Växjös fängelset blev attraktiva bostadsrätter
Men så var det inte riktigt från början.
Fängelset i Växjö invigdes 1847 och lades ner 1995 då det byggdes om till bostadsrätter, och 2001 började de första boende flytta in i de 24 lägenheterna i bostadsrättsföreningen Solhöjden.
MISSA INTE: Häng med oss på en tidsresa i Kalmarfängelset:
– På den tiden var det svårt att sälja bostadsrätter i Växjö, många lägenheter stod tomma länge, men nu är Solhöjden ett av de absolut mest attraktiva lägena i Växjö, du kan fråga vilken mäklare som helst, säger Jan Carlsson, som tillsammans med sin familj flyttade in i en stor fyra 2004, med utsikt över hela Växjö.
Lägenheterna är stora, tvåorna är på 50-60 kvadratmeter, treorna en bit över 100, och fyrorna är från 160 kvadratmeter och uppåt.
– Det är ett fantastiskt läge, otroligt centralt, men så var det ju inte från början när fängelset byggdes, då låg det i utkanten av Växjö.
Bostadsrättsföreningen ligger på Norra Esplanaden, på en liten höjd.
– Det är verkligen en gedigen byggnad, man behöver bara titta på stenfoten, det finns ingen möjlighet att bygga så nuförtiden, säger Jan Carlsson.
– Här är det inget fusk, och mycket kultur.
Stenhuset har väldigt tjocka väggar och det finns inte två lägenheter som är likadana. Här finns också många detaljer som påminner om att det har varit ett fängelse. Till exempel finns det en gemensam vinkällare i huset, med bevarade celldörrar.
– Och alla som flyttar in får en stor fängelsenyckel för att kunna komma in i de gemensamma utrymmen, säger Jan Carlsson och visar den rejäla tingesten.
Växjö fick sitt centralfängelse ganska tidigt, det invigdes 1847, och byggdes enligt samma modell som Kalmarfängelset, som stod klart 1852. Det var fängelse fram till 1995 eller -96, men det var länge utdömt, kriminalvården ville inte renovera. I Runt millennieskiftet började byggbolaget JM bygga om till bostadsrätter.
– Byggfirman var bra på att bevara både små och stora detaljer, men det finns fortfarande utrymmen i källaren som inte har gjorts i ordning, säger Jan Carlsson.
Ritningarna på det gamla fängelset finns kvar och har gjorts om till tavlor som hänger i de gemensamma utrymmena.
– Det gick lite trögt att sälja dem, det var ju stora lägenheter och det fanns gott om objekt att välja på. Nu är det precis tvärt om, det blir genast kö till en ledig lägenhet i vårt hus, säger Jan Carlsson.
Kalmar är landets enda cellfängelse som är kvar i bruk. Många av de gamla fängelserna är rivna, men många är ombyggda, och inte bara till bostäder. Några, som Långholmen i Stockholm och länsfängelset i Falun har byggts om till vandrarhem, och några är hotell, till exempel länsfängelset i Karlstad och kronohäktet i Västervik
Länscellfängelset i Gävle är omvandlat till Sveriges fängelsemuseum.
”Alla som flyttar in får en stor fängelsenyckel för att kunna komma in i dessa gemensamma utrymmen”Jan Carlsson, boende i Växjö gamla fängelse
BILDSPEL: Se fler bilder från gamla fängelset i Växjö:
Fängelser blev bostäder, vandrarhem och hotell
45 nya cellfängelser byggdes mellan 1846 och 1880, och fängelset i Kalmar stod klart 1852. Många av dem har rivits, men många finns kvar och är ombyggda till bostäder, vandrarhem eller hotell. Här är några exempel:
Länsfägelset i Visby: öppnat 1859, stängt 1998. Bevarat.
Länscellfängelset i Jönköping: Öppnat 1859, rivet 1974.
Kronohäktet i Västervik: Öppnat 1871, stängt 2007. Hotell.
Länscellfängelset i Linköping: Öppnat 1846, stängt 1966, rivet 1969.
Länscellfängelset i Kristianstad: Öppnat 1846, stängt 2013, bevarat.
Länscellfängelset i Gävle: Öppnat 1847, stängt 1986, museum.
Länsfängelset i Växjö: Öppnat 1848, stängt1995, bostäder.
Centralfängelset på Långholmen: Öppnat 1880, stängt 1975. Vandrarhem.
Kronohäktet i Karlskrona: Öppnat 1911, byggnadsminne 1992, vandrarhem.