Annons

Så ska Kalmars nya simhall se ut på insidan

En brant vattenrutschbana med namnet ”Black hole”, en restaurang med 100 platser och klappakvarium. Det är något av vad som väntar besökarna i Kalmars nya simhall.
KALMAR • Publicerad 19 augusti 2022
Så här är det tänkt att se ut vid 50-metersbassängen i det nya badhuset i Snurrom.
Så här är det tänkt att se ut vid 50-metersbassängen i det nya badhuset i Snurrom.Foto: ÅWL Arkitekter AB

Tanken är att anläggningen ska öppna 2025. Men redan nu går det att få en ganska tydlig bild av det kommande badhuset i Snurrom.

En 50-metersbassäng, rehabpool och vattenland var krav från Kalmar kommun och Region Kalmar län. Byggherren Kunskapsporten har lagt till spa-avdelning, restaurang, gym och butik för att locka fler besökare. Utformningen av anläggningens in- och utsida har företaget tagit fram tillsammans med arkitektfirman ÅWL. De båda samarbetade även vid bygget av simhallen i Ängelholm som invigdes 2017 och den som besökt det skånska badhuset kommer att känna igen sig i Kalmar.

Annons

– Vi vill att de ska vara unika byggnader, men att de ändå ska påminna om varandra i vissa drag. Exempelvis de lutande väggarna går igen. De ger byggnaden karaktär, bättre akustik och minskar solinstrålningen, säger Malin Pappila, arkitekt på ÅWL.

Även på insidan finns likheter. Simhallen i Kalmar ska utrustas med en vattenrutschbana som går under namnet ”Black hole”. En sådan finns också i Ängelholm.

– Där har den blivit väldigt populär. Den har ljuseffekter på insidan och är brant och spännande.

Bläddra dig fram genom simhallens olika delar:

Här saknas innehåll

Simhallen får även en mindre rutschkana för yngre besökare. I äventyrsdelen finns också en strömkanal, en vågboll, vattenkanon, bubbelpooler och varma hällar att sitta på vid sidan av poolerna.

– Utmaningen är att göra ett lekbad som är roligt för besökare i alla åldrar. Nu blir det en del där det händer mycket, en lugnare del för mindre barn och en plaskpool för de minsta, säger Malin Pappila.

Alexander Klein, fastighetschef på Kunskapsporten, förklarar att målsättningen är att simhallen ska erbjuda ett helhetskoncept.

– Alla ska få utbyte. Mormor och morfar kanske badar med barnen medan mamma och pappa kopplar av i spa-avdelningen. Sedan avslutar alla med att äta middag innan de åker hem.

Under projektets gång har byggpriserna hunnit rusa. Alexander Klein förklarar att företaget därför tvingats tänka i nya banor för att lösa ekonomin. Exempelvis ska många betongväggar gjutas på plats, istället för att komma färdiga.

”Att det skulle bli så dyrt helt plötsligt är en typisk farhåga som kommer upp när man bygger nytt. Men så blir det inte.”
Alexander Klein, fastighetschef på Kunskapsporten om biljettpriserna

Kontraktet med Kalmar kommun och Region Kalmar län är redan skrivet så eventuella extra kostnader måste Kunskapsporten stå för.

Finns det risk att det kommer att påverka biljettpriserna när simhallen öppnar?

Annons

– Jag kan inte säga något om priser än, utan vi kommer att föra en dialog med kommunen när det blir dags.

Här i Snurrom ska simhallen stå klar 2025.
Här i Snurrom ska simhallen stå klar 2025.Foto: Linda Eliasson

Alexander Klein betonar att företaget i Ängelholm inte haft några problem att komma överens med kommunen om prissättningen. Där betalar en vuxen 115 kronor för att bada på eftermiddagar och helger, för en familj på fyra personer kostar det 320 kronor.

Alexander Klein tycker inte att Kalmarbor ska vara oroliga för att biljettpriserna i Snurrom ska bli skyhöga.

– Att det skulle bli så dyrt helt plötsligt är en typisk farhåga som kommer upp när man bygger nytt. Men så blir det inte. Vi kan inte prisa ut oss på en marknad, då faller hela funktionen med badet.

LÄS MER:

David IsefjordSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons