Annons

Splitter nytt äldreboende tomt - kommunens bud för lågt för att driva seriös vård enligt Ambea

Äldreboendet i Linnéstaden skulle ha öppnat i december. Nu blev det inte så. Vårdbolaget som har hyreskontraktet har inget avtal med kommunen och lade inte heller något anbud i senaste upphandlingen.
Ersättningen från kommunen ansågs för låg för att bolaget skulle kunna säkra en god omsorg. Kommunen betalar också betydligt mer för kommunalt driven omsorg, än för privat.
Kalmar • Publicerad 14 januari 2021
Ett helt nytt äldreboende finns på plats på gamla Rifatomten. Men ingen kommer att flytta in i brådrasket. Kommunens tanke om ersättning per vårdplats och dygn var för lågt för att det skulle gå att erbjuda en bra omsorg, menar Ambea som har hyreskontraktet med Rikshem.
Ett helt nytt äldreboende finns på plats på gamla Rifatomten. Men ingen kommer att flytta in i brådrasket. Kommunens tanke om ersättning per vårdplats och dygn var för lågt för att det skulle gå att erbjuda en bra omsorg, menar Ambea som har hyreskontraktet med Rikshem.Foto: Mats Holmertz

För 1,5 år sedan skrev fastighetsbolaget PPE och vårdbolaget Aleris på papperen om ett hyresavtal för ett nytt vård- och omsorgsboende i Linnéstaden. Rikshem visade intresse av att köpa huset och PPE sålde fastigheten inklusive hyresavtalet med Aleris. Investeringen låg på runt 180 miljoner kronor, en summa som också hyran för vårdbolaget baseras på. I mitten av december lämnade P&E över nycklarna till Rikshem.

Men det kommer inte flytta in några omsorgstagare som det var tänkt. Istället sitter vårdjätten Ambea Omsorg, där Vardaga är en del, med Svarte Petter då de via ett köp av vårdkoncernen Aleris fick Kalmarprojektet inklusive ett 15-årigt hyresavtal, på köpet. Och något avtal med kommunen om att driva ett omsorgsboende finns inte.

Annons

Ändå annonserade kommunen efter anbud i våras för privat drift av ett omsorgsboende. Idén var att få ett boende som skulle fungera som ett sorts dragspel som kommunen kunde anlita efter behov. I upphandlingsunderlaget framgår att vårdbolaget skulle tillhandahålla minst 50 platser, men att kommunen inte förbinder sig till att använda ett bestämt antal. Leverantören är däremot skyldig att ”leverera beställarens verkliga behov”. Inte ett enda vårdbolag tyckte villkoren var intressanta nog för att lämna ett bud. Inte heller Ambea Omsorg.

Prislappen ansågs för lågt satt i förhållande till vad kommunen ville få levererat. I upphandlingen var taket 1 750 kronor per vårddygn. Bolaget uppger för Barometern att det gärna hade drivit ett vårdboende i Kalmar. Utan avtal med kommunen är det däremot inte möjligt och den ersättning som erbjöds räcker inte till för att uppnå den kvalitet i omsorgen som Ambea Omsorg vill förknippas med.

Det finns en historik inom företaget. 2011 briserade Caremaskandalen och ledde fram till ett namnbyte till Vardaga. Också i Kalmar finns avskräckande exempel där ett vinnande anbud blivit en black om foten för vårdbolag.

Norlandia Care, som driver bland annat Liljan och Ståthållaren, blev mycket omskrivet för några år sedan när det visade sig bland annat att dementa fick ligga i sin egen avföring då personalen inte räckte till. Redan då kom också kritik för att kommunen upphandlat vården utan minimikrav och med lägsta pris som fixstjärna.

Bolaget som drev Ståthållaren före Norlandia, God Omsorg, lämnade inget bud i upphandlingen med hänvisning till att det inte gick att konkurrera med kvalitet. För att konkurrera med pris krävdes en nedskärning på personal med en femtedel. ”Då får man titta sig i spegeln och fråga sig: kan man driva en verksamhet på det sättet”, sade Magnus Johnsson, God Omsorg, till Barometern.

Prislappen per vårddygn skiljer sig åt mellan kommunalt och privat drivna vårdboenden. En plats på det kommunala boendet Ingelstorpsvägen 1 i Smedby kostar till exempel 1 755 kronor per vårddygn. För Humanas kommande verksamhet på Karlssons äng, som byggs just nu, kommer kommunen betala 1 650 kronor för samma tjänst. Något takpris sattes inte i upphandlingen.

Mattias Höglander, projektchef vid P&E för Linnéstaden, visar hur det helt nya boendet ser ut inuti.
Mattias Höglander, projektchef vid P&E för Linnéstaden, visar hur det helt nya boendet ser ut inuti.Foto: Mats Holmertz

Men det finns också mer extrema skillnader. Skillnaden per plats och dygn är som störst på kommunalt drivna Björkhaga med 2 204 kronor. På privat drivna Ståthållaren och Liljan ersätts driften med 1 555 kronor. Det innebär att medan Björkhaga får 20,1 miljoner kronor för att driva boendet, får Liljan, som har lika många platser, 14,2 miljoner kronor. Skillnaden motsvarar 30 procent. Men servicen gentemot den enskilde förväntas vara densamma.

Mattias Ask, förvaltningschef på omsorgsförvaltningen, förklarar varför det skiljer mellan de privata och kommunala prissättningarna.

– Det är de privata som lägger anbud i en upphandling utifrån vad de anser krävs för att utföra verksamhet i enlighet med skall-kraven. Det är till exempel det som har avgjort Humanas pris. Egenregins verksamhet är ingen upphandlad verksamhet, säger Mattias Ask.

Det finns flera faktorer som spelar in när kostnaden per vårddygn räknas ihop: lokalförutsättningar, nattbemanning, antal omsorgstagare, andel heltidstjänster, andel utbildade undersköterskor, vårdtyngd, schemahantering som till exempel delade turer och lägenhetsbeläggning. Det innebär att olika vård- och omsorgsboenden kan ha olika kostnader per vårddygn, menar Mattias Ask.

Äldreboende i Linnestaden är inflyttningsklart. Men står tomt.
Äldreboende i Linnestaden är inflyttningsklart. Men står tomt.Foto: Mats Holmertz
Annons

En satsning på egna nya boenden äger också rum. På Karlssons äng bygger kommunägda Kalmarhem ett äldreboende med 60 platser och där kommer Humana att driva verksamheten. I Lindsdal planeras ett nytt boende i kommunal regi. Byggnationen har varit ute på upphandling och av alla anbud som lämnades in var det endast ett som levde upp till kommunens krav. I och med det får hela upphandlingen göras om då det ska finnas minst två alternativ att välja mellan. Det innebär i sin tur att projektet försenas betydligt. Förhoppningen från kommunens omsorg var att det skulle öppna hösten 2022. Nu är förhoppningen framflyttad till året därpå.

”Det är de privata som lägger anbud i en upphandling utifrån vad de anser krävs för att utföra verksamhet i enlighet med skall-kraven. Det är till exempel det som har avgjort Humanas pris. Egenregins verksamhet är ingen upphandlad verksamhet.”
Mattias Ask, förvaltningschef på omsorgsförvaltningen

Vad var det då som hände som fick Aleris att verkställa en mångmiljonaffär utan säkerhet? Aleris finns inte längre så att ställa frågor direkt till företaget är inte möjligt. Men enligt uppgifter till Barometern hölls ett flertal möten mellan företaget och Kalmar kommun. Med på mötena var bland andra kommunalråd Johan Persson (S), Michael Ländin (S), övrig kommunledning och ett flertal högre tjänstemän i olika konstellationer. Aleris ska enligt uppgifter mer eller mindre blivit lovade ett upphandlingsförfarande med möjlighet att få 1 900 kronor per vårdplats. Affären ligger på runt 180 miljoner kronor - att gå in i ett sådant projekt utan någon form av överenskommelser är inte möjligt, menar två av källorna som Barometern talat med. När takpriset sattes till 1750 gick luften ur.

Huset som sådant går inte att använda till något annat än boende av något slag. Det är utrustat med uppvärmningskök, matsalar, och extra samlingsrum. När detaljplanen ritades upp försågs fastigheten med möjligheter att bygga vårdboende, bostäder, förskola och centrumändamål som exempelvis kontor eller restaurang. Däremot inte skola.

Rikshem har inte någon plan B med alternativ användning för byggnaden.

– Det finns ett stort behov av platser för äldreomsorg i Kalmar och det här äldreboendet är troligen Kalmars finaste, mycket genomtänkt och välplanerat. Vi är långsiktiga i vårt ägande och tror mycket på den här fastigheten så vi arbetar fortsatt för att det ska vara ett äldreboende och tycker det vore synd om inte Kalmars äldre får möjlighet att flytta in här, säger Jennie Wolmestad, presschef på Rikshem.

LÄS MER:

Fakta

Så mycket betalar kommunen för omsorgsplatserna 2021

Kostnad för omsorg i kommunens egen regi per vårddygn, inklusive lokalhyra inom parentes:

Frikadellen, 14 platser: 1 856 (2 080) kronor/vårddygn. Fastighet ägs av Kalmarhem

Dragkroken, 16 platser: 1 993 (2 184) kronor/vårddygn. Ägs av Kalmarhem.

Ingelstorpsvägen, 68 platser: 1 755 kronor (2 251)/ vårddygn. Ägs av Rikshem

Enliden, 18 platser: 1 725 (2 147) kronor/ vårddygn. Ägs av Holmströmgruppen, tidigare ägare LW fastigheter.

Vänskapens väg, 85 platser: 1 694 (2 243) kronor per vårddygn. Ägs av Rikshem.

Ljungmansgården, Skutan, 38 platser: 1 913 kronor (2 253) /vårddygn. Ägs av Rikshem.

Oxhagshemmet/St Kristoffers väg, 30 platser: 1 676 ( 2 062) kronor / vårddygn. Ägs av Rikshem.

Berga Backe, 40 platser: 1 686 ( 2 102) kronor/vårddygn. Ägs av LW fastigheter.

Stensberg, 36 platser: 1 725 ( 1 952) kronor/vårddygn. Ägs av Kalmar kommun.

Varvet, 38 platser: 1 722 (2 130) kronor/vårddygn. Ägs av CA Fastigheter.

Kostnad omsorg i Södermöre kommundelsnämnds regi per vårddygn:

Björkhaga, 25 platser: 2 204 (2 513) kronor/vårddygn. Ägs av Rikshem.

Möregården, 24 platser: 1639 (2 087) kronor/vårddygn. Ägs av Rikshem.

Ljungbyhemmet, 23 platser: 1 673 (1 918) kronor/vårddygn. Ägs av Rikshem.

Kostnad omsorg per vårddygn privat regi:

Liljan, 25 platser: 1 555 (1 812) kronor / vårddygn, drivs av Norlandia till november. Efter det sköter Humana driften och får då 1 650 kronor. Fastigheten ägs av Wollinska stiftelsen. Kommunen betalar hyran för fastigheten.

Ståthållaren, 24 platser: 1 555 ( 1 757) kronor/vårddygn, drivs av Norlandia till och med november i år. Efter det tar Humana över och får då 1 650 kronor. Ägs av E A. Kommunen betalar hyran för fastigheten.

Vasallparken, 23 platser: 1 650 (1 946) kronor/vårddygn, drivs av Humana. Kommunen står för lokalhyran. fastigheten ägs av Kalmarhem.

Humanas kommande verksamhet med 60 platser på Karlssons äng. Byggs just nu och ägs av Kalmarhem. Kommunen kommer att betala 1 650 ( 2 140) kronor per vårddygn.

Emma AreniusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons