Planer på bostäder vid Norrlidens motionsspår upprör: protestlista med över 700 namn
Som Barometern rapporterat tidigare är grönområden den i särklass hetaste potatisen när Kalmarborna tyckt till om förslaget till ny översiktsplan. Sista datum att lämna in synpunkter inföll i helgen och i Norrliden har ett motstånd mot exploatering av grönområdet intill Enighetens väg mobiliserats redan i våras.
– Våran avatarskog får de inte ta, säger Barbro Lundin, som bor i närheten.
Både digitala namnlistor och namnlistor på papper har använts och totalt har 719 boende från Bergauddsvägen till Björkenäs samt Norrliden skrivit på för att Norrlidsslingan med tillhörande skog ska bevaras som de är. I översiktsplanen har en remsa med 65 bostäder ritats in i skogsområdet.
Anette Rosengren, Arnold Samuelsson, Barbro Lundin och Sture Lindholm är några av dem som engagerat sig i frågan. Arnold Samuelsson har räknat ut att en fjärdedel av skogsmarken skulle försvinna, ett område som används flitigt för motion och rekreation. Skogen hyser många slags träd, växter och djur.
– Man tar en stor del av området och då förstör man mycket av karaktären, säger Sture Lindholm.
Anette Rosengren är inne på samma linje och är en av många som har gått runt med protestlistor.
– Det blir dyra lägenheter och då vill de ha havsutsikt. Då kanske träden gallras ut. Men skogen är oerhört värdefull för oss 6 000 personer som bor i Norrliden, säger Anette Rosengren.
I skrivelsen som så många skrivit på framgår att motionsslingan är en av tre centralt belägna med elljusspår. De som protesterar menar att slingan i fråga sticker ut eftersom det är en mer socialt och ekonomiskt utsatt grupp som bor i närheten av slingan jämfört med Stensö och Svinö - förmånen att kunna motionera på hemmaplan riskerar därför att bli en klassfråga också.
Arnold Samuelsson skulle gärna se att det hölls ett fysiskt möte om översiktsplanen. han saknar de stora kartor som presenterades förra gången det gjordes en översiktsplan 2012. Kartorna gjorde det lätt att se vad som var på gång jämfört med den digitala form som valts för översiktsplanen 2021.
– Och vi är beredda att visa politikerna vår skog. Jag tycker att det är svårt att kommunicera via dator. Vi vill ha människor framför oss, säger han.
Motionsslingans bevarande är inte den enda fråga som seglat upp i området med anledning av översiktsplanen. En ny vägsträckning mellan Norrlidsvägen via Enighetens väg, Fasanvägen och Bergauddsvägen upprör också. Vägen har fått en egen skrivelse med 163 underskrifter från de som bor närmst. Anette Rosengren menar att de svar som kommunen gett sedan planen presenterades, att vägen inte ska bli av och senare att sträckningen är tänkt för endast bussar, inte är tillfyllest.
– Busstrafiken dras genom bostadskvarter och gator som inte är anpassade för den typen av trafik, säger hon och lägger till att den sträckning som bussarna kör i dag är den bästa för området.
Det har skrivits insändare på ämnet och i ett svar från samhällsbyggnadsnämndens ordförande Peter Akinder (S) i maj framförs att om en framtida byggnation ska utredas mer i framtiden så handlar det om mindre bebyggelse och i skogen kan det bli tal om maximalt en husrad. Det har inte lugnat Norrlidsborna som undrar vad som menas med husrad.
– Här rustar kommunen upp motionsslingan och så ska man spoliera det man åstadkommit. Det är ju helknäppt, säger Sture Lindholm.
När Barometern får kontakt med Peter Akinder på måndagen berättar han att samhällsbyggnadskontoret före semestern fått i uppdrag att särskilt gå igenom alla grönområden i stan.
– Finns höga biologiska värden eller höga värden för rekreation och friluftsliv så behöver vi inte ens utreda de områdena mer. Jag tror att det kommer att bli en hel del förändringar i översiktsplanen inför granskningsskedet. Det kommer att göras förändringar. En del tas bort och annat kommer till. Och det som i första hand kommer att läggas till är bostäder i mindre orter. Det måste finnas grönområden i stan, det tycker jag är alldeles självklart, säger han.
Huruvida det kommer att gå att hålla stormöten framöver är ännu oklart på grund av pandemin.
Barometern har tidigare rapporterat om protesterna mot att delar av Tallhagsskogen märkts ut som utvecklingsområde för bostäder. Även där har protestlistor cirkulerat och skrivits under av mer än 500 personer.
Översiktsplanen är beräknad att antas hösten 2022
”Man tar en stor del av området och då förstör man mycket av karaktären.”Sture Lindholm, Norrlidenbo