Kim Ustamujic Johansen: Kim Ustamujic Johansen: Missnöjet pyr – men när exploderar det?
Orättvisan i hur Folkhälsomyndighetens restriktioner slår mot kultur- och idrottsevenemang landet över är häpnadsväckande. Exempel på exempel visar hur ologiskt regelverket appliceras.
Ett varuhus eller en restaurang med stor yta kan ta in hur mycket folk som helst så länge de hävdar att avståndsrestriktionerna följs. Gekås i Ullared tillåter i nuläget att ha 3 500 konsumtionslystna personer inne i varuhuset, och har fått kritik för trängsel.
Jämför det med att om du ställer artister eller skådespelare på en scen så ska det vara enbart 50 personer i publiken oavsett yta. För att göra det än mer ologiskt beror det dessutom på vem som faktiskt ställer sig på scenen. En rätt så okänd artist går bra om du vill ta in betydligt fler gäster än 50 på din restaurang. Men så fort det handlar om etablerade artister eller skådespelare slår regelverket obönhörligt till.
Löjeväckande är bara förnamnet. Men framför allt är det sorgligt för hela kultur-Sverige som går på knäna.
Att vidta åtgärder för att minska smittspridningen av coronaviruset är givetvis det rätta att göra. Men att bortse från den oerhörda orättvisa som nu ligger i regelverket är inget annat än grymt. Många ställen har möjlighet att ta in fler än 50 personer och ändå få till avstånden som krävs, särskilt nu på sommaren. I stället hålls det mesta i kulturväg stängt, eller så genomförs arrangemang som självklart inte betalar sig med så liten publik. Och så kommer det fortsätta i höst.
Under torsdagens presskonferens bekräftade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson att evenemangsbranschen har stramare ramar på grund av att den hanteras enligt ordningslagen.
I kulturbranschen är man van vid trånga ekonomiska ramar, kanske är det därför missnöjet ännu inte har exploderat. 170 artister har skrivit under ett upprop. Det är förvånande att det inte har hunnit bli ett uppror.