Annons

Snart öppnar Kavaljersporten – häng med bakom kulisserna

I snart åtta månader har restaureringen av den fornminnesskyddade Kavaljersporten pågått.
Inom någon vecka tas byggnadsställningarna bort och porten öppnas för allmänheten igen.
En restaurering som bjudit på en del överraskningar som exempelvis beviset på att modern skattjakt pågått vid det gamla fornminnet.
Kalmar • Publicerad 6 juni 2019
Jan Westergren, bebyggelseantikvarie från Kalmar läns museum, vid Kavaljersportens mindre portal mot promenadstråket i väster. ”Nu ser den ut som en klassicistisk tempelgavel igen, som det var tänkt från början”, säger han. Efter att ha sett gamla foton insåg han att den inte varit fullständig sedan 1970-talet då portalens överliggare gick sönder och plockades ned.
Jan Westergren, bebyggelseantikvarie från Kalmar läns museum, vid Kavaljersportens mindre portal mot promenadstråket i väster. ”Nu ser den ut som en klassicistisk tempelgavel igen, som det var tänkt från början”, säger han. Efter att ha sett gamla foton insåg han att den inte varit fullständig sedan 1970-talet då portalens överliggare gick sönder och plockades ned.Foto: Mats Holmertz

Projektet har kostat 6,5 miljoner kronor där 1,9 miljoner är bidrag från Riksantikvarieämbetet.

– Det är roligt att få bevara för framtiden och det är viktigt för Kalmar stad, säger Mats Borg, byggprojektledare på Kalmar kommun.

Annons

– Ja, hur många städer har en stadsmur egentligen? Och de står inte kvar av sig själva, säger Johan Berglund, som är murare och smed.

Det är en hel del förändringar och förbättringar som gjorts på porten.

– Innan rann det vatten överallt, nästan som ett vattenfall. Vattnet trängde in i murarna och konstruktionen lakades ur. Fogar av hårt cementbruk gjorde att murverket inte andades, säger Johan Berglund.

Nu har de fått tätt med fungerande vattenavrinning och allt har fogats om med kalkbruk från Öland. De har även säkrat stenarna över porten där tavlan med Karl XI:s namn och monogram visar årtalet 1697 och alla stora stenar uppe vid terrassen och promenadstråket är ordentligt fastsatta, i stället för att de ligger löst ovanpå som tidigare. Dessutom har tillgängligheten förbättrats. Trappan mot väster, där det inte fanns något alls att hålla sig i, har försetts med ett räcke. Och vid trappan mot öster har det befintliga räcket förlängts i både över- och underkant.

– Tidigare har man fått gå flera trappsteg utan något att hålla sig i, berättar Jan Westergren.

Muraren och smeden Johan Berglund, bebyggelseantikvarien Jan Westergren från Kalmar läns museum och byggprojektledaren Mats Borg från Kalmar kommun ser fram emot att öppna upp Kavaljersporten för allmänheten.
Muraren och smeden Johan Berglund, bebyggelseantikvarien Jan Westergren från Kalmar läns museum och byggprojektledaren Mats Borg från Kalmar kommun ser fram emot att öppna upp Kavaljersporten för allmänheten.Foto: Mats Holmertz

Förutom restaureringen tillkommer en nyhet - belysning. Spotlightar, som tänds samtidigt som gatubelysningen, ska belysa fasaden och terrasserna och de första är redan på plats. Man har även klätt in området där flaggstången står i kalksten i stället för den cement det var tidigare. Och de som tidigare gått promenadstråket kan se att den mindre portalen i väster är förändrad och förbättrad.

Det var när Jan Westergren såg gamla foton som han insåg att portalen inte varit fullständig sedan 1970-talet då portalens överliggare gick sönder och plockades ned.

– Nu ser den ut som en klassicistisk tempelgavel igen, som det var tänkt från början, säger han.

När portalen gick sönder i slutet av 1970-talet plockades gaveln ner. Så här har porten, med den tänkta tempelgaveln, sett ut därefter. Men nu är toppstenen utbytt så att portalen ser ut som en tempelgavel igen.
När portalen gick sönder i slutet av 1970-talet plockades gaveln ner. Så här har porten, med den tänkta tempelgaveln, sett ut därefter. Men nu är toppstenen utbytt så att portalen ser ut som en tempelgavel igen.Foto: Jan Westergren

Men även om mycket är färdigt inför den stundande öppningen återstår fortfarande några saker. Vid sidan om terrassen ligger förberedda jordbäddar där det ska läggas en ängsmatta, så kallat sedumtak. Viss belysning ska fortfarande sättas på plats och en glasskiva i härdat glas som ska sättas på det svarta räcket uppe vid terrassen är på ingång.

– Räcket är original från år 1735. Det är lite tufft. Men om du står här och tittar ner är det högt. Glasskivan ska göra att det inte blir obehagligt, säger Jan Westergren.

”Det är lite tufft”, säger Jan Westergren om räcket som är från år 1735.
”Det är lite tufft”, säger Jan Westergren om räcket som är från år 1735.Foto: Mats Holmertz
Annons

Och visst har restaureringen bjudit på en och annan överraskning. Instoppad i ett hål i muren uppe vid terrasserna hittade arbetarna något särskilt som visade att det har förekommit modern skattjakt vid det gamla fornminnet.

– Vi hittade en lapp med en massa namn. Det visade sig vara sådan där kurragömma för vuxna. Geocaching, säger Jan Westergren.

I geocaching, som är en GPS-stödd variant av skattjakt utomhus, söker utövarna efter skatter (så kallade cacher) vars koordinater är utlagda på internet. När man hittat en cache skriver man bland annat sitt namn i loggboken som finns på platsen.

En annan, lite mer ovälkommen, överraskning var att järnstagen i det utskjutande taket ovanför portalen hade rostat och lyft hela konstruktionen med över två centimeter. Vilket ledde till att 130 infästningar fick bytas.

Nu tror trion att skicket på porten ska stå sig i lång tid framöver men de hoppas även på ett visst löpande underhåll i framtiden.

– Det vore angeläget att få till en organisation kring det här som kan gå över lite fogar när det behövs, säger Jan Westergren.

De tycker att beslutet om motorförbudet är bra eftersom trafik genom Kavaljersporten skapar vibrationer som kan påverka konstruktionen.

– Den är ju gjord för häst och vagn, säger Johan Berglund.

Snart ska muren kring Bastionen restaureras.
Snart ska muren kring Bastionen restaureras.Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl

När nu Västerport och snart även Kavaljersporten är klara inleds nästa etapp. Då ska muren kring Bastionen restaureras.

– Men det är enbart muren under staketet som ska restaureras och det är inte alls lika avancerat. Vi ska inte göra någonting med marken. Det är viktigt att påpeka, säger Mats Borg.

Annons

Men fortfarande är fokus på Kavaljersporten och de vet vad de hoppas på när den öppnas upp.

– Att man ska börja använda den, säger Jan Westergren.

Nathalie Alvhäll Lindahl
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons