Kulturbranschen kritiserar orättvisa restriktioner
Med artisten Sibille Attar i spetsen har fler än 170 musiker skrivit under ett öppet brev till till kultur- och justitiedepartementet. Där ifrågasätter de varför maxantalet 50 personer står fast vid allmänna sammankomster samtidigt som andra typer av verksamheter får ta emot fler besökare än så.
”Vi ser fulla krogar, uteserveringar och överfulla badstränder och gräsmattor. Samtidigt går musiker, scenarbetare och artister på knäna och krisstödet räcker inte”, står det i brevet, som undertecknats av bland andra Markus Krunegård, Loulou LaMotte, Karin Dreijer, Mattias Alkberg och Jenny Wilson.
På många håll i landet har ett missnöje börjat bubbla upp bland arrangörerna. En som tycker att restriktionerna är inkonsekventa är Pelle Aldestam, som driver restaurangen och scenen Kackelstugan på Öland. Han visste sedan innan att restauranger inte behöver förhålla sig till något maxantal vad gäller gäster så länge de kan följa avståndsrestriktionerna. Eftersom han själv bedriver en kombinerad verksamhet såg han det som en möjlighet att låta stora artister spela inför ett hundratal sittande middagsgäster. Men i kontakt med polisen fick han inte det besked han hoppats på.
– Om jag anlitar en trubadur från Böda för att spela så går det bra. Men om det är en känd artist räknas det som allmän sammankomst, även om jag inte säljer biljetter till något av evenemangen. Det är helt uppåt väggarna.
Han fortsätter:
– Det finns ingenting som säger att musik av en känd artist gör att smittan sprids mer än musik från en trubadur, det är helt ologiskt. Det är att sätta näringsförbud för alla arrangörer som försöker hitta vägar att över huvud taget överleva.
Putte Svensson Sahlin driver restaurangen och musikscenen Hotell Hulingen i Hultsfred. Han delar Pelle Aldestams bild av att det finns motstridigheter i de rådande direktiven.
– Jag har inga problem med att veta när jag har en offentlig tillställning, då får jag ju max ha 50 personer på plats. Det otydliga är väl egentligen varför 50-gränsen gäller så fort det är någon som spelar musik, när man kan servera dagens lunch och ha hundra gäster så länge man klarar avstånden, säger han och fortsätter:
– I vilket köpcentrum som helst kan du gå runt och där finns det ingen gräns. Jag kan inte förstå varför det får vara fler personer där. Det hade varit annorlunda om man sagt att det är avstånden som är det viktiga, eller att 50-gränsen gällde för alla. Det är i princip som att vi förlagts med näringsförbud, säger han.
Samtidigt har han förståelse för att restriktionerna ser ut som de gör. Han motsätter sig inte att hans egna inomhuskonserter ska begränsas till en publik på max 50 personer, men ifrågasätter varför samma regler ska gälla utomhus eller i riktigt stora lokaler.
– Jag tycker att det är stor skillnad. För oss vore det svårt att hålla övriga restriktioner om 50-gränsen togs bort, men det beror på hur våra lokaler är utformade. Däremot hade jag lätt kunnat göra en konsert utomhus för 500 personer och få det att funka. Och ta Kalmarsalen, till exempel, där kan jag tänka mig att man skulle kunna ta in 250 personer och ändå hålla avstånden.
Carla Edholm driver Carlas café i Näsby på södra Öland. Hon tycker att restriktionerna är tydliga och enkla att förhålla sig till, men ställer sig liksom Pelle Aldestam och Putte Svensson Sahlin frågande till om de verkligen är utformade på rätt sätt.
Carlas café har en trädgård på drygt 2 000 kvadratmeter där de kommer att arrangera sommarens konserter. Trots det stora utrymmet blir det enbart 50 personer i publiken – men om de hade använt trädgården som uteservering utan musikunderhållning så hade de kunnat släppa in fler.
– Utan musik kan man vara 300 personer så länge man har plats. När man har både musik och mat blir det lite knepigt, säger hon.
I övrigt tycker hon att restriktionerna är bra och uppfyller sitt syfte.
– Vi måste ju hjälpas åt att tillsammans försöka stoppa det här så att så få som möjligt blir sjuka. Man får anpassa sig så gott man kan.
Pelle Aldestam har varit i kontakt med polisen flera gånger för att reda ut hur det går till när man bedömer vad som är en allmän sammankomst.
– De sa att man bedömer det som en allmän sammankomst när det är musiken som är dragplåstret. Om jag istället tar dit världens bästa kock och samtidigt har en stor artist så ska de bedöma om människorna gått dit för att äta världens bästa mat eller för att kolla på artisten. Om man bedömer att det är kocken som är huvudattraktionen kan jag servera flera tusen människor, men om det är musiken får det inte bli fler än 50 personer. Det är inte klokt.
När Barometern-OT först söker polisen i region syd hänvisas vi till Folkhälsomyndigheten, som hänvisar tillbaka till polisen. I mejlkontakt med Moa Gunnarsson, jurist på polisens rättsavdelning, får vi veta att när det gäller verksamheter som kombinerar mat och musik måste varje enskild situation bedömas för sig.
I enlighet med det besked Pelle Aldestam fått förklarar hon att en av de avgörande faktorerna är syftet med sammankomsten.
”Det finns här flera olika omständigheter som man behöver väga in för att kunna göra denna bedömning. Låt säga att en restaurangägare annonserar att en viss artist ska komma och spela på restaurangen för att dra gäster till verksamheten och att syftet för de som kommer till restaurangen främst är att lyssna på underhållningen samt att underhållningen hålls avskild från restaurangen. Detta skulle troligen vara att bedöma som en allmän sammankomst. Men om underhållningen inte utgör det primära syftet till att gäster söker sig till restaurangen, utan syftet för gästerna främst är att äta och dricka skulle möjligen det inte bedömas utgöra en allmän sammankomst. Det behövs därmed göras en bedömning i varje enskilt fall och något uttömmande svar går inte att ge på allmän basis”, skriver Moa Gunnarsson.
Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar
Dessa begrepp definieras i ordningslagen.
Som allmänna sammankomster räknas bland annat demonstrationer, föreläsningar, sammankomster för religionsutövning, teater- och biografföreställningar samt konserter.
Som offentliga tillställningar räknas bland annat idrottsevenemang, danstillställningar, marknader och mässor.
Både allmänna sammankomster och offentliga tillställningar omfattas av rådande restriktioner.
Källa: Regeringen.se
Det är inte polisen som har bestämt hur riktlinjerna ser ut, utan Folkhälsomyndigheten och i slutändan regeringen. Polisens uppgift är enbart att följa de direktiv som finns, och allmänna sammankomster samt offentliga tillställningar hanteras av ordningslagen. Men vad är egentligen en allmän sammankomst? Det finns reglerat i praxis sedan långt innan pandemin, och den definitionen har inte ändrats sedan coronavirusets utbrott. Därför gäller 50 personers-gränsen för exempelvis konserter och fotbollsmatcher – men inte varuhus och restauranger.
”Så skulle man förenklat kunna uttrycka det. Polismyndigheten och även andra rättsliga instanser har att förhålla sig till den praxis som är satt sedan tidigare och som även i nuläget är gällande. Den praxis som har definierat vad som är att anse som en allmän sammankomst eller offentlig tillställning gäller fortsatt trots pågående pandemi och nya framtagna föreskrifter”, skriver Moa Gunnarsson.
Pelle Aldestam understryker att han inte är arg på polisen, utan på regelverket. Han menar att dess utformning slår olika hårt mot olika branscher på ett sätt som inte gynnar det huvudsakliga syftet – att få slut på pandemin.
– Egentligen räknas nästan bara sport- och musikevenemang som allmänna sammankomster, det är vi som inte får göra någonting. Jag fattar väl att jag inte kan ha 800 personer som står på varandra i en källare. Men riktlinjerna ska inte handla om att sätta näringsförbud på en hel bransch – det ska handla om att stoppa spridningen av covid-19.