Annons

Regionen står fast – trots protester mot öppen anstalt: ”Kortsiktig verksamhet”

Trots upprörda röster från närboende har Region Kalmar län beslutat att hyra ut psykiatrins gamla lokaler i Tegelviken till kriminalvården för en klass 3-anstalt – mitt bland bostäder, skola och sjukhus. Ett beslut som nu har överklagats av de närboende.
Anläggningen planeras dock inte vara på plats för evigt.
Kalmar • Publicerad onsdag 11:00 • Uppdaterad onsdag 11:41
Planen är att den nya anstalten i sjukhusområdet i Kalmar ska vara på plats till 2031, och avvecklas i samband med att anstalten i Halltorp är färdig, förklarar regionsstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).
Planen är att den nya anstalten i sjukhusområdet i Kalmar ska vara på plats till 2031, och avvecklas i samband med att anstalten i Halltorp är färdig, förklarar regionsstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).Foto: Mats Holmertz

Region Kalmar län kontaktades tidigt av kriminalvården med frågan om man hade lokaler att tillgå för en klass 3-anstalt. Byggnaden där det tidigare bedrivits vuxenpsykiatrisk vård kom på tal, och i slutet av oktober klubbade en enig styrelse på regionsammanträdet igenom ett godkännande till kriminalvården.

Ett beslut som nu har överklagats av de närboende.

Annons

– Vi anser att regionen inte har lyssnat på våra åsikter överhuvudtaget. Är det meningen att vi ska ha kriminella i närheten av våra skolor? Det är så ogenomtänkt så det är inte klokt. Vi kommer inte ge oss i detta, säger Lars Törngren, en av tre underskrifter bakom överklagan.

I överklagan yrkar boenden att regionstyrelsens beslut upphävs. De önskar bland annat en förbättrad analys och riskbedömning inför etablerandet. Särskilt gällande trygghet för barn och närboende, med hänvisningar till Barnkonventionen och Plan- och bygglagen. Överklagan ligger nu hos förvaltningsrätten för handläggning.

Parallellt ska ett hyreskontrakt förhandlas fram, och kriminalvårdens mål är fortsatt att öppna anläggningen till sommaren 2025. Därefter sträcker sig avtalet till 2031, i samband med öppnandet av det nyligen påbörjade storbygget i Halltorp.

Att verksamheten är tidsbegränsad är obetydligt i dagsläget, menar Lars Törngren.

– Det är flera år kvar tills dess. Vad är det som säger att det kontraktet inte kommer förlängas när det redan etablerats en verksamhet på platsen?, säger han.

Lars Törngren är en av 106 personer, boende i Tegelviken, som motsätter sig en ny anstaltsanläggning i området.
Lars Törngren är en av 106 personer, boende i Tegelviken, som motsätter sig en ny anstaltsanläggning i området.Foto: Johanna Eriksson

Här saknas innehåll

Några andra alternativ för anläggningen finns inte i regionen, berättar regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).

– Vi har inte en uppsjö av tomma lokaler. Det är den här lokalen som vi har identifierat som möjlig när vi fått frågan, säger Angelica.

Är det här verkligen en lämplig plats för en öppen anstalt?

– Vi gör inte bedömningar av vad som är rimligt och inte. Här är även kommunen involverad, bland annat genom detaljplaner och annat, som avgör om man får bedriva den här typen av verksamhet där. Det har då uppenbarligen kommunen bedömt att man får. Vi lägger inga värderingar i detta överhuvudtaget. Det vi har gjort är att ha svarat på en fråga från kriminalvården.

Hon har stort förtroende för kriminalvårdens säkerhetsbedömningar i frågan.

Annons

– Det här kan ju inte vara första gången i världshistorien som det här etableras i Sverige. Min syn är ändå att kriminalvården är duktiga på att hantera oron och att informera kringboende för att det ska vara lugnt och städat, säger hon.

”Vi förstår att det finns en oro för vad det här kan komma att innebära. Men jag tror ändå att det här kan bidra positivt för utvecklingen av Kalmar”
Angelica Katsanidou (S)

Oron handlar bland annat om en ökad kriminell närvaro i området. Synpunkter från talespersoner som representerar en grupp på totalt 106 närboende delgavs styrelsen innan beslutet fattades.

Är det inte viktigt att lyssna på de närboendes åsikter?

– Jo absolut, och det gör vi såklart. Men utifrån ett samhällsperspektiv behöver de som är dömda placeras någonstans. Och när det är fullt har vi sett det som att: Kan vi bidra – då gör vi gärna det.

Finns det någon ekonomisk vinning för regionen i detta?

– Det här skapar arbetstillfällen, så det är klart att det är positivt ur den aspekten.

Hon fortsätter:

– Vi förstår att det finns en oro för vad det här kan komma att innebära. Men jag tror ändå att det här kan bidra positivt för utvecklingen av Kalmar. Det är som sagt en kortsiktig verksamhet som planeras.

Nästa vecka har regionen ett möte med kriminalvården, där målet är att slutföra avtalet.

Den nya anstalten i psykiatrins tidigare lokaler väntas kunna ta emot upp mot 150 intagna.
Den nya anstalten i psykiatrins tidigare lokaler väntas kunna ta emot upp mot 150 intagna.Foto: Johanna Eriksson

Här kan du läsa mer om fängelsebygget i Halltorp:

Här saknas innehåll

Joacim AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons