Annons

Spindeln i nätet: ”Alla vet vilken makt han har nu”

En mjukare framtoning ska göra Sverigedemokraterna till ett statsbärande parti.
Samtidigt pågår hårda tag i kulisserna i ”den nya folkrörelsen”. Regissören heter Mattias Bäckström Johansson.
– Alla vet vilken makt han har nu, säger en tidigare partikamrat.
Kalmar/Oskarshamn • Publicerad 2 januari 2019 • Uppdaterad 7 februari 2019
Foto: Roger Carlsson

Söndagen den 9 september, Kalmarsalens glasveranda

Konfettin regnar över gästerna på glasverandan. Applåderna vill inte ta slut. Det skålas och många jublar.

Annons

Trots att resultatet på tv-skärmen inte når upp till de högt ställda förväntningarna från tidigare opinionsundersökningar tycks ingen på Sverigedemokraternas valvaka i Kalmarsalen vara besviken.

Riksdagsledamoten Mattias Bäckström Johansson knyter näven i en segergest.

– Fantastiskt, säger han.

Sverigedemokraterna har gjort en lång resa på kort tid. Rasismen och kopplingarna till vit makt-rörelsen är borta, hävdar de. Nu är partiet en maktfaktor att räkna med, och de kräver att bli insläppta i maktens innersta rum.

I partiets kommunikationsplan definieras nya målgrupper som ska lockas att rösta på SD. Kvinnorna ska nås genom att tala om ”den växande otryggheten”. Invandrare ska nås genom riktade kampanjer i utanförskapsområden. Blåljuspersonal är en tredje viktig målgrupp: ”Polis, brandkår och omsorgspersonal är yrkesgrupper med ett stort förtroende i väljarkåren”, skriver partiet i planen.

I Kalmar län heter strategen och spindeln i nätet Mattias Bäckström Johansson.

Den 33-årige ingenjören med ett nästintill nördigt intresse för politik är bland annat distriktsordförande i Kalmar län, sitter med i SD:s partistyrelse och är partiets energipolitiske talesperson. Tvåbarnspappan, som bor i Oskarshamn, berättar att han ägnar mer än hundra timmar i veckan åt politik.

Men han vill inte riktigt gå med på beskrivningen att han är hjärnan bakom allt.

– Jag vill inte recensera mig själv, men rent formellt är det distriktets uppgift att stötta föreningarna och kommunfullmäktigegrupperna som finns, säger han.

Och arbetet för att bli ett större parti har redan börjat. SD väntar inte till nästa valkampanj.

Annons

– Vi tror inte man kan bygga förtroende bland väljarna på det sättet. Det är ett kontinuerligt arbete som bygger på att man är ständigt närvarande, man är aktiv, man syns, man engagerar de som blir en del av rörelsen. Och ser till att växa hela tiden, säger Mattias Bäckström Johansson.

•••

HÖGSBYKUPPEN

Måndagen den 5 november, Tingssalen i Högsby kommunhus.

Klockan har nästan hunnit bli 22 innan kommunfullmäktigemötet kan avslutas.

När valberedningens lista för val till kommunstyrelsen presenteras ställer sig Leif Gustavsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Högsby, direkt upp och kräver proportionella val. Sedan är det i gång.

Efter fyra ajourneringar, en hel del diskussioner och lusläsande av kommunallagen står det till sist klart att Sverigedemokraterna i Högsby har lyckats tillskansa sig ett extra mandat i kommunstyrelsen, som annars hade tillfallit Alliansen, genom en så kallad spränglista, eller piratlista, där man oinbjudna använder samma gruppbeteckning som S och V (se faktaruta). Det innebär att Sverigedemokraterna får en av tre platser i kommunens alla utskott i stället för noll, och därmed utökar sitt inflytande rejält.

Efteråt kokar det av upprörda känslor.

– Det är politisk ohederlighet tycker jag. Man kan rösta på olika förslag, men inte sno någon annans gruppbeteckning, säger Jonas Erlandsson (S).

Annons

Regissören bakom den, hittills, framgångsrika kuppen är – Mattias Bäckström Johansson.

Han är på plats under kommunfullmäktigemötet och coachar sina lokala kollegor. Så fort det finns tillfälle är han framme hos Leif Gustavsson och överlägger. ”Det gick inte att räkna hur många gånger de pratade med varandra. Man fick intrycket av att Mattias Bäckström Johansson regisserade dem”, säger Barometern-OT:s reporter Eva Bergquist Andersson som också var på plats.

– Han ledsagade de lokala SD-ledamöterna igenom hela processen. Han var med och gjorde deras lista och var framme och förklarade saker för presidiet, säger Stihna Johansson Evertsson (C).

– Det var olustigt när SD:s riksdagsman sprang fram till presidiet och försökte påverka. Så gör inte en vanlig åskådare, säger Tuva Bojstedt (KD).

Men Mattias Bäckström Johansson är nöjd med utfallet och han skriver ett Facebookinlägg om kvällen som han avslutar med ”Piraterna seglar vidare efter denna kväll på jakt efter nya byten...”.

– Vi är vågmästare i kommunfullmäktige, vi är vågmästare i kommunstyrelsen och nu är vi vågmästare i utskotten också. Nu blir de andra partierna beroende av oss och då blir de tvungna att prata med oss, säger han.

Att beslutet är överklagat till förvaltningsrätten från tre håll och förmodligen kommer att rivas upp i sin helhet bekymrar inte.

Har ni inte retat upp era politikerkollegor i onödan och förstört era samarbetsmöjligheter?

– Njae, jag tror det finns väldigt goda möjligheter för oss att försvara vårt tredje mandat. Det finns alltid en ny plan i beredskap. Det gäller att vara förberedd hela tiden Det är ett mantra vi jobbar utefter, säger Mattias Bäckström Johansson.

Annons

Och Leif Gustavsson (SD) hyllar sin distriktsordförande.

– Han är väldigt kunnig, påläst och engagerad. Det politiska verkar ha blivit hans livsuppgift. Och så är han lite diplomatisk sådär. Även om han kan verka lite tystlåten när man träffar honom.

Att kräva proportionella val är en strategi som Sverigedemokraterna använt sig av fler gånger. Mattias Bäckström Johansson gjorde det nyligen i Oskarshamns kommunfullmäktige och lyckades på så sätt förhandla sig till permanent arvode till SD:s gruppledare.

Två veckor efter det proportionella valet och spränglistan i Högsby försökte SD i Karlshamn göra samma sak, men förlorade i stället ett mandat på grund av att flera av SD:s ledamöter stavade fel och skrev isär vilket gjorde att deras valsedlar ogiltigförklarades.

Var det du som gav SD i Karlshamn idén om spränglistan efter den lyckade kuppen i Högsby?

– Jag har föreläst för alla gruppledare och kommunalråd och berättat om möjligheten. Sedan har jag svarat på frågor om det mer i allmänhet, säger Bäckström Johansson.

•••

UTRENSNINGARNA

Fredagen den 7 december, Nilssons konditori, Oskarshamn.

Annons

De beiga träpanelerna andas historia. Stolarna i mörkt grovt tyg är moderna och stilfulla. Vi har stämt möte på Oskarshamns stolthet – det prisbelönta konditoriet på Köpmangatan.

Mattias Bäckström Johansson pratar fort. Självsäkert förklarar han hur partiet ska växla upp arbetet och bygga en stark folkrörelse.

Det är viktigt hur medlemmarna kommunicerar, berättar han. Sverigedemokraterna har en kommunikationsplan som styr vad som ska sägas utåt. Där finns det inte plats för yviga attacker på felparkerande muslimer eller att antyda att simstjärnan och nationalikonen Therese Alshammar bidrar till islamiseringen av Sverige.

Oskarshamnaren Mattias Bäckström Johansson var den som tog initiativet till att utesluta Kalmarpolitikern Thoralf Alfsson ur partiet. Orsaken var Alfssons allt för kontroversiella inlägg på sin blogg.

Just på bloggen har Alfsson i fyra långa inlägg bemött kritiken han fått i samband med uteslutningen. Där uppger Alfsson bland annat att han erbjudits pengar för att sluta frivilligt.

Mattias Bäckström lutar sig tillbaka i stolen.

– Jag kommenterar inget internt, säger han.

– Däremot så har vi fått en förfrågan från Thoralf om ett avgångsvederlag, som vi har att hantera. Men i övrigt inga kommentarer, säger Mattias Bäckström Johansson.

Du hävdar att det var han som tog initiativet?

– Vi har fått en förfrågan från honom om avgångsvederlag. Mer än så tänker jag inte gå in i sak på ärendet.

Annons

Det var redan den 24 september det första tipset kom till Barometerns redaktion. Vid ett möte skulle ett 15-tal Sverigedemokrater i Kalmar ha röstat om Thoralf Alfssons position i partiet. Han hade blivit ombedd att avsäga sig sin plats. Med omedelbar verkan.

I en intervju med Barometern dagen efter förnekade Alfsson uppgifterna om att han skulle sluta.

– Det är ganska vanligt efter ett val att det blir diskussioner om positioner. Mer än så kommenterar jag inte. Det är en intern process som löper på, sade Thoralf Alfsson då.

Men när Alfsson, en månad senare, inte nominerades till kommunstyrelsen blev det tydligt att något hänt. Mattias Bäckström Johansson berättade då att Alfsson stängts av och utreddes av partistyrelsen.

Den 26 november kom beskedet att han blivit utesluten. ”Det är sjukt”, skrev Alfsson på sin blogg. Där berättade han om turerna kring uteslutningen och hävdade att Mattias Bäckström Johansson var arkitekten bakom en kampanj för att göra sig av med honom.

”Ett fruktansvärt lågt agerande, men tyvärr inte ovanligt inom Sverigedemokraterna. 'Uteslutningsvapnet' används ganska ofta när man vill få bort någon”, skrev Alfsson.

Det var också där han anklagade Bäckström Johansson för att ha försökt köpa ut honom.

”En skamligt låg summa, en ren kränkning för 13 års slit inom partiet.”

När Barometern kontaktar Alfsson uppger han att det finns en åsiktskorridor inom Sverigedemokraterna. Den som inte följer partilinjen blint riskerar att hamna i onåd, hävdar han, och beskriver utvecklingen som farlig för partiet.

Annons

– Finns det ingen fri debatt och ingen kommunikation och om man inte utbyter tankar – då stagnerar det. Och då blir det toppstyrt i stället. Det är olyckligt. Men det är inte mitt parti längre.

För Thoralf Alfsson är det tydligt vem som har makten inom Sverigedemokraterna i länet.

– Mattias Bäckström Johansson utövar makten i partiet ganska radikalt i Kalmar län. Om man inte hade förstått det innan så vet alla vilken makt han har nu. Jag tror att alla har förstått vem som håller i partipiskan i Kalmar län.

Här saknas innehåll

Mattias Bäckström Johansson tycker själv att Sverigedemokraterna har ett öppet debattklimat. Man får gärna kritisera, men det ska göras internt, på partiets landsdagar och andra interna forum.

– Det är då vi fastställer den politik partiet ska gå till val på och vi ska stå för och där har det genom åren alltid varit väldigt heta debatter kring olika frågor. Och det är där man ska ta dem.

Utåt är det viktigt att följa kommunikationsplanen. Partiet ska visa ansvar, optimism och långsiktighet. Människor ska vilja bli en del av partiet och känna sig stolta över att kalla sig Sverigedemokrater. Stämpeln som missnöjesparti ska tvättas bort.

I det arbete är uteslutningarna en nödvändig del. Eftersom SD vuxit så snabbt har en del personer med fel åsikter lockats till partiet, menar Bäckström Johansson.

– Att de personerna också kastas ut borde väl vara belägg för att partiet verkligen står för det vi säger. Att vi har en röd tråd och gör det vi säger att vi ska göra, säger han.

Finns det någon risk för att uteslutningarna leder till att folk inte vågar säga det de tycker?

Annons

– Jag har en bild av att vi har väldigt högt i tak. Men att själv basunera ut sin egen uppfattning på de ställen där man är företrädare för partiet, det är inte acceptabelt på något sätt. Då agerar man inte som en partiföreträdare längre utan då är man språkrör för sin egen uppfattning.

•••

FRAMTIDEN

”Välkommen till folkrörelsen Sverigedemokraterna” är det första som möter besökare på partiets hemsida.

Men att Sverigedemokraterna själva har börjat definiera sig som den nya folkrörelsen betyder inte att alla håller med om att det är så. SD-experten Karl Loxbo, statsvetare vid Linnéuniversitetet i Växjö, hävdar motsatsen.

– Sverigedemokraterna är det mest toppstyrda partiet av de svenska riksdagspartierna. Det finns någon slags idé om att det är en folkrörelse, men om man pratar med dem så är det tydligt att det mest är ledningen som räknas. Och ledningen har väldigt hårda nypor, man kan nog inte vara särskilt öppet kritisk i det partiet, säger han, men berömmer Sverigedemokraternas förmåga att fånga upp vad stora delar av folket tycker.

– Man får inte underskatta det skickliga opinionsarbete som Sverigedemokraterna har bedrivit under väldigt lång tid. Men partiet har ingen stabil programbas att stå på. Den ändrar sig från mandatperiod till mandatperiod. På 1980-talet handlade det om en slags etno-nationalism medan det nu presenteras som en mer nedtonad, nästan liberal, nationalism. Det är en omsvängning utan dess like, samtidigt som man gör omsvängningar i höger- och vänsterfrågor. Man vet inte riktigt var partiet står, säger Karl Loxbo.

Vad ska de göra för att få makt på riktigt?

– De gör väl allting för att komma in i någon sorts samtal med de partier som man upplever står närmast. Strategin är väl att slå in en kil där och försöka växa ytterligare.

Annons

I partiets kommunikationsplan framgår också tydligt att man nu planerar att omdefiniera partiet – man ska gå ”från ett litet oppositionsparti, till ett styrande majoritetsparti” och därför sägs det vara viktigt att SD visar ansvarskänsla och lyfter fram lösningar, inte bara problem.

Hur Sverigedemokraterna ska bli en del av en majoritet är Mattias Bäckström Johansson tydlig med.

– Vi håller på att rita om det politiska landskapet. Modern svensk politisk historia har redan skrivits i och med att Alliansen är kluven i två delar nu. Det är det SD som har åstadkommit, säger han.

Mattias Bäckström Johansson målar upp bilden av det nya konservativa blocket som SD vill ingå i tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. Det som delvis blivit verklighet när M, KD och SD röstade igenom M- och KD-budgeten den 12 december.

– Vi är fortfarande i någon form av tillväxtfack där vi inte behöver kompromissa med andra utan kan driva vår politik stenhårt. De andra partierna har hjälpt till att placera oss här och vi kan växa ännu en mandatperiod och bli ännu starkare. Då kommer det att bli ännu svårare att styra om man inte gör det tillsammans med oss.

Lotta WaghornSkicka e-post
Rasmus JeppssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons