Annons

Gotisk spänning om våld i nära relationer från Sara Bergmark Elfgren

I sin första roman för och om vuxna använder Sara Bergmark Elfgren bekanta element – gotik och tonårsupplevelser – för att skildra relationer och manipulation.
Recension • 28 september 2024 16:00
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
”Ö” är Sara Bergmark Elfgrens första spänningsroman, efter att ha skrivit för ungdomar och unga vuxna, bland annat succéserien Engelsforstrilogin.
”Ö” är Sara Bergmark Elfgrens första spänningsroman, efter att ha skrivit för ungdomar och unga vuxna, bland annat succéserien Engelsforstrilogin.Foto: Anna Drvnik
Spänningsroman

Ö

Författare: Sara Bergmark Elfgren

Förlag: Albert Bonniers förlag

Två systrar träffas för första gången på länge på en ö i Stockholms skärgård. De visste inte om varandra som barn, blev bästa vänner när de träffades i tonåren men gled sedan isär. Den ena nyss blivit lämnad, den andra borde ha lämnat för länge sedan.

Utan att det blir överlastat färglägger Bergmark Elfgren med klassiska ingredienser från skräck och gotik – den isolerade ön, stormen som sliter, dubbelnaturen, gift – fast vardagen i sig är hemsk nog för Nia vars make slår och kontrollerar.

Annons

Nuet och uppgörelsen vävs sömlöst ihop med jagberättaren Mirjams minnen och betraktelser. Av systrarnas symbiotiska, ojämlika relation, av parförhållanden med manipulation och misshandel. Om gliporna, slumpen och varför så många blundar för våldet i sin närhet.

”Ö” av Sara Bergmark Elfgren
”Ö” av Sara Bergmark Elfgren
Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons