Annons

Snöig försmak av våren

På måndagen var det vårdagjämning. Trots en orubblig vinter bjöd måndagen på en försmak av våren. Många Kalmarbor passade på att promenera i ett försiktigt solsken.
Kalmar • Publicerad 21 mars 2006
Ulla Olsson längtar efter att få odla blommor, grönsaker och potatis på sin kolonilott i Berga.
Foto: Adam Stjärnljus
Ulla Olsson längtar efter att få odla blommor, grönsaker och potatis på sin kolonilott i Berga. Foto: Adam StjärnljusFoto: 

Gårdagens vårdagjämning innebar att dagen och natten var lika långa. Men trots att dagarna nu knappar in på nätterna, håller vintern länet i ett järngrepp. Mars är en nyckfull månad med svängande temperaturer. Så att definiera vad som är vår är inte helt lätt. Enligt SMHI är det vår när dygnsmedeltemperaturen varaktigt stiger över noll grader. För att räkmas som varaktig måste värmen hålla i sig under minst sju dagar. Trots detta bjöd måndagen på en försmak av våren. Vid Stensö fiskeläge passade flera spankulörer på att njuta av en solig vårdagjämning.

För långsamt Ulla Olsson passade på att njuta av vårvädret. Hon ser fram emot att få så och påta i sin kolonilott i Berga, men hon tycker att våren går väldigt långsamt

Annons

- Nu längtar man verkligen efter vårfåglar och takdropp, säger Ulla Olsson.

På en bänk vid bryggorna tog Ulf Carlsson, den irländska varghunden Tilda och kamraten Ulf Rydeman en paus i promenerandet.

- Vi väntar på våren, men å andra sidan har det varit fint skidföre, säger Ulf Carlsson.

Enligt Ulf Rydeman kommer våren den 20 april. Då börjar det mödosamma arbetet med den 1 500 kvadratmeter stora tomten i Bergkvara. Men för honom är mars en vilomånad.

- Då kan man ägna sig åt att spatsera, säger Ulf Rydeman.

Väntan på islossning I en av de små fiskestugorna vårfejar Börje Jacobsson. Stugan har han ärvt av sin far som var yrkesfiskare. Även för Börje Jacobsson handlar mycket om fiske. Så snart isen släppt ska han sjösätta båten och lägga flundergarn. För två år sedan gick iskanten vid fiskebodarna, men i år har väntan blivit lång.

- Vi brukar ha nästan isfritt vid den här tiden, säger Börje Jacobsson.

SMHI:s statistik stödjer de som anser att våren är sen. Det genomsnittliga datumet för vårens ankomst mellan 1961 och 1990 är för Öland och kustområdet den 5 mars. För övriga länet är det mellan den 15 till 20 mars.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons