Vapnet inte hittat efter Ängömordet: ”Ingen större nackdel”
En 27-årig man, som anses tillhöra Norrlidengänget, och är misstänkt för dödsskjutningen på Ängö och två andra skottlossningar ser ut att få sitta häktad över julen. På fredagen förlängde Kalmar tingsrätt åtalsfristen till den 22 december – trots att mannen då kommer att ha suttit häktad längre än nio månader.
För att få ha en person häktad längre än nio månader krävs ”synnerliga skäl”.
– Tingsrätten ansåg att det fanns synnerliga skäl med hänsyn till brottens allvarlighet. Just nu begärde jag förlängd åtalstid till den 22 december, men kommer att begära förlängd tid på nytt, säger Kjell Janneson, åklagare och förundersökningsledare i ärendet.
Är det något särskilt som gör att åtalet dröjer?
– Just nu är det egentligen bara att det är så fruktansvärt mycket material. I princip är vi klara, men det är några saker vi ska få från andra ärenden om skjutningar. Vi måste få klartecken från de övriga åklagarna. Generellt är det så att de som har förundersökningar som fortfarande pågår måste tänka om det här är material som förstör deras utredningar om det kommer ut.
Tidlinje – detta har hänt
Här saknas innehåll
Kjell Janneson uppskattar att förundersökningen kommer att landa på runt 5 000 sidor när den är klar – vilket är ett mycket omfattande material. Förutom 27-åringen kommer ytterligare två män att åtalas; en 29-årig man som kommer åtalas för medhjälp till mordförsök i och med skjutningen mot en bostad i Snurrom och en man som har hjälpt till vid skjutningen mot en bostad som användes av mordoffret från Ängöskjutningen.
– Han kommer att åtalas för grovt vapenbrott plus medhjälp till mordförsök, tror jag. Det är en person som befinner sig i utkanten av Norrliden-konstellationen, säger åklagaren.
Det vapen, en automatpistol, som användes vid alla tre skjutningarna har polisen inte hittat trots upprepade dykningar längs Ängöleden och andra sökinsatser.
Hur stor brist för utredningen är det att ni inte har mordvapnet?
– Egentligen inte så stor. Det är klart att hade man tagit vapnet direkt efter någon av skjutningarna så skulle det ha kunnat finnas dna eller fingeravtryck, men numera är det väldigt sällan de inte har handskar. Nu när vi ändå vet att det är samma vapen som använts så är det ingen större nackdel att vi inte har vapnet, säger Janneson.
Vad återstår före åtal?
– Häktad ska höras om några saker som han inte är hörd om tidigare. I princip är det sammanställandet, något slutförhör med häktad och sen delgivning och skäligt rådrum.
Åklagaren förklarar att även själva åtalet kommer att ta minst en veckas arbetstid att väcka.
– Jag har påbörjat lite, men det är så otroligt mycket som jag måste gå igenom och bestämma vilka vittnen som ska höras och hur jag ska lägga upp den tekniska bevisningen. Det är ett ordentligt arbete när man har 5 000 sidor förundersökning. Vi har jättemånga vittnen och flera hundra sidor bara med vittnesuppgifter i varje ärende. Så det är mycket att fundera på, säger åklagaren Kjell Janneson.
Den häktade 27-åringen förnekar alla brottsmisstankar.