Litteraturnodschefen: "Starka kulturpolitiker är ett måste för länets utveckling”
Kulturen och valet
Sedan några år hanteras regionens kulturfrågor inte längre i en egen nämnd, utan i den regionala utvecklingsnämnden som enligt beskrivningen "ansvarar för regionala tillväxt- och utvecklingsfrågor inom näringslivsutveckling, planering, infrastruktur och miljö."
Hur högt prioriterade är kulturfrågorna? Vi fortsätter vår valserie med att undersöka detta via länets stora kulturinstitutioner och nämndpolitikerna själva. I dag har turen kommit till Anna Mellergård, verksamhetsledare för Litteraturnod Vimmerby, plattformen för litteraturutveckling i Kalmar län.
Läs de tidigare delarna:
Kulturskolan når 1600 unga i veckan: ”Grunden för ett livslångt intresse”
Länsmusikchefen: ”Vi är den enda länsorkestern i Sverige utan egen replokal”
Teaterchefen: ”Lönsamhet får inte bli kulturens prioritet nummer ett”
Sedan 2019 har Vimmerby kommun Region Kalmar läns uppdrag att arbeta med litteraturutveckling i länet. Arbetet bedrivs med medel från Region Kalmar län och Kulturrådet genom plattformen Litteraturnod Vimmerby. Fokus för verksamheten ligger främst på barnlitteratur som konstform genom det litterära arvet från Astrid Lindgren. Men verksamhetens övergripande syfte är att i Astrid Lindgrens anda främja litteratur i allmänhet och litterär utveckling i synnerhet, att verka för det fria ordet och för litteratur som konstform.
Anna Mellergård är verksamhetsledare för Litteraturnod Vimmerby.
Hur tycker du att den regionala kulturpolitiken fungerar?
– Generellt sett fungerar den bra, utifrån den modell vi har att rätta oss efter. Den regionala kulturpolitiken bygger på samverkansmodellen, en samverkan mellan staten och regionen. Tanken bakom modellen, att ge regionen större inflytande över den regionala kulturpolitiken, tycker jag är bra. Men i praktiken finns ändå en risk för alltför mycket statlig styrning.
Anna Mellergård tror att många regionpolitiker fortfarande är alltför påverkade av Statens kulturråds syn på hur kulturpengarna ska fördelas och därför inte kan sätta sin egen prägel på länets kulturpolitik.
– Jag tror inte att Kalmar län sticker ut åt något håll. Det är ungefär likadant i hela landet. Allt hänger på hur starka de regionala kulturpolitikerna är, påpekar hon.
Är länets kulturpolitiker inte tillräckligt starka?`
– Jag kan inte uttala mig om det. Jag har lusläst vår regionala kulturplan. Det är ingen skrivbordsprodukt. Den är väl förankrad i alla instanser i länet, både kommuner, kulturaktörer och andra intressenter. Det vilar ett ansvar på alla som är med och utformar länets kulturpolitik.
Hur värderas kultur i länet av politikerna?
– Det är bra att kulturfrågorna nu ligger under regionala utvecklingsnämnden. Men det finns alltid en risk att akuta, pragmatiska, konkreta problem som miljökrisen och höga priser på bensin och energi tar överhanden, trots att kultur är viktigt för hela samhället, barnen, demokratin, och hållbarheten.
Vad kan man göra för att kulturen inte ska hamna i skymundan för andra samhällsfrågor?
– Det hänger mycket på att politikerna i regionala kulturnämnden är väldigt starka, som sagt. De politiska partierna måste hitta rätt personer som verkligen kan föra kulturens talan.
De som jobbar med kulturpolitiska frågor i kommuner och regioner ska vara insatta, påpekar Anna Mellergård.
– Jag tänker på alla kommunpolitiker som ansvarar för kommunernas bibliotek? Är de medvetna om allt spännande som händer i Sverige? Känner de till exempel till satsningen Stärkta bibliotek? Eller fattar de beslut som visar att de inte inser bibliotekens värde? De måste lyssna på biblioteksföreträdarna, de som den kämpar på golvet varje dag. Det är otroligt ansvarsfullt att vara kulturpolitiker idag.
Vad vill du att politikerna ska tänka på?
– Tänk långsiktigt, tänk på barnen, tänk helhet. Hur skulle ett samhälle utan museer, bibliotek, konsthallar, teatrar, biografer och andra kulturella centra och mötesplatser se ut? Vi kan inte ha ett sånt samhälle, det skulle inte fungera. Långsiktigheten saknar jag. Kraven på att vi kulturaktörer snabbt ska komma med resultat är fel väg att gå.
Hur jobbar ni för att politikerna ska få insyn i er verksamhet och förståelse för det ni gör?
– Litteraturnoden har tre Vimmerby-politiker i vår styrgrupp, vi skickar ut nyhetsbrev och matar dem med information om vad vi gör och bör göra i länet, och även om vad som händer i landet och världen. Vi bjuder också in politikerna till våra arrangemang.
Är det bra att ha politiker med i styrgruppen? Hur går det då med den konstnärliga friheten?
– Det finns inget självklart svar på den frågan. Det hänger ju på att de politiker som sitter där är medvetna om principen om armlängds avstånd, det vill säga att de inte ska lägga sig i vår verksamhet. Just nu fungerar det, men jag håller på och formulerar ett dokument för framtiden. Det är jätteviktigt med en armlängds avstånd.
Hur mår litteraturnodens verksamhet idag?
– Nu mår vi bra. Förra året, innan visste om vi skulle få ett fast årligt anslag, var det lite skakigt och lite kämpigt, men nu vet vi vad vi har att förhålla oss till ekonomiskt.
Litteraturnod Vimmerby har ett fast anslag på 970 000 kronor från regionen och 730 000 kronor från staten.
Vad önskar ni er för er verksamhet i framtiden?
– Mer uppmärksamhet och intresse från såväl politiker och media. Då synliggörs fler behov och vi kan bli en självklar samarbetspartner för alla som arbetar med kulturfrågor i länet. Där har vi en utmaning idag, genom att vi heter Litteraturnod Vimmerby, trots att vi har ett regionalt uppdrag.
Har ni inte funderat på att byta namn?
– Det är ett bra namn, eftersom Astrid Lindgren kommer från Vimmerby. Och det är en del av vårt regionala uppdrag att ta vara på det lokala kulturarvet och det varumärke inom litteratur och kultur som Vimmerby är. Så här i början har det varit svårt att få förståelse för att vi arbetar länsövergripande. Men om några år vet alla.
Hur är känslan inför kommande år gällande verksamheten och ekonomin?
– Positiv. Nu kan vi genomföra vår basverksamhet och vi har hundra idéer. Samtidigt är vi som alla andra, oavsett om vi arbetar inom kulturfältet eller har andra samhällsuppdrag, självklart omskakade av läget i världen. Men vi inom kultursektorn har alltid en viktig roll att fylla i samhällsutvecklingen, inte minst i orostider.
Händer närmast för Litteraturnod Vimmerby
Nu i början av september börjar en ny omgång av det konstnärliga utvecklingsprogrammet för författare, Skrivyta Syd. Denna gång inleds året med en veckas skrivarresidens på Öland. Mathias Nilo från Mörbylånga är Kalmar läns deltagare i år.
Medverkar på Ölands barnkulturfestival som äger rum 9-10 september på Ölands Museum Himmelsberga.
I oktober är det dags för litteraturfestivalen Vimmerby berättar, som denna gång arrangeras som en heldag från kl 10 till 22. Litteraturnod Vimmerby står för flera seminarier under dagen. Det blir också bokbord för länets författare som även kommer att få presentera sig på scen.