Säljstart för nya villorna i Skälbyviken: ”Skarpa avtal i april”
Kvarteret Skälbyviken gränsar till Tallhagsvägen i väst och Svensknabbevägen i norr och kommer utgöras av tio enplansvillor på antingen 113, 124 eller 139 kvadratmeter. Priserna sträcker sig från 4 875 000 kronor för den minsta villan till 6 150 000 kronor för en av de större av villorna, betydligt över genomsnittspriset för villor i Kalmar som är 2 752 000 kronor baserat på de 428 villor som sålts i Kalmar de senaste tolv månaderna, enligt Svensk mäklarstatistik.
Ett nyproducerat hus på Vimpeltorpet längre norrut i Kalmar på 130 kvadratmeter och motsvarande tomtstorlek ligger ute till försäljning för 3 695 000 kronor.
Så här motiverar Frida Langå, mäklare på Mäklarringen i Kalmar, prissättningen på husen i Skälbyviken:
– Det kostar och det ska man ha respekt för givetvis. Däremot om man jämför vad man får för priset så är det hög standard, enplansvillor, att allt är nytt och sedan läget. Det blir där man hamnar nästan hur man än vrider och vänder på det.
– Det är ett kanonläge i dag. Det är nästan så nära centrum man kan komma om man tänker på vad som är kvar att bygga på i Kalmar. Det ploppar upp mycket bostadsrätter men fristående villor är lite knepigare att få mark till, säger Frida Langå.
Förra fredagen lades villorna ut på marknaden och fyra av tio bokade, enligt mäklaren. Det är Kalmarbaserade Hansabygg som ansvarar för entreprenaden i det område som än en gång är föremål för ett överklagande från en granne, något som hänt två gånger tidigare också. Det var 2008 som byggaren Rolf Möller, som driver Humana hus i Kalmar, fick en markoption på att bebygga området. Sedan dess har grannar pekat på oro för bullersituation, fridlysta arter, dagvattenhantering och nu senast handikapptillgänglighet.
– Just nu är vi bara i ett bokningsavtalsstadium så nu bokar man sig på den man vill ha. Sedan ska bygglovet gå igenom. Det är överklagat men vi räknar med att det ska bli klart i april och först då skriver vi skarpa avtal. Då är det tomtavtal som skrivs och i och med det så är det entreprenadkontrakt på tolv månader, säger Frida Langå.
Barometern har tidigare rapporterat om den långa processen för att få kunna bygga bostäder på området: