Annons

Så blir vaccinprioriteringen i Kalmar län

Region Kalmar läns vaccinationsplan är i princip klar.
Första prioritet blir att vaccinera på länet särskilda boenden.
– Vi jobbar för högtryck för att komma igång med vaccineringen när vi har vaccinet på plats.
Kalmar län • Publicerad 11 december 2020
Vaccinsamordnare Marie Ragnarsson under fredagens digitala presskonferens som sändes på Barometern.se. Där finns presskonferensen i sin helhet.
Vaccinsamordnare Marie Ragnarsson under fredagens digitala presskonferens som sändes på Barometern.se. Där finns presskonferensen i sin helhet.Foto: Barometern.se

Intresset är stort för det stundande vaccinet. När det är godkänt är planen att börja vaccinera i länet i januari. Enligt Region Kalmar läns nytillträdda vaccinsamordnare Marie Ragnarsson är det preliminärt runt 18 000 personer som ska vaccineras på de särskilda boendena och inom hemtjänsten. De har högsta prioritet och är först ut.

– Den största spridningen och de flesta dödsfallen har varit inom särskilda boenden. Där är jätteviktigt att vi kommer igång med vaccineringen, säger Marie Ragnarsson.

Annons

Enligt besked från Folkhälsomyndigheten kommer Kalmar län tilldelas 18 500 doser i januari och 93 000 i februari. Alla som vaccinerar sig ska ta två doser på ett intervall på tre till sex veckor för att få fullt skydd covid-19.

I prioriteringsgrupp två återfinns personal inom hälso- och sjukvård och hur många de är vet inte regionen än. Prioriteringsgrupp tre, 70 plus, är däremot runt 45 000 personer. När alla i riskgrupperna har fått två doser kan inte Marie Ragnarsson svara på.

Här saknas innehåll

Fakta

Prioriteringsordning vaccination

Fas 1:

Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst.

Personal inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård och övrig omsorgspersonal som arbetar nära personer enligt ovan.

Nära hushållskontakter till personer som har hemtjänst.

Fas 2-3:

Övriga personer 70 år och äldre.

Övrig personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19

Övriga personer 18–69 år som tillhör riskgrupper

Notera: Arbetet med att precisera prioriteringarna och riskgrupperna pågår.

Fas 4:

Övriga personer 18–69 år som inte tillhör riskgrupper.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

– Vaccinationsflödet kommer fortsätta i mars och april. Då har vi som arbetshypotes att mängder doser vi för in i länet kommer att öka.

Ni har ingen färdig vaccinationsplan än, vad fattas?

– Att formulera ner det. Vi har börjat på ett utkast till en vaccinationsplan. Det handlar om att få ner det på papper samtidigt som vi jobbar med att utveckla organisationen kring vaccineringen. Vi har startat upp det arbetet och kommer att ha en vaccinationsplan klar relativt snart.

Vad finns med i en vaccinationsplan?

– Organisationen som jobbar kring vaccineringen och olika ansvarspersoner dokumenterade. Det är jätteviktigt att man tar upp säkerhetsaspekten och många andra frågor.

”Vi ser också ett minskat tryck på egenprovtagningen. Men det är för tidigt att blåsa faran över.”
Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare

Alla jublar inte över vaccinet och en del är inte intresserade av att vaccinera sig.

– Jag tror att det hänger mycket ihop med vad som hände i samband med vaccineringen 2009. Det var en del som fick biverkningar som inte var roliga. Man ska ha respekt för att en del är osäkra på om de vill vaccinera sig. Samtidigt ska man vara medveten om att det här vaccinet är framtaget enligt alla regler. Man har inte hoppat över några steg i framtagandet av vaccinet även om det har gått väldigt fort, säger Marie Ragnarsson.

– Vi jobbar nationellt och regionalt för att ta fram ett underlag för att ge människor kunskap kring de här vaccinen. Det kommer vi att lägga ut på vår hemsida och andra sociala kanaler.

Annons

Under pressträffen konstaterade även smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin att den snabba ökningen av smittade har avstannat något men att siffrorna fortsatt är på höga nivåer.

– Vi ser också ett minskat tryck på egenprovtagningen. Men det är för tidigt att blåsa faran över. Vi har fortsatt en väldigt hög aktivitet i länet.

Daniel BogeforsSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons