Stagg införde fjärrundervisning efter smitta: ”Väldigt tufft beslut”
Den senaste veckan har totalt sju skolor och en förskola i Kalmar drabbats av coronasmittan. På Stagneliusskolan har fem elever insjuknat. Under onsdagen beslutades därför att samtliga på ekonomiprogrammet i årskurs två och tre ska ha fjärrundervisning resten av veckan.
– Det var ett väldigt tufft beslut för vi vill inte hamna där. Samtidigt får vi indikationer på att det är trångt på bussar, plus att det är några dagar kvar till höstlovet och vi bedömer att de elever som drabbas av fjärrundervisningen är vana vid det. Det var ett stort beslut. Samtliga i årskurs två och tre på ekonomiprogrammet. Det är tio klasser som stannar hemma vilket är en bit över 300 elever, säger Michael Grenstadius, som är rektor för ekonomiprogrammet.
Men årskurs 1 låter ni gå till skolan?
– De är inte vana vid fjärr- och distansundervisning. Det tar ett tag innan man kommer in i det. Tvåan och trean är vana från i våras. Det tar lite tid innan man kommer in i det.
”Eleverna håller sig hemma och går och testar sig. Det gör exakt det man ska. De tar ett ansvar för varandra. Det är tacksamt för oss i skolan.”Michael Grenstadius, rektor på Stagneliusskolan.
Under torsdagseftermiddagen hade smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin kallat till ett samverkansmöte med de olika skolorna efter att smittan tagit fart.
– Lisa informerade rent generellt att det är viktigt att fortsätta trycka på avstånd och att man håller sina hygienrutiner. Det här en sjukdom som är här för att stanna och vi behöver leva med det. Det går inte att stänga ner skolor hela tiden. Vi måste se till att verksamheten tar det ansvaret. Vi har äldre elever och de kan ta ett större ansvar själva än på grundskolan, säger Grenstadius.
Inga nya fall har uppdagats på Stagneliusskolan.
– Eleverna som har smittats har inte varit på skolan under ganska lång tid innan. Vissa har varit borta i en vecka.
Vid vissa tidpunkter kan det bli trångt i korridorer och vid skåp men Michael Grenstadius menar att eleverna gör det de ska och är duktiga på att vänta på sin tur.
– Eleverna tar ett stort ansvar, man är imponerad över att det fungerar så väl. Eleverna håller sig hemma och går och testar sig. De gör exakt det man ska. De tar ett ansvar för varandra. Det är tacksamt för oss i skolan.