Annons

Patienter och personal enade - behåll bassängen

Beskedet att rehabbassängen på länssjukhuset ska skrotas möts av protester. En namninsamling pågår och de som nyttjar bassängen är både besvikna och arga.
”Ett vedervärdigt beslut”, säger Inger Johansson.
Kalmar • Publicerad 9 mars 2020
Minst en gång i veckan kommer Inger Johansson till länssjukhuset för att träna i rehabbassängen, en träning som får henne att må mycket bättre.
Minst en gång i veckan kommer Inger Johansson till länssjukhuset för att träna i rehabbassängen, en träning som får henne att må mycket bättre.Foto: Mats Holmertz

När regionfullmäktige i höstas klubbade budgeten för de kommande åren klubbades i stor enighet igenom ett beslut som innebär att onkologi och strålbehandlingen på länssjukhuset i Kalmar ska få nya lokaler för att där placera en ny strålkanon.

Men den om- och tillbyggnad som planeras innebär också att rehabbassängen stängs och i dagsläget är det inte klart var patienter och tränande ska kunna bada i framtiden.

Annons

När Barometern-OT kommer till länssjukhuset möts vi av ett 15-tal personer från lokalavdelning för Personskadeförbundet RTP södra Kalmar Län.

Sune Axelsson från lokalavdelningen för Riksförbundet för trafik-, olycksfalls, och polioskadade är besviken. För honom innebär träningen chansen till ett bättre liv.
Sune Axelsson från lokalavdelningen för Riksförbundet för trafik-, olycksfalls, och polioskadade är besviken. För honom innebär träningen chansen till ett bättre liv.Foto: Mats Holmertz

– Vi tränar, sedan väldigt många år tillbaka, här en kväll i veckan. Det betyder oerhört mycket för oss. Vi mår mycket bättre och kan leva ett mycket bättre liv. Det sorgliga är ju att de som beslutar inte verka bry sig, säger Sune Axelsson, RTP.

Ett 15-tal medlemmar i RTP tränar regelbundet, varje veckan, i rehabbassängen på länssjukhuset.
Ett 15-tal medlemmar i RTP tränar regelbundet, varje veckan, i rehabbassängen på länssjukhuset.Foto: Mats Holmertz

Och RTP är inte den enda patientförening som utnyttjar rehabbassängen.

– När vi efter en timme går hem kommer nästa förening. Den här bassängen utnyttjas 10-12 timmar varje dag. Först mellan 08.00-16.00 av sjukvården och därefter kvällstid av olika patientföreningar. Det är sammanlagt väldigt många personer som drabbas av beslutet att stänga hela verksamheten. Och då har jag inte ens nämnt personalen här, de ska tydligen bara sägas upp. Det känns bara sorgligt och trist just nu, fortsätter Sune Axelsson.

På bordet intill gruppen ligger pärmen med namnunderskrifter mot stängning, hundratals personer har redan skrivit under och namnen blir fler och fler för varje dag.

Hundratals underskrifter har redan samlats in för att rädda rehabbassängen.
Hundratals underskrifter har redan samlats in för att rädda rehabbassängen.Foto: Mats Holmertz

– Jag förstår inte varför ingen lyssnar på oss. Jag själv försökte få kontakt med en ansvarig politiker. Jag ringde tre gånger innan jag fick svar, så fegt. Svaret var det vi hört länge nu, det ska bli en ny bassäng i den nya simhallen i Snurrom. Men i dag vet vi ju inte när den ska stå klar, det kommer att ta flera år i alla fall, säger Sune Axelsson.

En liten stund senare kommer gruppdeltagarna plus de två som för kvällen har uppdraget att vara bassängvakter in till rehabbassängen. Kryckor och rullatorer ”parkeras” intill bassängen och en efter en glider männen och kvinnorna ner i det 34-gradiga vattnet.

Fyra av kvällens ”badgäster” är Margita Jonasson, Richard Gunnarsson, Bejron Johansson och Inger Johansson. De är helt överens. Region Kalmar läns beslut att stänga rehabbassängen måste rivas upp.

– Jag blir bara besviken. Jag är här så ofta jag kan, jag mår så mycket bättre i hela kroppen efter den här träningen, säger Richard Gunnarsson.

– På ren svenska, det är inte klokt att man tänker stänga en så fin och väl fungerande verksamhet som rehabbassängen. Ett vedervärdigt beslut som gör mig ledsen och upprörd. Tänk vad många människor det är som får hjälp här, från riktigt svårt sjuka till vi som badar för att kroppen mår bra av det, säger Inger Johansson.

Bitte Åstrand, undersköterska, och Roger Andersson, badmästare, tycker synd om alla de patienter som om stängningen av rehabbassängen blir verklighet förlorar möjligheten till en viktig träning.
Bitte Åstrand, undersköterska, och Roger Andersson, badmästare, tycker synd om alla de patienter som om stängningen av rehabbassängen blir verklighet förlorar möjligheten till en viktig träning.Foto: Mats Holmertz
Annons

Två av dem som verkligen vet vad rehabbassängen betyder är Bitte Åstrand, undersköterska, och Roger Andersson, badmästare.

– Vi har verksamhet här varje dag från klockan 07.30, det är fullbokat. Det är väldigt många av sjukhusets patienter som får hjälp med sin rehabilitering av oss. Sedan är det ju som i dag på kvällarna, olika patientföreningar som tränar själva. Det är ju inte så att bassängen inte används, säger Bitte Åstrand.

Skylten på dörren visar vägen till den hotade bassängen.
Skylten på dörren visar vägen till den hotade bassängen.Foto: Mats Holmertz

– Om man måste använda den här lokalen för att bygga nya lokaler för en strålkanon, ja då vore det logiska och bästa att skjuta fram ombyggnaden till dess den nya simhallen i Snurrom står klar. Får vi ett glapp i tid så drabbar det ju de som behöver den här träningen mest. Jag är mycket tveksam till att det skulle fungera att hänvisa dem till Mönsterås eller Borgholm, hur ska de kunna komma dit, fyller Roger Andersson i.

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons