Annons

Karin Wahlberg: ”Ruben Östlunds ’The Square’ är oerhört pretentiös”

Vilka är kulturprofilernas favoriter – och vad tycker de att ingen borde se eller läsa? I vår nya serie låter vi kulturpersoner med lokal koppling berätta. Först ut är författaren Karin Wahlberg.
Kulturkollen • Publicerad 17 februari 2021
Karin Wahlberg tycker att alla borde läsa ”Mina drömmars stad” men undvika ”Min kamp”.
Karin Wahlberg tycker att alla borde läsa ”Mina drömmars stad” men undvika ”Min kamp”.Foto: Magnus Liam Karlsson/pressbild
Artikelserie

Kulturkollen

Vilka är kulturprofilernas ­favoriter och vad tycker de att ingen borde se eller läsa? I Kulturkollen får de ge oss sina bästa tips.

Senast lästa bok: ”Det innersta rummet av Jørn Lier Horst, en norsk polis och författare som skriver krim i lugnt tempo. Dessförinnan läste jag den gula tegelstenen ”Samlade verk” av Lydia Sandgren, en helt fantastisk bok på 700 sidor.

Yalda – förlåtelsens natt.
Yalda – förlåtelsens natt.Foto: Pressbild

Senast sedda film: ”Yalda – förlåtelsens natt” som jag såg på bio. Det är en iransk film om en populär reality-tv-show. För en svensk ter sig innehållet absurt, fängslade kvinnor som anses ha begått ”omoraliska brott” ska plikta inför tv-kameror och miljontals hungriga tittare.

Annons

Senast sedda utställning: För ett år sedan, innan världen stängde ner, var jag i Helsingfors och såg den stora utställningen med Helene Schjerfbecks tavlor på Ataneum. Den finlandssvenska konstnärinnan föddes 1862 i Helsingfors och dog i Saltsjöbaden 1946.

Senast sedda konsert: På tv hamnade jag framför ”Beethovens nia – från Wien ut i hela världen”. Med anledning av att Beethoven fyllt 250 år finns det mycket av honom på play. Denna världsomspännande tolkning var spännande.

En författare som fascinerar mig: Jeanette Winterson. Få självbiografier har gripit mig så mycket som hennes ”Varför vara lycklig när du kan vara normal”. Titeln är en replik som hennes adoptivmoder en gång fällde.

Något som får mig att skratta: Monty Python-gänget. Inte allt, men mycket. Som den absurda scenen när John Cleese vill demonstrera att papegojan är död genom att banka den i disken, rätt hemskt egentligen!

Något som får mig att gråta: ”Billy Elliot” som jag sett på scen i London, Köpenhamn och Malmö, men även på film.

En bok alla borde läsa: Inte en, utan fem böcker av Per Anders Fogelström som börjar med ”Mina drömmars stad” och slutar med ”Stad i världen”. Det är en skildring av hur Sverige blivit det välordnade land det nu är.

En bok ingen borde läsa: ”Min kamp” av Adolf Hitler.

A clockwork orange.
A clockwork orange.Foto: Pressbild

En film ingen borde se: Jag såg ”A Clockwork Orange” av Stanley Kubrick när den kom 1972 – jag var 22 år då – och tyckte att den var fasansfull. Jag begrep överhuvudtaget inte varför man gör en sådan film. I dag hade jag förmodligen inte tyckt att den var så farlig, men är inte det minsta sugen på att se om den.

Konstverk jag skulle vilja ha i mitt hem: En tavla av den danska Skagenmålaren Anna Ancher. Hon målade kvinnor i vardagssituationer som ter sig stillsamma och eftertänksamma men är fulla av liv.

En bok jag skäms för att jag inte har läst: Jag skäms inte ett enda dugg över böcker jag inte har läst. Jag är gammal och bestämmer själv.

The square.
The square.Foto: Pressbild
Annons

Den mest överskattade filmen: Ruben Östlunds ”The Square” är oerhört pretentiös.

Det får mig att stänga av tv:n: Lekprogram för vuxna.

Radiokanal jag helst lyssnar på: Jag är en typisk P1-lyssnare, men även P2 med musik för att vila huvudet från allt prat.

Bästa tv-serie: ”Falsk identitet” ligger i en klass för sig.

Fakta

Karin Wahlberg

Ålder: 70 år.

Bor: I Lund.

Uppvuxen: I Kalmar. Hennes pappa Axel Andersson var journalist på Barometern med signaturen Axon.

Gör: Författare och läkare.

Böcker: Har bland annat gett ut nio spänningsromaner om Oskarshamnspolisen Claes Claesson, tre historiska romaner om lasarettet i Ekstad och en bok om sina upplevelser av att ha cancer.

Läs mer om Karin Wahlberg:

Ida NorinderSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons