Från yttre rymden till mördare i Los Angeles – 5 aktuella böcker till bokcirkeln
”Profetens sång” av Paul Lynch
Övers: Helena Fagertun, Albert Bonniers förlag
Det här är årets bästa dystopi om ett Irland där en militant, förtryckande regim har tagit makten. Nu tillåts inte oliktänkande. Romanen följer fyrabarnsmamman Eilish Stack som kämpar för familjens överlevnad. En mäktig roman med ett hyperaktuellt tema – full av moraliska dilemman att diskutera.
”Vaxbarnet” av Olga Ravn
Övers: Johanne Lykke Naderehvandi, Wahlström & Widstrand
Olga Ravn är Danmarks mest intressanta författare just nu. I ”Vaxbarnet” tar hon ett grepp om de häxprocesser som dominerade Danmark under 1600-talet. Med utgångspunkt i ett riktigt kvinnoöde skriver hon fram en spöklik, mystisk och vidunderlig roman. Vilka mekanismer låg bakom att nästan tusen kvinnor dömdes till döden för magi? Och finns något av det kvar idag? Det är bara två av många frågor att diskutera.
”Skärvorna” av Bret Easton Ellis
Övers: Johan Nilsson, Brombergs förlag
Författaren till ”American Psycho” gör en strålande comeback i den här underbart tjocka romanen. Vi möter sjuttonåriga Bret (ja, än en gång leker författaren med gränsen mellan fiktion och verklighet) som festar, går på bio i Los Angeles, ligger runt. Så en dag börjar den mystiske Robert Mallory i klassen – och ett kort tag senare sker en rad brutala mord. Är det en slump? Romanen har ett slut som lär överraska även den mest belästa – perfekt att diskutera i grupp!
”Älskade” av Toni Morrison
Övers: Kerstin Hallén, Bokförlaget Forum
I Kentucky, Missouri och Virginia har politiker förbjudit den här boken i skolor. Det är skandal. Elever får inte längre läsa Nobelprisvinnarens mästerverk om den svarta kvinnan Sethe som hellre ser sitt barn dö än att bli slav som sin mor. Boken fick toppbetyg i min bokcirkel och ledde till ett långt samtal om rasism, moral och vad kärlek kan få en att göra.
”Mörkrets vänstra hand” av Ursula K Le Guin
Övers: Torkel Franzén, Modernista
I den här sci-fi-klassikern, som kom i ny utgåva förra året, undersöker pionjären Ursula K. Le könets betydelser för vår kultur och oss som individer. Berättelsen följer människan Genly Ai som skickas till planeten Vinter. Planetens invånare är asexuella androgyner utom under kortare perioder då de väljer, och ändrar, sitt kön. Kommer han lyckas överbygga planeternas olikheter för att nå sitt mål: en union mellan Vinter och jorden?
Tips för att komma igång
1. Gör en inledande runda där varje deltagare berättar hur det var att läsa boken, utan att gå in på om den var bra eller dålig.
2. Plocka ut citat, låt var och en berätta varför de valt just det citatet.
3. Öva er på att ställa frågor och följdfrågor till varandra. Var nyfiken. Till exempel: Vad menar författaren med det här? Vad hände egentligen? Dog han verkligen?
5. Var utspelar sig romanen? Hur ser det ut där? Hur är språket? Vem är huvudpersonen?
6. Ett fiffigt sätt att börja boksamtalen är att först prata om titeln och omslaget. Hur väl stämmer de med berättelsen?
7. Använd fantasin, lek med de ledtrådar som finns i berättelsen. Lyssna på musik som nämns, titta på kartor och ta reda på hur det ser ut där boken utspelar sig.
8. Avsluta med att ge betyg 1–10 och skriv sen ner. Roligt att kunna gå tillbaka på och kika i efterhand.