Annons

Ölandskonstnären Oscar Guermouche död – blev 47 år

Konstnären, bokförläggaren och skribenten Oscar Guermouche, som i många år var bosatt på Öland, är död.
Konst • Publicerad lördag 18:13 • Uppdaterad söndag 13:54
Oscar Guermouche år 2020.Foto: Johanna Eriksson

Oscar Guermouche föddes 1977 i Stockholm och växte upp i Frankrike, Kalmar och på Öland. Sedan många år har han bott i byn Gårdby på Öland.

Han studerade på Nyckelviksskolan i Lidingö och Gerlesborgsskolan i Stockholm. Därefter på Konstfack i Stockholm där han tog examen våren 2009. Dock var hans examensprojekt nära att stoppas på grund av hur det använde den svenska flaggan. Till slut ställdes det ut. Han tilldelades vid sin examen institutionens stora avgångsstipendium.

Annons

Den första stora separatutställningen ”Mine’s bigger than yours” visades på Kalmar konstmuseum 2011.

Hans konst skulle också provocera igen. 2015 hade Ölands Museum Himmelsberga en installation av Oscar Guermouche som ingick i hans projekt ”Tredje generationen”, där han resonerade kring självbilden och hotbilden, vi och de andra, hemma och borta, försvar och angrepp.

Installationen var utformad som en barriär och stod på kaffestugegården. Barometern-OT:s konstrecensent Mikael Hagner skrev bland annat: ”Hans verk skär sig, både till form och till innehåll, med allt som vi är vana vid att förknippa med ett hembygdsmuseum. När planket plockas ner i slutet av sommaren har den förhoppningsvis inspirerat en och annan att ta itu med verklighetens barriärer.”

Men efter att folkmusiker som skulle spela på museets årliga folkmusikdag hade klagat på verkets placering beslutade Himmelsbergas styrelse att verket skulle flyttas vilket fick Oscar Guermouche att helt ta bort det från Himmelsberga. I protest mot styrelsens beslut avgick därefter museets verksamhetschef Maria Lindmark.

Oscar Guermouche när han plockade ned sitt konstverk ”Tredje generationen” på Ölands Museum Himmelsberga.Foto: Kim Ustamujic Johansen

Oscar Guermouche sa i en intervju i Barometern-OT:

”Verket är gjort specifikt för den platsen, för att bryta av i idyllen, väcka tankar och känslor. Men om museet inte kan stå för det ska det inte vara där alls.”

Styrelsen för Ölands hembygdsförbund bad senare Guermouche om ursäkt – både offentligt och personligen. Flera år senare, när han ställde ut i Mörbylånga kommenterade han det som hände på Himmelsberga.

”Min ambition har aldrig varit att provocera med min konst. Det tog på krafterna.”

Oscar Guermouche inför utställningen ”You wouldn’t like me when I’m angry” på Teatergalleriet i Kalmar 2020.Foto: Johanna Eriksson

Året efter ”incidenten på Himmelsberga”, som han kallade det, ställde Oscar Guermouche ut runt om i landet. Mest uppmärksammad då blev installationen ”You made me” i Slottskogen i Göteborg. Den bestod av ett litet hus bakom ett högt plank, och handlade om en man som barrikaderat sig för att skydda sig själv och sin familj från allt som hotar den.

Oscar Guermouche tog sig gärna an språket som en identitetsbärare i sitt konstnärskap, och han fascinerades av stereotypa manliga ideal och miljöer. Han var särskilt intresserad av antihjälten och monstret.

Annons

I samband med sin separatutställning i Mörbylånga konsthall år 2019 sa han:

”Män med stålblickar, sammanbitna käkar, vältränade kroppar - maskiner ständigt redo för allt, från sex till våld. Män som Ares, Hulken och framför allt Rambo har följt mig genom livet och genomsyrat mitt arbete. De gör det rätta, men på fel sätt – med katastrofala följder. De är på gränsen mellan hjältar och monster. Traditionella hjältar som James Bond och Indiana Jones tråkar ut mig. Ser jag en Rockyfilm sympatiserar jag med hans motståndare.”

Hans konst har ställts ut på bland annat Kalmar konstmuseum, Nationalmuseum i Stockholm, National Centre for Contemporary Art i Moskva, Kunsthalle Rostock, The Bomb Factory Art Foundation i London, Lokal 30 i Warszawa och Sleepwalker Projects i Toronto. Han finns representerad i samlingar som Magasin III:s, Statens konstråds och Göteborgs Stads. Han har även författat artiklar och essäer för exempelvis Paletten, Verk Tidskrift och Sveriges Allmänna Konstförening.

Guermouche var dessutom vice ordförande i Bildkonstnärsfonden och ordförande för Bildkonstnärsfondens delegation för Iaspis samt ledamot i Konstfacks högskolestyrelse.

2020 medgrundade han konstboksförlaget Praun & Guermouche.

Han blev 47 år.

Kim Ustamujic JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons