Nya scheman slår livspusslet i kras
Helene Svensson, Cina Eriksson, Ann-Charlotte Eriksson och Annika Johansson arbetar som undersköterskor på avdelning 16 på länssjukhuset. Ett jobb de i grunden stortrivs med.
Men efter det att de nya arbetstidsreglerna, som EU:s arbetstidsdirektiv kräver och som nu är lag i Sverige, infördes har vardagen på arbetet blivit betydligt krångligare.
–Tidigare, när någon behövde vara ledig, kunde vi byta pass med varandra. Vi täckte upp för varandra och löste våra schemaproblem själva. Det går inte nu när lagkravet kräver 11 timmars sammanhängande vilotid utanför arbetsplatsen, varje dygn. Vi kan inte kan ändra våra tider, utan vi måste börja vid 7 och sluta vid 21.30, när vi jobbar kväll, säger Helene Svensson.
De nya arbetstidsreglerna har också inneburit att undersköterskorna fått nya pass. Pass där arbetstidsregeln ska passa ihop med deras treskiftstjänster.
– Ta en så enkel, men viktig sak, som planeringen av våra liv, med hobbys och familjer. Nu har vi inte småbarn längre men för dem som har det är det väldigt svårt. Men också för oss andra. Jag själv till exempel älskar att hålla på med musik på fritiden, bland annat sjunga i kör. Nu är det hopplöst med repetitioner, jag missar många, säger Ann-Charlotte Eriksson.
Det som gör undersköterskorna och deras arbetskamrater på avdelningen – även många sjuksköterskor drabbas – frustrerade är att de inte kan se någon lösning på problemet. Att arbeta med scheman som påverkar livet negativt är det ingen som vill.
Har ni någon gång funderat på att byta yrke, byta arbetsplats?
– Det har vi nog alla, flera gånger. Samtidigt så stortrivs vi här på avdelningen. Patientkontakten och arbetskamraterna är väldigt viktiga för oss. Det går ju inte heller att byta avdelning, de här schemareglerna finns ju på hela sjukhuset. Det enda alternativet skulle väl vara att byta till en kommunal tjänst inom exempelvis omsorgen, en ren dagtjänst. Men att ta det steget, där är vi inte än, fortsätter Cina Eriksson.
Vad hoppas ni på, vad skulle kunna lösa upp era problem?
– Haha, det är en svår fråga. Någon sådan lösning finns ju inte i dag. Det jag hoppas på och som skulle kunna fungera är om sjukvården på något sätt fick en dispens från reglerna för att personalen ska få bättre scheman. Det skulle ju gynna både och verksamheten. Men i dag känns den lösningen långt borta, säger Helene Svensson.