Mats Andersson: Mats Andersson: ”När Fanerdun kom till byn”
Min korta men minnesrika intervju med Olof Palme är ett sådant minne. Ett annat, mer lokalt för Kalmar, är den allra första presskonferensen då den då för alla totalt okände kinesiske affärsmannen Mister Luo, Luo Jinxing, plötsligt dök upp i Kalmar för att presentera sina storslagna planer för projektet Fanerdun, ett europeiskt handelscentrum för grossister.
Det har bara gått två månader sedan den för Kalmar stora händelsen, ett Ikeavaruhus öppnar, när det tydligen är något stort på gång igen.
Bara inbjudan till presskonferensen är värd ett eget kapitel. Det är, milt sagt, ytterst ovanligt att Kalmar kommun kallar till presskonferens med bara någon timmes varsel. Att dessutom göra det på en lördag, det är helt unikt.
”Tonen i det samtalet var nästan lite desperat, det var något väldigt viktigt som skulle presenteras!”Mats Andersson om en ovanlig inbjudan till presskonferens.
Och faktum är att det var väldigt nära att Barometern missat presskonferensen. Vår helgreporter den helgen, Jesper Ericson, befann sig nämligen ute på sjön på ett heldagsreportage med mobiltelefonen, enligt order, avstängd.
Detta innebar att den stackars person på Kalmar kommun som skulle bjuda in till pressträffen fick slita och ringa otaliga samtal innan jag själv fick samtalet. Tonen i det samtalet var nästan lite desperat, det var något väldigt viktigt som skulle presenteras!
Det var med andra ord bara att ringa till en fotograf och bege sig till kommunhuset i Kalmar för en nästan surrealistisk upplevelse.
På plats fanns en mycket uppspelt kommunledning med det nästan helt nytillträdda kommunalrådet Johan Persson (S) och oppositionsledaren Göran Häggfors (M) tillsammans med ett antal ledande lika stort leende tjänstemän.
Presskonferensen satte punkt för tre dagars intensiva förhandlingar. ”Det var en annorlunda syn, här låg pizzakartonger och drickaflaskor överallt. Vi förhandlade i princip dygnet runt i tre dygn. Det var riktigt, riktigt tuffa bud stundtals”, beskrev Göran Häggfors.
Men nu var förhandlingen i hamn och mycket glada och stolta presenterade Johan Persson och Göran Häggfors avtalet. Ett miljardprojekt som skulle ge Kalmar kommun 800 nya arbetstillfällen löd beskedet, då.
”När följdfrågorna på Mister Luos inledningshyllning skulle ställas då kom kulturkrocken.”Reporter Mats Andersson minns den hastiga presskonferensen 2006.
Med på denna säregna presskonferens var också Mister Luo själv. Och om de lokala företrädarna uppträdde på ett sätt som var väldigt ovanligt var det ingenting emot Mister Luo.
Men hjälp av en tolk gav han intervjuer, en väldigt märklig intervju. Frågor som inte sällan var två–tre meningar långa ställdes av oss journalister. Tolken översatte med vad jag uppfattade som fyra–fem ord, kort och rappt på kinesiska.
Mister Luo satt i sin kostym och välstrukna märkesskjorta och log. Hans svar handlade om att Kalmar var den perfekta platsen för grossistlager, att Sverige var ett bra och trevligt land och att Fanerdun skulle bli en marknadsplats för hela EU.
Men när följdfrågorna på Mister Luos inledningshyllning skulle ställas då kom kulturkrocken. Svaret på frågan hur förhandlingen med Kalmar kommun gått var av det märkliga slaget. Varför konkurrentorten Amsterdam inte längre var aktuell gavs det inget svar på. Istället svarade Mister Luo, Luo Jinxing:
”Jag hoppas ni tar emot oss som ett nyfött barn.”
LÄS MER: Så skrev Barometern då – här kan du bläddra i tidningen:
Mister Luo fortsatte sedan den korta pressträffen med att svara med en form av bildspråk som var oerhört annorlunda.
”Tar ni emot oss med öppna hjärtan kommer ni när vi gör fel och misstag, för det kommer att ske, att förstå oss, hjälpa och stödja oss” löd svaret på frågan om grossistlagret skulle byggas upp med svensk eller kinesisk arbetskraft.
Efter att ha svarat leende på frågor en stund vände sig Mister Luo till tolken. Sa några ord, nickade och reste sig upp. Pressträffen är slut nu, förklarade tolken, lite övertydligt.
Denna dryga timmes helt surrealistiska pressevent skulle sedan visa sig vara starten på en väldigt annorlunda tid i Kalmar. Men alla dessa turer är en helt annan historia.
TIDSLINJE: Fanerduns avtryck i Kalmar:
Här saknas innehåll
ÅTERBLICKEN: Så såg det ut vid invigningen i september 2007:
Här saknas innehåll
MISSA INTE: Mer om länets luftslott
Äventyrspark med flumeride och igloohotell, konstgjorda öar i skärgården, F1-bana för 80 000 besökare och en jättelik häxpark vid E 22. Det har inte saknats visioner för Kalmar län, men ibland har de inte hållit hela vägen. Barometern-OT har djupdykt i arkivet och gjort nya intervjuer med huvudpersonerna.