TV: Se utsikten från Kalmars nya landmärke: ”Skojar man inte bort”
Redan på långt håll tornar huset upp sig. Byggt på en höjd ser det ut att resa sig betydligt högre än sina cirka 40 meter.
– Det är den högsta punkten på en fastighet i Kalmar, slår Kenneth Hinsegård fast när han stegar in i hissen och trycker på knapp tolv.
Uppe på högsta våningen leder han vägen in i en trea och där öppnar en svårslagen vy upp sig. Kalmarsund, Öland, bron, domkyrkan, slottet. Allt breder ut sig på andra sidan fönstren.
– Den här utsikten skojar man inte bort. Vänjer man sig vid det här då har man nog svårt att flytta, säger Kenneth Hinsegård och fastnar länge med blicken.
TV: Se utsikten från våning tolv
Här saknas innehåll
De senaste åren har Kalmars siluett förändrats. Ett vitt 14-våningshus har rests på Lasarettsvägen, i Snurrom tronar ett rött jättebygge och vid sjukhuset ligger det svarta Kajalen, båda mäter 15 våningar.
Rikshems fastighetschef konstaterar att det är mer kostnadseffektivt att bygga på höjden. Han tror också att det bakom satsningarna finns en önskan om att synas. Rikshem bestämde tidigt att tolvvåningshuset skulle bli ett landmärke som sticker ut.
Kenneth Hinsegård erkänner att han i början var något orolig för husets utformning.
– Jag har undrat hur det skulle bli med ett bygge som skiljer sig så. Först tänkte jag ”ska det verkligen vara ett grönt hus där?”. Men det passar in väldigt bra.
När Rikshem släppte lägenheterna till uthyrning i somras blev det rusning till bostäderna längst upp i huset – och de längst ner. Om några dagar sker de första inflyttningarna och nu är hela bygget uthyrt.
Rikshem har märkt att flera hyresgäster har valt att flytta från företagets grannhus på Bergagårdshöjden till det nya. En förklaring kan vara att de vill komma högre upp. En annan att hyrorna är lägre. En trea i ”Gröna huset” ligger på 8 200 kronor i månaden. En trea i ett av Rikshems övriga hus på Bergagårdshöjden går på cirka 2 000 kronor mer i månaden. Lägenheterna i det nya huset är mindre och standarden något enklare. Dessutom har projektet fått del av regeringens, numera slopade, byggstöd.
Finns det en risk att era andra hus i området nu töms på folk?
– Det finns en fara och det där har värderats rätt mycket i det här projektet. Men vi tror inte det. Vi kommer ha lite fler vakanser några månader, men vi ser att söktrycket i området ändå är stort och vi tänker långsiktigt.
Kenneth Hinsegård menar att det har varit en överetablering av bostäder i Kalmar de senaste åren. Men nu ser han att byggtakten har dragits ner och han tror att de indragna bidragen kommer att bromsa utvecklingen ytterligare.
Huset är det sjunde nya som byggts på Bergagårdshöjden sedan 2016. Projektet har mötts av viss kritik från grannar som sett grönområden försvinna, trafiken öka och p-platser minska.
– Jag kan förstå de som var vana att gå här och rasta sina hundar, den ytan har ju givetvis minskat. Men jag tycker att det har blivit jättebra och de som bor här är väldigt nöjda. Husen är genomtänkta och jag skulle säga att det här är Kalmars finaste och mest behagliga område. Det finns till exempel ingen genomfartstrafik.
Kenneth Hinsegård traskar vidare in i en lägenhet på motsatt sida av huset. Efter att ha visat runt bland rummen hamnar han snart återigen stående framför ett fönster. Han inser det själv efter en stund och skrattar till.
– Det är häftigt, här vill man bara titta ut.
Det är egentligen bara en sak som grämer Kenneth Hinsegård uppe på våning tolv.
– Man skulle byggt lite högre så det gick att se in på arenan när Kalmar FF spelar, säger han och ler brett.
Gröna huset
I huset finns 95 lägenheter med ettor, tvåor och treor på mellan 25 och 75 kvadratmeter.
En trea kostar 8 200 kronor i månaden. Priset är detsamma på alla våningar.
Bygget kostade cirka 150-160 miljoner kronor att bygga före statliga bidrag.
Rikshem har byggt husen på Bergagården i samarbete med P&E Fastighetspartner. De färdigställda bostadshusen ägs och förvaltas av Rikshem.