Så mycket stals vid inbrottet på simhallsbygget
Natten till den 6 september utsattes simhallsbygget i Snurrom för ett stort inbrott. Enligt uppgifter till Barometern bröts nästan alla verktygsvagnar upp. Tjuvarna ska ha tagit sig in på området på en plats där det inte finns några övervakningskameror. De klippte upp staketet och bar ut allt till cykelbanan vid Norra vägen.
Brottsutredningen har lags ned. Anledningen är att det inte finns spår att jobba vidare med.
– Det saknas spaningsuppslag och finns inga spår. Men utredningen kan öppnas igen om det kommer in nya uppgifter som kan utredas, säger Niko Kalcidis, kommunpolis i Kalmar.
Nu kan Barometern berätta hur omfattande stölden var. Fyra företag har anmält att de blev bestulna: Peab, Inblue, Bravida och Hagbloms måleri.
Inblue, som installerar pooltillbehör, har lämnat in en godslista till polisen över 56 stulna saker, med allt från svetsar till batterier och mutterdragare. Totalt värde på de stulna verktygen uppskattas till knappt 240 000 kronor. Vidare har el-, vvs- och ventilationsfirman Bravida skickat in en lista på 16 verktyg som stals vid inbrottet. Det totala värdet för dessa ligger på 35 000 kronor. Hagbloms måleri har anmält att ett verktyg värt 25 000 kronor stals. Slutligen har Peab bifogat en lista på 101 punkter till ett värde på 287 000 kronor. Det innebär att tjuvarna kom över gods för totalt 587 000 kronor.
Peab skickade den 15 oktober in en lista över vad som stals, drygt fem veckor efter inbrottet.
– Anledningen till att det har dröjt lite med godslistan är att vi var med om en omfattande stöld. Det har i sin tur krävt ett gediget researcharbete för att få fram fullständig information i vår godsförteckning rörande fabrikat, modellbeteckningar, unika individmärkningar samt kostnaden per stulet gods, säger Karl-Henrik Karlsson, kriminolog på Peabs säkerhetsavdelning.
Hur ser ni på att polisen lagt ned utredningen?
– Orsaken till varför polisen har valt att lägga ner ärendet är en fråga för polisen. Vi har följt polisens instruktioner fullt ut i det här ärendet. Samtidigt har vi full respekt för polisens arbete. Det här är väldigt komplicerade brott att utreda när det kommer till att få fram teknisk bevisning från byggarbetsplatser som är av den här digniteten.
Har ni gjort en egen utredning?
– Vi har gjort en egen utredning kring det här och dragit lärdomar om hur inbrottet eventuellt har genomförts och därefter har vi implementerat ytterligare säkerhetsåtgärder. Vilka åtgärder kan jag inte gå in på.
Hur tror ni att inbrottet gick till?
– Det är en fråga som jag tycker att polisens utredare bör svara på. Det vi däremot kan säga är att när inbrottet uppdagades kunde vi konstatera att stängslet var uppklippt och att någon eller några hade tagit sig in i de utrymmen där vi förvarade våra maskiner och verktyg. Projektet har varit kameraövervakat, men det är ett stort projekt som innebär svårigheter med att säkra upp samtliga aspekter av området, säger Karl-Henrik Karlsson.