Annons

2 Blyga Läppar-frontmannen Uffe Bergstrand avslutade sitt liv: “Jag önskar att han fått se hur älskad han var”

Utåt sett var han karismatisk frontman i Kalmarbandet 2 Blyga Läppar. En framgångsrik artist med fans över hela landet.
Under ytan fanns en annan verklighet.
Den 26 mars orkade Uffe Bergstrand inte längre.
– Jag önskar att han fått se hur mycket kärlek han fått, hur älskad han var. Det trodde han inte själv, säger bandkamraten och bästa vännen Linus Sundvall.
Långläsning • Publicerad 24 juni 2021 • Uppdaterad 29 september 2024
Uffe Bergstrand i sitt esse på scen och på bilden till höger ihop med bandkompisen Linus Sundvall.
Uffe Bergstrand i sitt esse på scen och på bilden till höger ihop med bandkompisen Linus Sundvall.

Kalmarbandet 2 Blyga Läppar har gjort en smått osannolik resa. Det senaste decenniet har de profilerat sig som landets kanske största partyband.

En total framgångssaga.

Annons

Nyligen passerades osannolika 200 miljoner streams på Spotify, en siffra som stiger med två miljoner i månaden. På Instagram och Facebook har bandet 50 000 följare. Genom åren har de lockat publik i mångtusental till sina spelningar. Ett par gånger har de hyrt Finlandsfärjan Silja Galaxy med sig själva som huvudakt – och sålt ut alla 2 500 biljetterna på några minuter.

Frontman i bandet har hela tiden varit Uffe Bergstrand från Kalmar.

Den 26 mars i år förändrades allt, för evigt. Uffe Bergstrand avslutade sitt liv. Han blev 39 år.

– Han ligger fortfarande högst upp i min telefonbok och varje dag är jag på väg att ringa, innan jag kommer på: ”Fan, det går ju inte, han kommer inte svara”. Saknaden är enorm.

Det är Linus Sundvall, 40 år, som säger det.

Han grundade och drev bandet tillsammans med Uffe Bergstrand. Men de var så mycket mer än arbets- och bandkamrater. De var bästa vänner, pratade med varandra varje dag.

Dagen efter Uffes bortgång skrev Linus på Facebook: ”Jag älskar dig min bästa vän. Vi ses”.

Nu väljer han att berätta om den långa kampen mot psykisk sjukdom och den efterföljande, eviga sorgen.

– Det här är något man måste våga prata om. Kanske är det någon där ute som känner igen sig eller som har en pappa, mamma, syster eller bror som har liknande tendenser. Kan jag genom att berätta Uffes historia hjälpa någon, så är det värt det.

2 Blyga Läppar efter en spelning.
2 Blyga Läppar efter en spelning.Foto: David Gustavsson

Uffe Bergstrand och Linus Sundvall träffades på Öland i början av 1990-talet.

Annons

– Min familj har alltid haft sommarhus i Grönhögen och Uffe var fosterhemsplacerad utanför Grönhögen när vi träffades första gången. Jag var 14, han var 13, säger Linus Sundvall, vars familj hela tiden har bott i Stockholm.

Ganska direkt blev Linus och Uffe kompisar.

– Vi var på Öland alla lov. Det fanns ju inte mobiltelefon på det sättet på den tiden, men man visste att nästa gång vi åker ner, då kommer vi att ses. Jag och min bror brukade sitta och spela gitarr på uteplatsen. Uffe var intresserad och vi lärde honom spela, han hängde mycket hos oss.

Efter några år, vi är nu framme vid 1997, tappade de kontakten. Familjen Sundvall åkte inte ner till Öland lika frekvent. Kontakten blev sporadisk.

Så var det fram till 2004. Linus Sundvall satt och surfade på datorn när han plötsligt såg ett bekant namn. Uffe Bergstrand hade gjort en låt som hette "Jag & Krister" och lagt ut den på nätet.

– Jag fick syn på honom och tänkte: ”Uffe, fan vad kul”. Jag tog kontakt och erbjöd honom att komma upp till mig i Stockholm. Jag hade saknat honom. När han kom upp spelade vi in lite musik i min studio och han blev helt fast. Vi hittade direkt tillbaka till varandra och började skriva musik tillsammans. Han kom upp från Kalmar en gång i månaden. Vi brukade skramla busspengar till honom, för han hade inga egna.

Det var i den här vevan som ett flyktigt kompisförhållande från ungdomen övergick i en livslång vänskap.

– Föräldrarna dog tidigt och han hade en väldigt tuff uppväxt. Sedan hamnade han hos en underbar fosterfamilj, där han verkligen blev en i familjen och fick tre bonussyskon. Men han har alltid varit samma lugna, trygga och roliga person. Det var inbjudande att vara med honom. Han hade en otrolig värme och man blev, hur ska jag säga, beroende av hans umgänge, säger Linus Sundvall.

"Jag & Krister" spelades så småningom, närmare bestämt på sensommaren 2009, in och växte organiskt till en kultlåt och undergroundhit. Framför allt i Kalmar, där Uffe Bergstrand ofta plockade fram gitarren och skapade allsång på diverse hemmafester.

Uffe Bergstrand och Linus Sundvall.
Uffe Bergstrand och Linus Sundvall.Foto: Privat

2 Blyga Läppar var till en början en duo och bestod av just Uffe Bergstrand och Linus Sundvall. Den 10 juni 2010 släppte de debutskivan ”Urladdad, utblottad, ursäktad” och det var startskottet för en häpnadsväckande musikalisk framgångssaga. De skaffade fler bandmedlemmar och låten ”Jag vill ha dig, baby” blev en mångmiljonhit. Det definitiva genombrottet kom 2014 med singeln "Världens bästa tjej". Låten har i dag spelats 20 miljoner gånger på Spotify.

Annons

– Vi gjorde allt tillsammans, skrev och producerade all musik. Man kan säga att jag och Uffe blev heltidsmusiker 2016. Vi kunde leva på musiken och åka runt och spela i hela Sverige, säger Linus Sundvall som hela tiden bott kvar i Stockholm.

Tillsammans startade de eventbolaget Nöjeståget.

Under en period i början av 2010-talet lämnade Uffe Bergstrand Kalmar och flyttade upp till sin vän i Stockholm.

– Jag fixade ett jobb till honom. Först bodde han i min studio, men efter något år köpte han en gammal husvagn och flyttade till ett industriområde. Han var en så otroligt enkel person. Han ville inte äga något, utan vill kunna dra fort, säger Linus Sundvall och berättar en anekdot för att beskriva sin väns anspråkslösa hållning till tillvaron.

– Efter två år kom jag en dag ut till husvagnen och frågade: ”Funkar fjärrkontrollen?”. Han tittade frågande på mig och sa: ”Ingen aning”. Då visade det sig att han inte haft tv:n på på två år. Det säger mycket om honom.

• • •

Linus Sundvall berättar att han genom hela deras vänskap ”sett tendenser” till att det funnits en sjukdomsbild under ytan.

Tendenser som eskalerade och blev en alltmer påtaglig verklighet.

– Sjukdomen har förmodligen funnits med från start, fast varken han eller någon annan har vetat. Men när man tänker efter har det funnits tendenser. Han hade depressioner i perioder, men det låg på en nivå som många går runt och bär på. Det gick inte att veta att det skulle bli så här allvarligt, det är svårt att kunna hjälpa till när en sjukdom inte är tillräckligt stark. Det är först när den övergår i nästa stadie som den ger sig till känna.

”Uffe var jättedålig när vi möttes på båten, han kände inte igen oss. Vi visste inte hur vi skulle göra. Det var en omöjlig sits.”
Linus Sundvall

2017 kom den första stora kraschen.

Annons

– Han blev jättesjuk. Det var ganska obehagligt att se en person man känner bli så förändrad. När personen kommer in i en mani och blir så ”dopad” att personligheten blir gånger tusen. Han behövde inte sova, hade hur mycket energi som helst och var boostad med självförtroende. Till slut kraschar hjärnan och vanföreställningar går över till psykos.

Uffe Bergstrand togs omhand av psykvården och fick diagnosen bipolär sjukdom 1.

– Det är en av de starkare varianterna man kan ha, har jag fått erfara. Jag har läst på mycket om sjukdomen och hjärnan tar så mycket stryk. Det är inte många som klarar så många psykoser, säger Linus Sundvall.

Han berättar att tillvaron blev mer och mer komplicerad i takt med att sjukdomen eskalerade. Uffe Bergstrand drabbades av ytterligare en svår psykos. Men de stretade på i parallella världar. Tillsammans fortsatte de att utveckla sitt företag Nöjeståget. Under en period drev de nöjespalatset Sandra i Kalmar. De tog över Sigges loge i Gislaved och startade spritlabeln I.C.E Of Sweden.

Bandet blev också omtalat för att de vid flera tillfällen hyrde den gigantiska Finlandsfärjan Silja Galaxy – med sig själva som huvudakt. Varje gång såldes de 2 500 biljetterna ut och "Partykryssen" blev ett fenomen med kända gästartister och besökare från hela landet.

När "Partykryssen" skulle gå av stapeln i februari 2020 skulle Barometern-OT följa med och göra ett omfattande reportage om bandet. Men kvällen före avfärd ringde bandets manager och blåste av.

– Uffe var jättedålig när vi möttes på båten, han kände inte igen oss. Vi visste inte hur vi skulle göra. Det var en omöjlig sits, vi hade en utsåld båt och han hade aldrig accepterat att vi skulle ställa in. Och så skulle tidningen följa med och göra ett reportage... Det slutade med att vi hittade på en ursäkt och vår manager fick ringa er och blåsa av.

Dock stod de fortfarande med en fullsatt Finlandsfärja och 2 500 partysugna människor.

– Vi var beredda på att ställa in, trots allt. Uffe höll sig bara för sig själv. Men så plötsligt, just före spelningen, stod han där och gick upp och levererade världens show. Men han mådde inte bra, på natten begick han ett självmordsförsök och när vi kom hem lades han in på psyk och blev kvar där i flera månader.

Efter kraschen på båten fortsatte Uffe Bergstrand kampen mot sjukdomen. Han testade otaliga mediciner och hade kontinuerlig kontakt med sjukvården.

Annons

– Han genomgick till och med en ECT-behandling (en metod som används vid bland annat depressioner med psykotiska symtom och när självmordsrisken bedöms som stor, reds anm). Alltså ström in i hjärnan som nollställer och gör att man blir helt glömsk.

Mot slutet av 2020 upplevde Linus Sundvall att Uffe Bergstrand var på väg tillbaka. Det fanns ljusglimtar. Han såg framåt. Sexårige sonen från ett tidigare förhållande fanns där. Det gjorde även sambon Amanda. De hade köpt hus utanför Nybro och planerade att gifta sig till sommaren.

– Det är en sjukdom som byter ansikten hela tiden, det var så svårt att veta hur han mådde. Vi fortsatte att jobba tillsammans och pratade med varandra varje dag. Jag upplevde att den nya medicinen kanske gjorde susen. Vi skrev lite nya låtar, säger Linus Sundvall.

Men under början av 2021 vände det igen, han blev han allt sämre.

– Jag märkte att det kom en liten mani i januari. Det gick väldigt fort från att vi trodde att den nya medicinen skulle göra det bättre, till att allt försämrades i en nedåtgående depression. Det kändes hopplöst.

• • •

Fredagen den 26 mars ringde telefonen hos Linus Sundvall.

Beskedet? Värsta tänkbara.

– Det var Amanda, Uffes sambo, som berättade att hon hittat honom. Han hade avslutat sitt liv.

Hur tar man emot ett sådant besked?

Annons

– Det var fruktansvärt, så klart. Chockerande. Samtidigt visste jag, att skulle jag få ett sådant besked, så var det därifrån. Han hade haft ett par självmordsförsök genom åren. Men jag vet inte hur allvarliga de varit. Nu gjorde han det vid sina sinnens fulla bruk. Det var ingen olycka, det var ingen alkohol inblandad. Han var så bestämd. Han hade provat allt, alla mediciner han blivit erbjuden.

Linus Sundvall säger att han började sörja direkt.

– Jag har läst på mycket om sjukdomen sedan han fick diagnosen. Det är en väldigt otäck sjukdom, jag visste att det skulle finnas en risk att det slutade så här, men trodde inte att det skulle ske nu. Det gick så fort från att han mådde hyfsat okej till att det slutade så här. Om det finns någon liten tröst i helvetet så vet jag att hans smärta är borta. Han lider inte längre, nu är det bara vi runt honom som gör det. Genom åren har jag på väldigt nära håll sett hur dåligt han har mått. Det är oändliga gånger vi har suttit och gråtit och kramats. Saknaden kommer alltid finnas där.

På sin Facebooksida skrev bandet den 27 mars: "Uffe kämpade under längre tid med bipolär sjukdom och förlorade till slut kampen. Vi är alla helt förkrossade och har svårt att finna ord i detta nu".

Vad är det som gör att du väljer att berätta om Uffes öde så här öppet?

– Dels vill vi i bandet vara öppna med vad som hänt och har varit det från första början. Han var själv öppen med det hela tiden, han ville berätta. Uffe var dessutom en offentlig person för många. Det är redan mycket spekulationer, jag hör ofta: ”Vilken cancertyp var det han dog av?”. Jag vill inte att folk ska sitta i Flashbacktrådar och spekulera, utan att jag berättar och kommer med fakta. Det känns bättre att vara tydlig och öppen, säger Linus Sundvall och adderar ytterligare ett skäl.

– Mår du dåligt, våga prata om det, ta hjälp av anhöriga. Det gjorde Uffe. Han hade sjukvården i ena handen och nära och kära i den andra, vi gick alla hand i hand i den kampen. Medicineringen hjälpte långt, men tyvärr inte ända fram.

Linus Sundvall och Uffe Bergstrand.
Linus Sundvall och Uffe Bergstrand.Foto: Privat

Linus Sundvall är tills vidare korttidspermitterad från Nöjeståget och bandet. Han ägnar dagarna åt att terapeutiskt titta och lyssna på gammalt material.

– Jag går upp vid åtta varje morgon och sätter mig och jobbar lite. Meningen är inte densamma, men jag gör det jag alltid har gjort. Det blir som terapi. Jag tittar på videos, postar något på sociala medier. Det lugnar och dövar lite av saknaden.

Bandet har startat en insamling till Uffe Bergstrands minne där de säljer t-shirts och stickers.

Annons

– Vi sålde 600 t-shirts första dagen. Det är för att hedra Uffe och kunna hjälpa andra. Vi kommer skänka vinsten till Hjärnfonden.

Tusentals människor har skrivit sina kondoleanser i sociala medier. Facebook och Instagram har svämmat över av kärlek.

– Jag blir tårögd av alla som bryr sig. Nu går ju inte det, men jag önskar att Uffe själv kunnat få se hur älskad han var och är. Det trodde han inte själv.

Vad var det som gjorde honom så yrkesmässigt speciell i dina ögon?

– Han var otroligt smart och ödmjuk, en ganska sällsynt kombination i artistvärlden. Det var lätt att bli förblindad av humorn i våra texter, att det var lite under bältet-humor, men han hade kunnat skriva värdens bästa bok. Han var enormt textbegåvad. En stor del av vår framgång är hans texter.

2 Blyga Läppar betecknar sig som Kalmarband, men medlemmarna är utspridda i Stockholm, Kalmar, Oskarshamn, Torsås och Tvärskog. Linus Sundvall säger att det är för tidigt att säga vad som händer med bandet nu.

– Det är hundratals personer i veckan som hör av sig och frågar: ”Vad händer nu? Kommer bandet leva vidare? Blir det mer musik?”. Jag vet fan inte. Jag vet inte. Och jag känner att jag inte behöver ta det beslutet nu. Tiden får utvisa. Vad hade Uffe velat? Vad känner vi i bandet?

En sak har bandmedlemmarna i alla fall bestämt. Till hösten är det, om restriktionerna tillåter, dags att ånyo stäva ut på Östersjön för en ny partykryss i sann 2 Blyga Läppar-anda.

Kryssningen ska bli en enda stor hyllningsseglats till Uffe Bergstrands ära.

– Vi ska verkligen försöka få till det. Jag vill ha en massa artister och ett stort party. Allt för att hedra Uffe. Det är han värd, han ska hyllas.

FAKTA

2 Blyga Läppar

Kommer från: Kalmar.

Bildades: I en lägenhet i Kalmar någon gång 2006-2007.

Medlemmar förutom Uffe Bergstrand: Andreas Svensson, bas, Kalmar, Emil Hellström, leadgitarr, Oskarshamn, Linus Sundvall, gitarr, kör, Stockholm, Simon Bondesson, trummor, Kalmar, Gabriel Kratz, keyboard, Tvärskog, Isac Adolfsson, tekniker, Torsås.

Största hits: ”Världens bästa tjej”, ”Jag vill ha dig, baby”, ”Iskall öl & Captain Morgan”. ”Världens bästa tjej” har streamats 20 miljoner gånger. Som en jämförelse har artister som Orup, Eva Dahlgren, Lisa Nilsson eller The Ark inte någon enskild låt om når upp till den siffran. Totalt har bandets låtar streamats över 200 miljoner gånger på Spotify.

Annons

Texten har godkänts av Uffe Bergstrands anhöriga.

Fakta

Här kan du få hjälp om du mår dåligt

Det finns hjälpresurser för dig som mår psykiskt dåligt.

112 – Akutnummer

Ring 112 om du behöver akut vård eller hjälp.

1177 – Vårdguiden

Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. På telefonnummer 1177 får du svar om vart du ska vända dig inom vården.

Telefon: 1177. 
Webb: 1177.se

Om du har akuta självmordstankar eller på annat sätt känner hopplöshet och du inte känner att du får hjälp någon annanstans ska du inte dra dig för att åka till psykakuten. Där kan de hjälpa dig med det akuta och sätta bollen i rullning för kommande hjälp.

Mind – självmordslinjen

Telefon: 90101. 
Webb: Självmordslinjen

Chatt. 
Webb: Minds chatt

Mind – föräldralinjen

Telefon: 020-85 20 00. 
Webb: Föräldralinjen

Mind – äldrelinjen

Telefon: 020-22 22 33. 
Webb: Äldrelinjen

Jourhavande präst

Kopplas via telefonnummer 112. 
Alla dagar kl. 21-06 
Chatt finns också. 
Webb: Jourhavande präst

Jourhavande medmänniska

Telefon: 08-702 16 80. Chatt finns också. 
Webb: Jourhavande medmänniska

BRIS – för barn och unga

För dig upp till 18 år. Ring, mejla eller chatta med Bris. Du kan få prata med en kurator, eller prata med andra unga i Forum. Du kan också läsa, kolla in filmer och lyssna på poddar om viktiga ämnen.

Telefon: 116 111 
Öppet alla dagar, dygnet runt. 
Webb: Bris - för barn och unga

BRIS – stöd för vuxna

Stöd för vuxna om barn (upp till 18 år). 
Telefon: 077-150 50 50. Webb: Bris - stöd för vuxna

Stöd för idrottsledare om barn. 
Telefon: 077-440 00 42 
Webb: Bris - stöd för idrottsledare

BUP – barn och ungdomspsykiatrin

Ställ frågor till BUP och sök efter din närmaste BUP-mottagning. 
Webb: bup.se

Jourhavande kompis

Har en stödchatt för barn och unga upp till 25 år. 
Webb: Jourhavande kompis - Röda Korset ungdomsförbundet

Christian GustafssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons