Annons

Varje dag får fem personer i länet en cancerdiagnos

Under 2023 fick 1 925 personer i Kalmar län en cancerdiagnos, drygt fem personer varje dag. De flesta av dem, i dag runt 70 procent, kan sjukvården ge en positiv behandling. Hos vissa försvinner cancern, andra kan se fram emot ett längre liv med bättre livskvalitet.
– Vi blir bättre och bättre på att behandla cancer. Men fortfarande är verkligheten den att många patienter får beskedet att cancern inte går att bota, säger Magnus Lagerlund, verksamhetschef på onkologiska kliniken på länssjukhuset i Kalmar.
Kalmar län • Publicerad idag 05:00 • Uppdaterad idag 08:00
Nina Nilsson, Malin Evaldsson, Johan Bobeck och Frida Juliusson arbetar med de barn som drabbas av cancer och behandlas i Kalmar.
Nina Nilsson, Malin Evaldsson, Johan Bobeck och Frida Juliusson arbetar med de barn som drabbas av cancer och behandlas i Kalmar.Foto: Mats Holmertz

En uppskattning från sjukvården är att fler än var tredje person kommer att få en cancerdiagnos under sin livstid. Men utvecklingen inom cancersjukvården går snabbt, framåt. ”En enorm utveckling”, säger Magnus Lagerlund. I dag kan sjukvården, många gånger framgångsrikt, behandla patienter som för bara 10-15 år sedan inte kunde behandlas.

– Vi arbetar i team här på kliniken, vi utreder och föreslår en lämplig behandling. Det kan vara operation, strålning, cellgifter eller annan medicinsk behandling som immunterapi. Just immunterapi ökar som behandlingsform och är väldigt effektiv på vissa cancrar, säger Anna Askelin, avdelningschef och onkologisjuksköterska.

Johan Bobeck, barnläkare.
Johan Bobeck, barnläkare.Foto: Mats Holmertz
”När det gäller våra barn med cancer går de igenom väldigt tuffa behandlingar, det är ett fullständigt krig mot cancern. Då är det bäst för dem, deras föräldrar och oss att de ligger inlagda här eller i Linköping.”
Johan Bobeck, barnläkare.
Annons

Men det är inte bara på onkologen som cancerpatienter behandlas. En liten promenad genom länssjukhuset korridorer och man kommer till sjukhusets barn- och ungdomsklinik. De får fem till tio nya cancerfall varje år.

– Åldrarna varierar men vi arbetar med barn och ungdomar upp till 18 år. De vanligaste diagnoserna för barn är leukemi och hjärntumörer. Vi har ett nära samarbete med regionsjukhuset i Linköping både vad gäller att diagnostisera och behandla. Men vi försöker sköta så mycket av behandlingen som möjligt här på kliniken. Då slipper barn och föräldrar den långa pendlingen till och från Linköping, säger Johan Bobeck, barnläkare.

Alla personer som drabbas av cancer, ung eller gammal, har en sak gemensam. Det finns tusen och åter tusen frågor de vill ha svar på.

– Det är ofta tunga samtal när man arbetar med unga cancerpatienter. Deras familj, föräldrar och syskon, är jätteoroliga och vill veta vad som händer och vad som kan tänkas hända längre fram. Budskapet brukar vara att familjen får ta en dag i taget i början och sedan vecka för vecka arbetar vi oss igenom behandlingarna. Samtidigt är det viktigt för barnen att få veta vad som väntar dem. Vi har många barn som är väldigt vetgiriga, förklarar Nina Nilsson, barnsjuksköterska, och ler.

Magnus Lagerlund: ”När jag började här, 2006, arbetade 13 personer på kliniken. I dag är vi 90 personer.”
Magnus Lagerlund: ”När jag började här, 2006, arbetade 13 personer på kliniken. I dag är vi 90 personer.”Foto: Mats Andersson

Ett litet, men mycket talande exempel, på utvecklingen av både antalet cancerfall och möjligheterna att behandla cancerpatienter kan vara bemanningen på onkologiska kliniken på länssjukhuset.

– När jag började här, 2006, arbetade 13 personer på kliniken. I dag är vi 90 personer. Kliniken har också verksamhet på Västerviks sjukhus, där arbetar i dag sex sjuksköterskor medan vi läkare pendlar dit och arbetar där två dagar varje vecka, berättar Magnus Lagerlund.

Onkologens patienter får sina behandlingar polikliniskt, dagtid. Behandlingar kan pågå allt från 15 min till en hel dag.

– Vi har tillgång till ett patienthotell i närheten som våra patienter som reser lite längre och som ska få behandling flera dagar i rad brukar ta in på. Sedan har vi naturligtvis tillgång till vårdplatser även på sjukhuset om någon patient behöver sjukhusvård. När patienten kommer för sin behandling samtalar vi kring hur de mår och därefter får de sin behandling, säger Anna Askelin.

Christina Delborn och Anna Askelin, avdelningschefer och onkologisjuksköterskor.
Christina Delborn och Anna Askelin, avdelningschefer och onkologisjuksköterskor.Foto: Mats Andersson

– Vi har här på kliniken plats för tio inneliggande patienter, med olika sjukdomar. Kampen mot cancern innebär tunga behandlingar för barnen och det är viktigt att göra tiden på sjukhuset så bra som möjligt. Därför har vi både ett lekrum, en lekterapi och lärare som kommer hit och undervisar barnen. Att vara inlagd hos oss är betydligt mer än att ligga i en säng, säger Johan Bobeck.

Hur är det då som läkare eller sjuksköterska att arbeta med cancerpatienter? Det måste finnas tunga stunder, tunga samtal och tråkiga besked att hantera även om de flesta patienter kan få en bra och lyckad behandling.

Magnus Lagerlund, verksamhetschef onkologiska kliniken på länssjukhuset i Kalmar.
Magnus Lagerlund, verksamhetschef onkologiska kliniken på länssjukhuset i Kalmar.Foto: Mats Andersson
”Det handlar ju i grunden om att vi finns för att hjälpa, behandla och stödja våra patienter. Men det handlar också om att skapa en trygghet i den situation patienten befinner sig i. Då känns det väldigt bra att personalen här har lång erfarenhet och har arbetat tillsammans länge, vi är ett riktigt bra team.”
Magnus Lagerlund, verksamhetschef onkologiska kliniken på länssjukhuset i Kalmar.
Annons

– Det finns självklart tunga stunder, våra barn är hos oss länge så vi lär känna dem väldigt väl. Vi blir såklart väldigt engagerade i familjerna. Vi följer dem i många år efter behandlingen. De kommer tillbaka på kontroller upp till 18 år. Vi är med när de tar steget in i vuxenvärlden, säger Malin Evaldsson.

– Vi har en grundutbildning i svåra samtal, den är bra att ha i grunden även om vi som arbetat ett antal år också har lärt oss att hantera det. Det är tufft att berätta att behandlingen inte fungerade och att det inte finns några andra alternativ, självklart. Men det är minst lika svårt att träffa en patient när cancern, vilket tyvärr inte är ovanligt har kommit tillbaka. Samtidigt är det i de här samtalen vi ibland kan se på patienten, mer än i svaren, hur den mår och har det just nu. Då finns vi för att stötta och hjälpa, säger Christina Delborn.

Vad är det viktiga med er yrkesroll?

– Det handlar ju i grunden om att vi finns för att hjälpa, behandla och stödja våra patienter. Men det handlar också om att skapa en trygghet i den situation patienten befinner sig i. Då känns det väldigt bra att personalen här har lång erfarenhet och har arbetat tillsammans länge, vi är ett riktigt bra team, säger Magnus Lagerlund allvarligt.

– Vi kommer barnen och deras anhöriga väldigt nära. Vi är väldigt viktiga personer i tuffa stunder. Det är ett stort ansvar att hantera. Det känns väldigt bra att känna tilliten till oss. Mitt bland alla tuffa behandlingar och alla prover är det oss de vänder sig till och litar på. Samtidigt är det barnens energi som är en av våra drivkrafter, det stimulerar mig, säger Frida Juliusson, barnsjuksköterska.

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons