Annons

Övertygande och lättläst om mordet på Olof Palme

Kan det vara så att journalisten Jon Jordås har svaret på vem som mördade statsminister Olof Palme? Han har åtminstone en övertygande teori, tycker Jan Bärtås.
Recension • Publicerad 11 oktober 2024
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Jon Jordås skriver trovärdigt om mordet på Olof Palme och är övertygad om att Christer A var mördaren.
Jon Jordås skriver trovärdigt om mordet på Olof Palme och är övertygad om att Christer A var mördaren.Foto: Viktor Gårdsäter
Sakprosa

Den sista boken om mordet på Olof Palme

Författare: Jon Jordås

Förlag: Natur & Kultur

Vi minns alla den famösa presskonferensen som chefsåklagare Krister Petersson höll i juni 2020. Svenska folket skulle få reda på vem som mördade Palme. Det blev ett antiklimax. Den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, ringades in och ansågs vara skyldig. Men några bevis fanns inte. Bara indicier.

Journalisten Jon Jordås presenterar en helt annan hypotes i sin bok ”Den sista boken om mordet på Olof Palme”. Det är en välskriven och lättläst bok som man snabbt tar sig igenom, till skillnad från många andra Palmeböcker som ofta är långdragna och sega. Dock är den lite upprepande i vissa kapitel.

Annons

En viss Christer A är i fokus. En enstörig man som aldrig lämnade in sin revolver när polisen ville provskjuta alla vapen av märket Smith & Wesson. Christer A sågs vid biografen Grand, bodde i Vasastan, hatade Palme, var dokumenterat en duktig pistolskytt och saknade trovärdigt alibi natten 28 februari när Palme sköts ihjäl. När polisen konfronterade honom ljög han.

”Det är en välskriven och lättläst bok som man snabbt tar sig igenom, till skillnad från många andra Palmeböcker som ofta är långdragna och sega.”

Jon Jordås berättar initierat om Christer A:s liv som udda person och dömd djurplågare. Hans föräldrar var rädda för honom. Utseendemässigt var han lik den fantombild som polisen skapade efter Mårten Palmes minnesbilder.

Jag sträckläste denna bok en eftermiddag med stor behållning. Polismän som deltog i utredningen verkade ganska övertygade om att Christer A var rätt person. Men polisutredningen drog ut på tiden och han hamnade i skymundan.

När polisen slog in dörren in till Christer A:s lägenhet fann man honom död. Han hade skjutit till själv. Här tog allt slut 2007. Någon slutlig lösning får vi därför inte.

”Den sista boken om mordet på Olof Palme” av Jon Jordås
”Den sista boken om mordet på Olof Palme” av Jon Jordås
Jan BärtåsSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons