Storskalig satsning på flytande bostäder i norra länet
I den första etappen, som hade säljstart i början av sommaren, rör det sig om 17 villor vid Skeppsbrofjärdens inlopp. Faller allt väl ut finns förutsättningar för sammanlagt 50 flytande villor.
Villorna länkas samman via en pir som i sin tur innehåller vatten, avlopp, kablage och förrådsutrymmen. Bakom projektet står Västerviksbaserade företaget Aquavilla Produktion.
Aquavillage
I första etappen byggs 17 villor på Östra piren. Villorna dockas ihop med piren som AquaVilla Produktion bygger. Villorna kommer att byggas på pontoner eller kassuner och det finns sju olika husmodeller att välja på. Villorna blir 2 till 4-rummare med ytor på mellan 78 och 207 kvadratmeter. Priserna sträcker sig från 6 495 000 till 10 495 000 kronor.
Läs mer om sjövillorna i Kalmar:
Företaget är långt ifrån nybörjare på området. Redan vid millenisekiftet sålde och producerade det åtta stycken villor på sjötomter i i Pampas Marina i Solna. Under årens lopp har ytterligare hus byggts och i dag står företaget bakom totalt 24 aquavillor.
– Under tiden har vi känt att om vi ska fortsätta så måste vi helt enkelt investera i en produktionsanläggning för det så pass komplext att bygga saker som ska vara i sjön. Det är bättre att bygga husen på land och bygga flytkropparna i en torrdocka. Därför har vi investerat i det och i en produktionsanläggning i Västervik, säger Richard Bergström, huvudägare och utvecklare.
Faktum är att Västervik visade intresse redan 2007 och efter ett långdraget planarbete fanns en färdig detaljplan 2013. Men vid den tidpunkten kände Richard Bergström att företaget behövde ägna sig åt satsningen på Pampas Marina samt med att bygga upp en produktionsanläggning och marinstad i Nacka – det som sedermera blev Sjövillorna.
Sedan gick tiden men i början av 2019 blev företaget och Västerviks kommun klara med markanvisningsavtalet för de 50 flytande villorna i nya området Skeppsbrostaden.
– Det har tagit tid bland annat beroende på att när planen är klar så måste den också passera mark- och miljödomstolen. Det är inte alldeles enkelt att bygga på vatten, framförallt inte när man ska bygga 50 flytande hus, säger Richard Bergström.
Richard Bergström tror att marknaden för flytande hus är ”hur stor som helst”. Men det måste till en förändring. Framförallt måste gällande regler för strandskyddet ses över, anser han.
– Vi är inget hot mot strandskyddet. Strandskyddet har tillkommit för att man är rädd för att de som äger en bit strand ska inhägna det så att allmänheten inte kommer förbi. Men när vi bygger våra samhällen blir det i stället tillgängligt för allmänheten och allmänheten har möjlighet att gå ut på våra pirer. Det här måste man kommunicera med länsstyrelsen och beslutsfattare. Och för att förstå detta tror vi att man måste se det i skala 1:1. För fantasin är ibland inte tillräcklig för vissa människor att ta in de möjligheter som finns.