Smittskyddsläkaren: ”Kan inte få stopp på smittspridningen”
En man i 60-årsåldern och en annan man i 50-årsåldern, från Kalmar län, har båda smittats med coronaviruset efter resor till Italien. Det konstaterades på torsdagsmorgonen.
– Jag skulle bli förvånad om det här leder till någon ytterligare smittspridning av de här två fallen, säger Per-Åke Jarnheimer.
Men ni gör en kontaktspårning?
– Det gör vi alltid även om det inte finns så mycket att spåra. Det görs än så länge och sedan får vi se hur det blir. I Stockholm begränsar man kontaktspårningen då man inte har möjlighet. Vi är inte i riktigt samma läge än, tror vi.
Varför är det viktigt att få stopp på smittspridningen?
– Man kan inte få stopp på smittspridningen. Ser man i ett större perspektiv i Sverige går det inte. Man har kommit in i ett skede där det gäller att skydda sjuka och gamla. De som har hög risk att bli sjuka och sedan förstås att vårdpersonalen ska vara frisk. Det innebär också att vårdpersonalen om de är lite sjuka inte ska åka till jobbet även om de behövs där. Det är viktigt att inte gå till sitt arbete och det gäller även generellt om man har milda symptom i luftvägarna.
Ni vill begränsa smittspridningen?
– Begränsa är det man försöker göra och även så att det blir mer utdraget. Om det blir en skarp topp i antalet fall med tillräckligt många under kort tid så kommer vården ha mycket svårare att hantera det här.
Fortsätter ni att testa folk?
– Vi följer rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och det kan ändra sig från dag till dag men vi fortsätter testa men det kan vara lite olika hur vi prioriterar testningen.
Hur menar du då?
– Det kom nya indikationer för provtagningen i slutet på förra veckan att vi gärna vill ta prov även på de som inte har varit i riskområden eller utomlands för att få veta om vi har någon okontrollerad smittspridning i vår region. På det viset har provtagningen utökats.
Hur många är det som har testats i vårt län?
– Grovt skulle jag säga att det är ett hundratal men jag har inte den exakta siffran.
Per-Åke Jarnheimer möter just nu många människor som känner en oro för coronasmittan.
– Det finns ett otroligt informationsbehov. Det är förstås mycket oro vi möter från alla håll.
Är oron befogad?
– Det är svårt att säga att den inte är befogad. Viss oro är obefogad men den är lättförståelig ändå.