Annons

Stena Renewable vill bygga 75 vindkraftverk norr om Läckeby

Stena Renewable vill bygga mellan 60 och 75 vindkraftverk i ett område norr om Läckeby. Det handlar om en investering på mellan fyra och fem miljarder kronor.
LÄCKEBY • Publicerad 11 juli 2021
Dan Sandros, projektchef på Stena Renewable i Göteborg.
Dan Sandros, projektchef på Stena Renewable i Göteborg.Foto: Privat

– Vi har inte sett så stor sammanhållen potential någon annanstans i södra Sverige, säger Dan Sandros, projektchef på Stena Renewable.

Stena Renewable har delat in projektet i tre delområden, Ebbegärde, Granhult och Rugstorp. I Ebbegärde planeras för 20-25 vindkraftverk, och i de andra två områdena för 20-35 vindkraftverk, alla med en maximal höjd på 270 meter. Totalt handlar det om som mest 60-75 vindkraftverk i hela området norr om Läckeby.

Annons

Det område som Stena Renewable håller på att inventera och planera den stora vindkraftsparken i har pekats ut som ”särskilt lämpligt område” för vindkraft i Kalmar kommuns vindbruksplan från 2011. Just nu är ett förslag till ny översiktsplan för Kalmar kommun ute på samråd, och även i det pekas området norr om Läckeby ut som lämpat för vindkraft. Översiktsplanen kommer att antas under 2022.

I början av oktober räknar Stena Renewable med att hålla ett öppet samrådsmöte om den första etappen som gäller området Ebbegärde. Stena Renewable har även haft tidigt dialogmöte med länsstyrelsen och både Kalmar och Nybro kommun.

– Området ligger precis vid gränsen med Nybro kommun, säger Dan Sandros.

Enligt Dan Sandros finns det några särskilda svårigheter att ta hänsyn till i de aktuella områdena.

– En del av området gränsar till Grytsjöns naturreservat i Nybro kommun, som är särskilt känt för sina fjärilar. Reservatsområdet har utpekats som ett tyst område, och då gäller en ljudgräns på maximalt 35 decibel, så det måste vi titta närmare på, säger han.

– När det gäller delområdet Rugstorp så har Kalmar Airport sin inflygning över en del av området, så där har vi börjat en dialog med flygplatsen där vi gör flyghinderanalyser.

Att ett så stort sammanhängande område i Södra Sverige kan bli aktuellt för en vindkraftspark är unikt.

– Det bor väldigt få personer i området, och stora delar av området är fritt från hus och vägar, säger Dan Sandros.

Hur många är berörda av planerna?

– Vi brukar räkna med en kilometer som minsta avstånd när det handlar om bostäder, även om vi ljudmässigt skulle kunna bygga närmare än så. Det handlar om några hundratal personer som finns i periferin av de här planerna, säger Dan Sandros.

Annons

– Sedan kan man fundera på när någon är berörd eller inte. Läser man sidor på nätet där folk är skeptiska till vindkraftsutbyggnad finns det de som känner sig påverkade även om de bara kan se ett vindkraftverk och det finns de som känner sig påverkade av vindkraftverkens skugga.

Personer som bor närmare än tre kilometer från de planerade vindkraftverken kommer att bjudas in till samråd, men samrådsmötena är öppna för allmänheten och företaget kommer även att sätta in tidningsannonser om mötena.

Under våren har Stena Renewable gjort inventeringar av rovfåglar, och nu fortsätter inventeringar av naturvården och fågelliv.

I Södra Sverige är stora vindkraftsparker ovanliga.

– I Mönsterås-Fliseryd är 36 verk på väg upp, i Åseda 47. Men det är unikt med ett så här stort område, säger Dan Sandros.

Att det är ett sammanhållet område gör att det blir billigare med bland annat elanslutningar, som är en stor kostnad i sammanhanget.

– Det är också så att människor inte kommer att märka så stor skillnad på om det är 10 eller 60 vindkraftverk i ett område. Siktlinjen i skogsmiljö är begränsad och det gör att man inte kommer att uppleva störningen som så stor, säger Dan Sandros.

Ni har stora förhoppningar på det här området?

– Ja, vi har stora förhoppningar, men samtidigt är vi luttrade och vet att det är många grynnor som ska navigeras på vägen.

Har ni mötts av stark kritik?

Annons

– Nej, vi har inte upplevt opinionen lokalt som stark emot projektet. En orsak är att många lokala markägare är engagerade i projektet.

Regeringen vill se ökade vindkraftsbyggen till havs. Varför bygger ni inte där i stället?

– Vi fokuserar bara på landbaserad vindkraft än så länge. Det blir betydligt dyrare att bygga till havs, och vi delar inte bilden av att det skulle vara problemfritt med vindkraft till havs. Det är inte så att de inte syns eller hörs, säger Dan Sandros.

”Vi har stora förhoppningar, men samtidigt är vi luttrade och vet att det är många grynnor som ska navigeras på vägen.”
Dan Sandros, projektchef på Stena Renewable.
Johanna SteinvallSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons