Annons

Adlad punkikon intar Millesgården

Vivienne Westwood, klädskapare och punkdrottning, visas för första gången stort i Sverige. Millesgården i Stockholm har tagit hjälp av en brittisk privatsamlare, Lee Price, som köpte sin första Westwood-t-shirt som tolvåring.
Konst • Publicerad 3 oktober 2020
Lee Price rättar till sin gamla bröllopskostym, gjord i pastellfärgad Harris tweed.
Lee Price rättar till sin gamla bröllopskostym, gjord i pastellfärgad Harris tweed.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Vivienne Westwood är starkt engagerad i fallet Julian Assange. Här anländer hon till en domstol i London. Arkivbild.
Vivienne Westwood är starkt engagerad i fallet Julian Assange. Här anländer hon till en domstol i London. Arkivbild.Foto: Jonathan Brady
Den brittiska miljörörelsen har ifrågasatt allvaret i Vivienne Westwoods miljöaktivism, men hon låter sig inte stoppas. Pressbild.
Den brittiska miljörörelsen har ifrågasatt allvaret i Vivienne Westwoods miljöaktivism, men hon låter sig inte stoppas. Pressbild.Foto: Ki Price
Vivienne Westwoods figurnära klänningar från olika decennier visas på Millesgården.
Vivienne Westwoods figurnära klänningar från olika decennier visas på Millesgården.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det skotskrutiga är ett av Vivienne Westwoods kännetecken. Lee Price visar flera av sina egna nu urvuxna Westwood-kostymer.
Det skotskrutiga är ett av Vivienne Westwoods kännetecken. Lee Price visar flera av sina egna nu urvuxna Westwood-kostymer.Foto: Fredrik Sandberg/TT

När Vivienne Westwood, snart 80 år, lät sig fotograferas av The Guardian i vintras var det med torkade växter på huvudet, arrangerade likt ett fågelbo.

"Bär en handduk i stället för en kappa, det är väldigt chict. Eller makens boxershorts med ett bälte, eller något från din mormor. Allt handlar om att göra det själv, i stunden".

Annons

Så lyder ett av de citat som nu finns uppförstorade på Millesgårdens väggar.

Den anspråkslösa programförklaringen ovan har inte hindrat henne från att – också – skapa exklusiv haute couture och ibland så många som nio kollektioner per år i stället för branschens vanliga två, vilket har fått delar av miljörörelsen att starkt ifrågasätta allvaret i hennes miljöaktivism.

"Buy less, choose well, make it last" (köp mindre, välj väl och få det att hålla) har Westwood svarat och tyckt på sina t-shirtar.

Etablissemanget

Den punkiga Westwood blev så småningom en adlad leverantör till etablissemanget. På 1970-talet klädde hon Sex Pistols och några decennier senare gjorde hon en av premiärminister Theresa Mays skotskrutiga favoritkostymer.

Rutmönstren är ett av Westwoods signum. De figurnära klänningarna ett annat, burna av bland andra den matälskande programledaren Nigella Lawson och skådespelaren Helena Bonham Carter.

På Millesgården visas Westwoods skapelser i en kronologisk utställning som omfattar 350 föremål, varav drygt 300 är klänningar, dräkter, t-shirts och kostymer. Allt kommer från den brittiske privatsamlaren Lee Prices samling.

Som tolvåring, uppvuxen i den brittiska skoindustristaden New Hamptonshire, blev han förälskad i Westwoods estetik, en kärlek så stark att han så småningom blev expedit i en av hennes butiker där artister som Chrissie Hynde och Billy Idol hade ingått i personalstaben.

Nu står han i en korridor på Millesgården och stryker t-shirts.

– Det här var sådant som vi hade på oss när vi var ute och klubbade, berättar han och hämtar sedan sin första fortfarande välbevarade Westwood-t-shirt med hennes klassiska märke, "the orb" modellerad efter drottning Elizabeths riksäpple som klädskaparen approprierade från den brittiska monarkin.

Punk och pirater

Som tonåring upptäckte Lee Price att Vivienne Westwood gjorde klädkollektioner utifrån allt som han gillade: punk, pirater, Clint Eastwood och filmen "Bladerunner". Numera försörjer han sig på sin samling.

Annons

Med i utställningen finns bland annat Lee Prices nu urvuxna jobbkostymer, däribland den med tryck hämtat från François Bouchers målning av den passionerade Herkules kyss. Men också den spektakulära och välskräddade kostymen i pastellfärgad Harris tweed som Lee Price bar på sitt bröllop.

Chockvärde

Maria Soreby, kurator på Millesgården talar om Vivienne Westwoods "chockvärde" som en unik kvalitet, både i egenskap av klädskapare och politisk aktivist. Millesgården visar en serie bilder av fotografen Ki Price som följer Westwoods politiska miljöengemang och aktivism för bland andra Julian Assange. På en bild kör hon ett militärfordon till dåvarande premiärministern David Camerons bostad för att protestera mot så kallad "fracking", hydraulisk spräckning, i jakt på naturgas och olja.

– Hon är en kontroversiell person helt klart, och en person som hela tiden försöker hitta nya vägar, säger Maria Soreby.

"Vivienne Westwood, punk & glamour, a private collection" visas på Millesgården 3/10 till 9/5 2021.

Fakta: Fakta: Vivienne Westwood

Född 8 april 1941.

Arbetade först som lärare. Hennes modekarriär började tillsammans med den dåvarande partnern, Malcolm McLaren, manager till Sex Pistols. Tillsammans skapade de bland annat kläder med slagord som "Destroy" över hakkors. Efter Sex Pistols upplösning fortsatte paret att göra kläder inspirerade av bland annat amerikansk ursprungsbefolkning, pirater och konst. Under 1980-talet fördjupade sig Westwood i sömnad och haute couture, ofta med asymmetriska sömmar och vilda kombinationer av mönster.

Som 52-årig lärare och frånskild tvåbarnsmamma i Wien blev hon ihop med sin bäste elev, den då 27-årige Andreas Kronthaler. De är fortfarande ett par och 2016 lyftes han fram som skapare av Westwood-kollektionerna.

Westwoods politiska engagemang och aktivism har tilltagit. På hennes Instagramkonto varvas bilderna på kläder med videoklipp där hon argumenterar för sina politiska hjärtefrågor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons