Mötesplats, vardagsrum – och guldfisk
Många var nyfikna och många kom ihåg hur de väntat på sin tur i den stora posthallen, som nu har förvandlats till barn- och familjeavdelning.
Många detaljer är också bevarade i det kulturskyddade rummet från 1947, som klockan och den stora lanterninen i taket, men ett vitt sagotält i mitten och gröna, välvda bokhyllor gjorde att premiärbesökarna ändå fann det ombonat och mysigt.
Flera påminde också om biblioteket som demokratisk mötesplats.
– Kanske en av de viktigaste vi har, där människor kan förkovra sig, utvecklas och inspireras, men ändå är det ingen självklarhet, sade Marianne Dahlberg (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande när hon hälsade välkommen.
Premiärgästerna lotsades sedan runt i byggnadens tre våningar. På nedre botten finns, förutom familjeavdelningen tidningar och tidskrifter, talböcker och taltidning, ungdomslitteratur och ett stort rum för Kalmar län. Andra våningen är fylld av skönlitteratur och ljudböcker, medan planet högst upp är reserverat för facklitteratur, men även med rum för släktforskning.
Här saknas innehåll
De långsträckta våningarna har utsikt både mot Systraströmmen och Postgatan, och överallt finns små och stora sittgrupper, enskilda studieplatser och tysta rum som kan bokas.
Ett vardagsrum för Kalmarborna var en annan beskrivning av biblioteket, och bibliotekschefen Christina Johansson berättade att mellan 800 och 1 000 personer brukade besöka gamla biblioteket varje dag.
– Det har varit tajt att få allt i ordning, informationsbroschyren kom från tryckeriet i dag, säger hon och skrattar.
Väntan har varit lång, de första planerna på ombyggnad presenterades redan våren 2016, och representanter för fastighetsägaren Klövern sade ”äntligen” vid onsdagens premärvisning.
Men klockan tio på måndag i nästa vecka öppnar nya biblioteket för allmänheten, och kafédelen, med ingång från Postgatan, redan klockan 08. Där kan man också läsa någon av de åtta mest populära dagstidningar, framröstade av läsarna.
Och den där abborren som Bertil Dahl talade om är gamla biblioteket i kvarteret Abborren, som nu är tömt. Det ska byggas om för kulturskolan och innehålla flera offentliga scener och ska stå klart 2022.
”Biblioteket är en av våra viktigaste demokratiska mötesplatser, som ändå inte är helt självklar.”Marianne Dahlberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.