Annons

Engagerande upplösning av Lena Frölander-Ulfs spännande fabel

Diktaturen i ormarnas värld ställs mot murmeldjurens demokratiska strävan i ”Rafsa Stentramp”. Motorn i den spännande berättelsen är den modiga och färgstarka huvudpersonen Rafsa.
Recension • Publicerad idag 16:00
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Kapitelbok (från 9 år)

Rafsa Stentramp

Text och bild: Lena Frölander-Ulf

Förlag: Förlaget

Illustration ur ”Rafsa Stentramp” av Lena Frölander-Ulf
Illustration ur ”Rafsa Stentramp” av Lena Frölander-Ulf

Huggormar ledda av en hänsynslös diktator regerar över stenåkern. Deras grannar murmeldjuren tappar mark, många av dem hålls som gisslan. I ”Rafsa Stentramp” – den avslutande delen i Lena Frölander-Ulfs uppmärksammade trilogi – närmar sig avgörandets stund. Gnagarna mobiliserar för en slutstrid, på liv och död.

”Mest fängslar ändå huvudpersonen Rafsa, en färgstark ung tjej, både dumdristig och klok.”

Berättelsen engagerar på alla nivåer, dels genom fina skildringar av vänskap och beslutsamhet på individnivå och dels rent sociologiskt, genom att kontrastera en grupp där den starkares rätt råder, mot en annan som vill bygga på rättvisa och solidaritet, på demokratisk grund.

Annons

Eftersom de ämnen som tas upp är eviga går de också att överföra på samtidsproblematik och politiska skeenden. Mest fängslar ändå huvudpersonen Rafsa, en färgstark ung tjej, både dumdristig och klok.

Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons