia

Pija Lindenbaum är aktuell med en ny egensinnig bilderbok där mod och medkänsla prövas. Jonna Fries har läst ”Följa John”, en festlig historia med ett rörande barnperspektiv.
Recension • Publicerad idag 16:00
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Pija Lindenbaum är en av våra mest framstående svenska bilderboksskapare. Nya ”Följa John” är en fröjd att läsa, tycker recensenten Jonna Fries.
Pija Lindenbaum är en av våra mest framstående svenska bilderboksskapare. Nya ”Följa John” är en fröjd att läsa, tycker recensenten Jonna Fries.Foto: Ulrica Zwenger
Bilderbok (från 3 år)

Följa John

Text och bild: Pija Lindenbaum

Förlag: Lilla Piratförlaget

Pojken i Pija Lindenbaums nya bilderbok ”Följa John” sitter vid bordet och är sjuk. Mamma och pappa är inte i huset, men den som väntar sig en stillsam hosthistoria får vända sig någon annanstans. Det här är en bok om att gå på äventyr tillsammans med en riktig våghals.

John sitter nämligen också vid bordet. Kanske är han en bror. Kanske är han en fantasi. Det är lite oklart, men spelar egentligen ingen roll. Det viktiga är att det är John som drar iväg och den jagberättande pojken som följer efter.

Annons

”Följa John” är också titeln på detta bångstyriga äventyr. Med ett band av iakttagelser, nyfikenhet och förundran låter Lindenbaum pojken berätta om en dag där allt tycks vara möjligt. Replikerna är få, ofta obesvarade, men närvarokänslan är stark. Tillsammans med pojken får läsaren springa, klättra och åka efter John, och vara med och upptäcka spännande miljöer och testa nya saker.

””Följa John” är en festlig och undersökande bilderbok med ett rörande barnperspektiv.”

Meningarna är korta, men ändå fulla av frågor och funderingar kring allt John gör. Han hämtar något i en affär, han tar vägar i tunnlarna under marken, han åker hiss, kräks lite grann och går rakt in i en främmande lägenhet. Bland annat.

Hur vågar han? Kan han alla underliga vägar? Och vart ska han egentligen?

Bilderna fångar farten och den pirrande överraskningskänslan med lutande miljöer, gångar i genomskärning, kraftfulla perspektiv och sidor som kräver att man vrider på hela boken.

Färgerna är ofta lite murriga, skuggorna har ett stråk av mystik och även bifigurerna har personliga uttryck. Mitt i allt står naturligtvis den sjuka pojken, mestadels klädd i en röd jacka som omedelbart fångar ögat, och John, som tar form som en sagolikt charmig figur.

Det är en fröjd att följa John och pojken genom staden. John är fullständigt oberäknelig och även om pojken hela tiden bär ett visst mått av tvekan inom sig hinner han både prova på ett yrke och testa livet med ett husdjur. Mot slutet av äventyret händer också någonting med pojken. Han tar plötsligt själv kommandot.

”Följa John” är en festlig och undersökande bilderbok med ett rörande barnperspektiv. Med humor och värme skildrar Lindenbaum både starka familjeband och ett storslaget äventyr i närmiljön. Det är både roligt och nervkittlande.

”Följa John” av Pija Lindenbaum
”Följa John” av Pija Lindenbaum
Fakta

Pija Lindenbaum

Född: 1955 i Sundsvall

Bor: i Stockholm

Utbildning: Konstfack

Bokdebut: ”Else-Marie och småpapporna” 1990

Böcker i urval: ”Gittan och gråvargarna”, ”Lill-Zlatan och morbror raring”, ”Doris drar”, ”Vi måste till jobbet”, med flera.

Priser: Har bland annat tilldelats Elsa Beskow-plaketten, Augustpriset, Snöbollen och Deutscher Jugendlitteraturpreis

Jonna FriesSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons