Annons

Elaf Alis egen pappa var beredd att döda henne – på grund av hedersnormer

Elaf Alis ”Vem har sagt något om kärlek?” är både gripande och faktaspäckad. Rebecka Åhlund läser en ungdomsbok som är viktig på riktigt.
Bokrecension • Publicerad 4 april 2021
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Elaf Alis egna upplevelser och intervjuer med föräldrarna varvas med hedersrelaterade faktaavsnitt.
Elaf Alis egna upplevelser och intervjuer med föräldrarna varvas med hedersrelaterade faktaavsnitt.Foto: Sofia Ekström/SvD/TT
Unga vuxna

Vem har sagt något om kärlek?

Författare: Elaf Ali

Förlag: Rabén & Sjögren

Något tröttsamt har smugit sig in i barn- och ungdomslitteraturen på senare år; en uppfattning om att böcker ska ha ett ärende, vara ”viktiga” och att karaktärerna bör vara goda förebilder. Alla dessa parametrar stämmer in på Elaf Alis berättelse om sitt eget liv – men det är på riktigt.

I ”Vem har sagt något om kärlek?” skildras Elaf Alis uppväxt. Efter flykten från Irak hamnar familjen på skånska vischan och försöker orientera sig där bäst de kan. Reglerna som sätter in samma dag som Elaf får mens är de stränga hederstraditioner som får ödesdigra konsekvenser när de inte följs – Elaf får vid flera tillfällen klart för sig att hennes egen pappa är beredd att döda henne.

””Vem har sagt något om kärlek?” är något så unikt som en gripande ungdomsroman med koncisa faktaavsnitt insprängda”
Annons

Prata med killar, göra praktik i en videobutik, vägra gifta sig med någon hon aldrig träffat men som verkar vara ett gott parti enligt mamma och pappa. Allt kan leda till att familjen får skämmas och tvingas vidta åtgärder.

”Vem har sagt något om kärlek?” är något så unikt som en gripande ungdomsroman med koncisa faktaavsnitt insprängda, liksom en intervju med Elafs pappa i flera delar. Det flyter nästan helt sömlöst, otroligt egentligen, en välskriven självbiografi som dessutom utbildar läsaren i hederskultur, kollektiv- respektive individsamhällen och kopplingen till religionen, bland mycket annat.

Journalisten Elaf Ali har numera en god relation med sin pappa Ali Al Gharbawi.
Journalisten Elaf Ali har numera en god relation med sin pappa Ali Al Gharbawi.Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

Och vilken hoppfullhet! I takt med Elafs modiga utmanande av normer, förändras pappan. Den stränga muslimska patriarken finns i vårt kulturella medvetande; den stränga muslimska patriarken som erkänner sin osäkerhet, som omvärderar och faktiskt förändras, är åtminstone för mig en ny bekantskap. En historia jag inte hört förr men utan att bli tillrättalagt perfekt.

Elaf Ali är osentimental i skildrandet av mamman, som fortfarande när Elaf Ali passerat 30, rest jorden runt och arbetar som journalist, helst av allt ändå vill att hennes dotter ska gifta sig med en irakier.

Den här historien finns i många upplagor: förtryckta muslimska kvinnor riskerar att bli mördade om de inte följer hedersnormerna. Elaf Ali skissar fram gråskalorna, var välmenande debattörer mot slöjförbud för barn går fel och att hedersnormer inte på något sätt är exklusivt för islam. En rak, välskriven och viktig bok, på riktigt.

Läs vår intervju med Elaf Ali:

Rebecka ÅhlundSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons