Herrskap och tjänstefolk i nya pjäsen om Kalmarsläkten Jeansson
Egentligen skulle premiären ha ägt rum för ett år sedan. Men pandemin kom emellan. ”Jeanssons får flott besök” utspelar sig en sommarkväll i juni år 1920, i familjen Jeanssons villa på Svensknabben i Kalmar. Här får publiken åter möta konsul John Jeansson, konsulinnan Sigrid och förstebetjänten Algotsson. Men nu har pjäsförfattarna vidgat det sociala perspektivet. Publiken gästar inte bara herrskapet i de fina salongerna utan får också komma ut i köket och se hur kokerskan har det. Man får också en inblick i arbetsvillkoren på ett av Jeanssons företag, Ångkvarnen, där det pågår en strejk.
Men inne på Villa Solbacken talar man tyst om strejken. Det är en hektisk dag i det stora huset. Kalmar har fått engelskt flottbesök, det största i Sverige efter första världskriget. I Kalmarsund ligger fullt med örlogsfartyg, och hos konsuln och konsulinnan Jeansson pågår de sista förberedelserna för kvällens stora bankett med de engelska sjöofficerarna som gäster.
I köket har kokerskan Emmy Johansson fullt upp med att festmaten. Men hon blir hela tiden avbruten i arbetet, både av den förälskade betjänten Algotsson och av en högst objuden gäst, den kände strejkledaren Kalle Masse. På grund av sina fackliga aktiviteter har han fått sparken från konsul Jeanssons företag Ångkvarnen och är portförbjuden på Villa Solbacken. Men nu har han ändå dristat sig in i "fiendens näste" för att försöka värva kokerskan till fackrörelsen.
– Pjäsen är en blandning av fiktion och fakta. Själva intrigen, en förväxlingshistoria, har vi hittat på, men strejkledaren Kalle Masse har verkligen sagt det han säger i pjäsen, berättar manusförfattarna Katarina Ellborg och Jörgen Nordström, som också spelar i pjäsen.
”Vi har repat i nästan två år, det är verkligen läge att släppa in publiken.”Martin Bergvall Nilsson
En gedigen research har föregått manusskrivandet. De har gjort intervjuer, gått igenom gamla tidningar och tidskrifter. Efter förra pjäsen är det också många som spontant hört av sig, visat gamla foton och berättat minnen om familjen Jeansson och livet i Villa Solbacken.
– Det har varit fantastiskt spännande. Bland annat har vi pratat med en före detta husas systers barnbarn, som berättade att husan Anna bodde hela sitt liv i Villa Solbacken, i ett rum på vinden, säger Katarina Ellborg.
Hon konstaterar att husets tjänstefolk på ett sätt stod familjen Jeansson ganska nära och var oerhört lojala mot sin arbetsgivare.
– Samtidigt var de lite livegna. De bodde i huset, de hade inga egna familjer. Vi har velat ta fasta på den dubbelheten.
De tycker att den nya pjäsen, som är helt fristående från deras första, har varit tacksam att skriva, eftersom det hände så mycket i Kalmar och Sverige för hundra år sedan. Det var strejk, klasskamp, kvinnokamp. Kvinnorna fick ju rösträtt 1921.
– Men vi har varit noga med var i den dramatiska kurvan vi ska lägga in fakta, så det inte bara blir en museal guidning av det hela, utan ett levande flöde, säger Jörgen Nordström.
Katarina Ellborg beskriver föreställningen som en blandning av ”järnspisrealism” och glad 20-talsfest.
– På festen blir det underhållning av trion Broakulla Brothers och sång- och dansnummer som inte går av för hackor. Vi har gnetat framför spegeln för att få till dansen, berättar Jörgen Nordström.
Publiken kommer att flytta runt under kvällen, mellan köket, biblioteket och festsalen. Medan en del befinner sig hos kokerskan i köket, får resten av publiken följa med till konsulns bibliotek, och vice versa innan alla samlas i festsalen.
– Det har varit mycket logistik för att få ihop allt, konstaterar Jörgen Nordström.
Skådespelarna är desamma som i första uppsättningen. Martin Bergvall Nilsson gör den plikttrogne förstebetjänten Algotsson, som nu får ta mer plats i berättelsen.
– Den stora skillnaden för mig är att jag nu får interagera med de andra, det är jättekul att ha motspelare, säger han.
Under pandemin har de alla fyra haft ovanligt god tid på sig att finslipa sina karaktärer.
– Jag har fantiserat så mycket kring Algotsson att det nästan känts som om jag var med i ett lajv. Den stora utmaningen har varit: hurdan är Algotsson när han är kär?
Jörgen Nordström spelar fackföreningskämpen Karl ”Kalle Masse” Magnusson och estradören Sigvard Svensson.
– Det är två roliga utmaningar att få stå både på barrikad och estrad, säger han.
Katarina Ellborg har också två helt olika roller, konsulinnan Sigrid och kokerskan Emmy.
– Jag får både ha glitter och sjalett.
Peter Hausenkamp spelar konsul John Jeansson och estradören Edward Svensson.
– Jag tror nästan att den här föreställningen är roligare än den förra, säger han.
Alla i ensemblen har hjälpts åt med regi, scenografi och kostymer. Liksom i första pjäsen är konceptet en helafton med teater och mat. 19 föreställningar är planerade i höst. Flera är slutsålda sedan tidigare. Premiären på Villa Solbacken äger rum den 1 oktober.
– Det känns absurt, så kul att få göra det här igen. Jag är både nervös och glad. Vi har repat i nästan två år, det är verkligen läge att släppa in publiken, säger Martin Bergvall Nilsson.
De känner alla av premiärnerverna, det hör till, tycker de.
– Vi har startat motorn, stängt av, startat igen, stängt av, nu känns det nästan overkligt, säger Peter Hausenkamp.