Annons
Det är goda tider för småföretagarna i länet. Omsättningen ökar, orderingången ökar och därmed viljan att expandera. Men jobben dröjer.
Kalmar • Publicerad 30 november 2005

– Nu är det fart igen, länet andas optimism och det visar sig i sifforna. Fredrik Jutnäs, chef på Föreningssparbanken i Kalmar kunde på tisdagen presentera en ångande positiv småföretagarbarometer för hösten 2005.

Positivt i Norrbotten

Annons

163 småföretag i länet har på uppdrag av banken och Före­tagarna i Kalmar län fått svara på en Sifo-enkät om hur de upplever dagens konjunkturläge.

100 av dem är tjänsteföretag och resten tillverkningsföretag, samtliga med mindre än 50 anställda.

Tongångarna är överlag mycket positiva. Småföretagen i länet upplever goda tider och är, efter Norrbotten, mest positiva i landet till konjunkturläget.

Bara en gång sedan småföretagarbarometern började produceras 1985 har konjunkturen upplevts som starkare än idag. Konjunkturindikatorn, som visar summan av företagens beställningar, omsättning och sysselsättning, har stigit markant sedan i våras; från 71 till 122 för Kalmar län. Det kan jämföras med genomsnittet för riket som är 89.

En majoritet, 57 procent, av småföretagen visar ökad orderingång de senaste tolv månaderna och det är särskilt tjänstesektorn som sticker ut.

– Vi får gå tillbaka till 2000 för att hitta så höga tal på beställningarna, det är bästa läget på fem år, säger Företagarnas Magnus Sandholm.

Omsättningen har nått historiskt höga nivåer enligt resultaten från Sifo-intervjun. 66 procent av länets företag visar en ökning. Bland tjänsteföretagen har sju av tio ökat sin omsättning vilket är den största ökningen

i landet.

– Vi har en kår av duktiga företag med mycket kunnande i botten. Många har klarat en svår resa och kan tack vare sin kompentens snabbt ställa om när efterfrågan ökar och konjunkturen vänder uppåt, säger bankchef Fredrik Jutnäs.

Expansivt i länet

Annons

Kalmar län toppar listan i landet för företag som anser att det finns goda utsikter att expandera.

68 procent av de tillfrågade företagen ser positivt på expansion, en ökning med 7 procentenheter sedan i våras. Tillverkningsindustrin är enligt undersökningen mer positiv än tjänstesektorn.

Hur skulle du göra om du fick en stor order eller en ny kund, så att omsättningen ökade med 25 procent det kommande året?

Tre av tio vill anställa

Det är en ny fråga i höstens enkät och svaren ger en fingervisning om länsföretagens vilja att anställa.

– Tre av tio kan tänka sig att nyanställa. De andra skulle hyra in personal, jobba över eller rentav tacka nej till ordern, berättar Företagarnas Magnus Sandholm som är orolig över bristen på nya jobb.

– Vi är i en högkonjunktur, men jobben kommer inte. Tröskeln att anställa är större än att starta företaget, det borde sända varningsklockor till regeringen, säger Magnus Sandholm.

Regelverket kring arbetsrätten är det enskilt största tillväxthindret enligt länets småföretagare.

”Dämpade förväntningar

Som hinder för att anställa anger 28 procent av företagen arbetsrätten. 18 procent av företagen vill inte växa och 20 procent upplever en brist på kvalificerad arbetskraft.

När det gäller förväntningarna för kommande tolv månader är länets företag en smula dämpade. De tror att en nedgång är att vänta, oavsett om det gäller orderingång, omsättning eller sysselsättning.

Marit Ollander
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons