Annons

Prislappen avgör ägandeform för simhallen

Nästa år ska nya simhallen börja byggas enligt tidplanen. Och det börjar dra ihop sig för beslutsfattarna. Exakt vad som ska finnas i simhallen, och vem som ska äga den, är frågor som ännu inte fått sina svar. Under tiden förfaller dagens simhall, som hålls vid liv för miljonbelopp.
Kalmar • Publicerad 25 oktober 2019
Ett av Kalmars stora frågetecken är frågan om simhallens framtid.Foto: Simon Paulin / SvD / TT

Det var i slutet av 2015 som det stod klart att det skulle byggas en ny simhall i Kalmar. En stor diskussion om var den skulle placeras, och vad den skulle rymma tog fart. Valet för placering föll på Snurrom och detaljplanen är nu långt framskriden i den demokratiska processen. Ett antagande väntas under våren och byggstarten är planerad till 2020. Men än hänger en del frågor i luften, inte minst hur hallen ska ägas och drivas. Mattias Andersson är projektledare och har utrett för och nackdelar med privat respektive kommunalt ägande.

Mattias Andersson, Kalmar kommuns projektledare kring simhallsfrågan.Foto: Eric Arenius

– Det vi har tittat på är ett privatbyggt och privatägt och privat drivet alternativ där kommunen hyr in sig. Fördelen med hyrupplägget är att kommunen hyr in sig för att klara det kommunala kärnuppdraget och den privata aktören kompletterar med annan verksamhet som gör badet attraktivt för flera olika målgrupper, säger Mattias Andersson.

Annons

Det kommunala uppdraget täcker in sådana saker som simskola, allmänhetens bad och föreningsverksamhet. Spa, gym, restaurang och annat är upp till den privata aktören att sköta.

– En privat aktör kan skapa attraktiva paketlösningar och marknadsföra sin verksamhet på ett annat sätt än kommuner kan och ska.

Fördelen med att äga själv är framför allt att kommunen har full rådighet över simhallen. Nackdelen är en mycket stor investeringskostnad. Men det är inte säkert att det skulle bli billigare att äga än att hyra in sig.

– Det beror på hur hyrupphandlingsprocessen skulle falla ut, om vi får rätt intressenter, om intresset är tillräckligt stort för Kalmar för att de ska anstränga sig, att konkurrens uppstår. Det är lättare för oss att veta vad det kostar att göra allt själva. Det är inte lika lätt att i förväg bedöma vad kostnaden blir med en privat aktör.

”Jag har sagt att vi ska utreda båda alternativen och så väljer vi det som är ekonomiskt bäst.”
Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande
Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande.Foto: Mats Holmertz

Den senaste siffran för tänkbar kostnad, 350 miljoner kronor, som cirkulerat är gammal. Som en jämförelse kan nämnas att i Växjö, som också ska bygga en ny simhall, har de beräknat kostnaden till mellan 525 miljoner kronor och 755 miljoner kronor för olika alternativ. I de billigare varianterna ryms inte äventyrsbad. I Kristianstad kostar ett nytt badhus med flera funktioner 468 miljoner kronor. Vad hallen i Kalmar kommer att kosta att bygga, eller hyra, går inte att veta förrän anbuden ligger på bordet.

Kommunalråd Johan Persson (S), som i början av året låg sömnlös över alla investeringar som ska göras, har en pragmatisk hållning i fråga om ägandeformen.

– Jag har sagt att vi ska utreda båda alternativen och så väljer vi det som är ekonomiskt bäst, säger Johan Persson.

Pengar finns, lovar Persson. Hur mycket som viks för simhallen är hemligt.

Exakt vad som kommer rymmas i simhallen är inte heller spikat. Men Mattias Andersson försäkrar att det blir en vattenrutschkanor, ”äventyrsinslag”, 50-metersbassäng, undervisningsbassäng, gym och tävlingsmöjligheter.

Äventyrsbadet och simhallen i Kalmar är föremål för intensiva diskussioner.Foto: Ulrika Bergström

Under tiden pumpas det in miljoner i nuvarande simhall för att den ska hålla tre år till. Det rör sig om mellan 2,5 till 2,7 miljoner kronor årligen. I den senaste konsultrapporten angående hallens status framgår tydligt att den är i mycket dåligt skick och har enligt konsulten ”passerat sin tekniska livslängd!”. I rapporten, som är daterad till december 2018, skriver konsulten att föreslagna åtgärder är att betrakta som ”konstgjord andning”.

Annons

För en månad sedan fick simhallen stängas akut och utrymmas. En trasig pump orsakade stängningen, som är den första i simhallens 49-åriga historia.

Johan Persson spår att beslut om vilken simhall det blir kommer att vara bestämt framåt sommaren och han utgår från att tidplanen, och dagens simhall, håller. Christina Fosnes (M) är däremot en ivrig förespråkare för ett privat alternativ. Hon hade också önskat ett snabbare beslut och hänvisar till att en ny simhall gick ut som vallöfte från S redan 2014.

– Hallen vi har är ju farlig. Kalmar hade behövt en ny simhall för flera år sedan.

Simhallens barn- och undervisningsbassäng.Foto: Sara Kollberg
Fakta

Så är skicket på simhallen

Konsultrapporten från 2018 visar att bristerna i hallen är många, men några av dem innebär risk för personskador. Bland annat har det bildats sprickor i tak över gångar som personalen använder. Sprickorna har i sin tur lett till att det finns lösa delar som riskerar att falla ner, med risk för personskador.

I äventyrsdelen har konstruktionen för plåtintäckningen av balkarna uppvisat omfattande rötskador.

Sammantaget konstaterar konsulten att de undersökta delarna i byggnaden har drabbats av olika slags skador som påverkar anläggningens beständighet och bärkraft. Hallen har enligt konsulten passerat sin tekniska livslängd.

Tidigare publiceringar om simhallsfrågan:

Emma AreniusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons