Misstänkt föremål var attrapp – gjord för att lura polisen
På torsdagen hittades ett skarpt explosivt föremål under Bragebron.
På söndagen kallades nationella bombskyddet återigen till Kalmar för att undersöka ännu en misstänkt bomb i Funkabo. Men i Funkabo visade det sig vara en bombattrapp och ofarligt, även om det verkar som om någon ville orsaka ett stort polispådrag.
– Man ville att polisen skulle tro att det var ett farligt föremål, säger Karl Ljungqvist, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Kalmar och på Öland.
Tror ni att det finns ett samband mellan de båda föremålen?
– I nuläget gör vi inte det, men det är klart att vi tittar på det. De här två ärendena gör avsteg från den normala bilden i Kalmar, säger han och får medhåll från Susanne Nylander som är förundersökningsledare på polisen för båda ärendena.
– I nuläget finns det inget som pekar mot att det finns ett samband, men det finns kanske inte heller något som pekar mot att det inte finns ett samband, säger hon.
Det skarpa explosiva föremålet rubriceras som förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, medan attrappen rubriceras som falsklarm.
Polisen efterfrågar nu hjälp från allmänheten avseende båda föremålen.
– Vi är intresserade av det folk vet, även när det gäller attrappen. Det tar mycket resurser från oss som hade kunnat läggas på viktigare saker och i slutändan är det medborgarna som förlorar på det, säger Karl Ljungqvist.
Föremålet som visade sig vara skarpt ska först undersökas av nationella bombskyddet och efter det kommer NFC (Nationellt forensiskt centrum) göra sina undersökningar. I nuläget vet man inte hur stor skada det explosiva föremålet skulle ha orsakat om det hade detonerat.
– Det kan vi inte säga utan det ska den tekniska undersökningen svara på, säger Susanne Nylander som inte vill kalla det för en bomb.
– Jag vill inte sända fel signaler, men någon form av explosivt föremål var det.
Var det ett hemmabygge?
– Det är inget man köpt över nätet utan det är någon form av egentillverkat, säger hon.
NFC kommer att undersöka om man kan hitta både dna och fingeravtryck på föremålet, men eftersom det inte finns någon misstänkt person som är frihetsberövad i ärendet kan resultaten dröja.
– Ja det kommer nog dröja, Jag har skräckexempel där det har tagit ett halvår, men det beror på NFC:s belastning.
Vad händer just nu i utredningen?
– Det pågår en massiv informationsinhämtning, vi hör vittnen, tar in övervakningsfilmer och vi har fått en del tips som vi bearbetar. Vi kommer troligtvis genomföra dörrknackning i området kring Bragebron i dagarna, säger Susanne Nylander, polisiär förundersökningsledare på grova brott.