Annons

KULTURDEBATT: ”Ölands museum Himmelsberga, utan framtid?”

Ölands museum Himmelsberga spelar i dag en central roll för den öländska kulturen och har de senaste åren visat en fantastisk framåtanda, men frågan tränger sig på allt tydligare: Hur länge kan man hålla en kulturnod av detta slag i ett finansiellt strypgrepp utan att det får allvarliga konsekvenser?
KULTURDEBATT • Publicerad måndag 21:26
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Utan vaktmästare eller trädgårdsmästare finns det inga möjligheter att hålla byggnader och trädgårdar i ett acceptabelt skick”, skriver insändarskribenten.
”Utan vaktmästare eller trädgårdsmästare finns det inga möjligheter att hålla byggnader och trädgårdar i ett acceptabelt skick”, skriver insändarskribenten.Foto: Mikael Eklund

De kulturansvariga politiker på Öland behöver anlägga ett helt nytt perspektiv som garanterar Himmelsberga museum en anständig fortlevnad i stället för en daglig kamp för den nakna existensen med akut finansiell andnöd. Var går smärtgränsen? I förlängningen kan det leda till Himmelsberga museums förfall och slutligen till nedläggning.

Varför är det så svårt att inse att kulturen i ett samhälle, lokalt eller inte är inte bara en uppgift för den enskilde konstnären eller entusiasten. Det måste även vara en uppgift för den lokala politiken att delfinansiera kulturen i högre grad än i dag.

Annons

Himmelsberga museum får i dag ett årligt bidrag av Borgholms kommun med 200 000 kronor. Mörbylånga kommun bidrar med 75 000 kronor. Resultat? Utan vaktmästare eller trädgårdsmästare finns det inga möjligheter att hålla byggnader och trädgårdar i ett acceptabelt skick. Dessutom är vårsalongens existens hotad i dag. En konstsalong som har gett många konstnärer på ön möjlighet att visa upp sig. Förhoppningen är visserligen att den kan återkomma 2025 i en eller annan form om än i nedbantad omfattning. Men hur det än blir kommer det förmodligen leda till att många kulturskapare inte längre får möjlighet att visa upp sin konst på Himmelsberga museum.

Är det detta vi vill visa upp för turisterna från alla världens hörn? Är detta vårt kulturella skyltfönster vi vill framvisa på ön? Ett förfallet kulturprojekt?

Bara som jämförelse kan nämnas att stiftelsen Linnés Råshult Kulturreservat i Älmhults kommun får ett årligt kommunalt bidrag mellan 500 000–600 000 kronor inklusive en heltidstjänst under sex månader och resten av året med 20 procent. Och nästa år kommer Västervik med i den regionala kulturplanen och får då del av kulturpotten på 100 miljoner kronor.

Öland exkluderas!

”Skulle vi kunna ena politiken här på Öland gentemot Regionen, ökar ´vårt´ museum Himmelsbergas chanser att få ta del av fördelningen av regionala och statliga medel” tyckte Carl Dahlin, regionråd. (Ölandsbladet, den 24 februari)

En röst i öknen? Hoppas inte!

Kultur är livsnödvändig i alla samhällen och försummar man att stödja kulturen försummar man också att stödja livskraften, sammanhållningen och identiteten i ett samhälle.

Vore jag inte så kulturintresserad skulle jag beundra de ansvariga kulturpolitiker för den frenesi med vilken de framvisar en torftig kultursyn och en god portion likgiltighet. Och visst är det så att folkets jubel inte inhöstas genom en aktiv kulturpolitik, men den kortsiktighet som finns kring Himmelsberga museum är feltänkt, bakåtsträvande och skrämmande!

Goethe: ”Vi har kulturen för att inte gå under på grund av verkligheten.”

Jürgen Ewel/Åkerbokonstnärerna, Löttorp

Läs mer om Himmelsbergas ekonomiska situation:

Annons
Annons
Annons
Annons