Länsstyrelsens krisstab ska förhindra en coronakris
Lite grovt förenklat kan man säga att arbetet med att hantera hur coronavirussmittan utvecklas och vilka följder detta får och kan få är fördelat på flera aktörer. Huvudaktören är Region Kalmar län och smittskyddsläkaren. Dessa stöds av Länsstyrelsen i Kalmar län, länets kommuner och andra aktörer för att få samhället att fungera på bästa sätt.
Länsstyrelsen samordnar arbete i Krissamverkan Kalmar län som arbetar med kriser som på olika kan påverka samhället, från vattenkriser och stormar till nu coronaviruset.
På länsstyrelsen har man ett arbete i Krissamverkan Kalmar län som arbetar med kriser som på olika kan påverka samhället, från vattenkriser och stormar till nu coronaviruset.
Under de senaste veckorna har arbetet med coronavirusets betydelse intensifierats.
– Vi har satt samman en speciell stab som dagligen arbetar med den här frågan på olika sätt, vi jobbar tillsammans med länets samtliga kommuner och Region Kalmar län. I den staben ingår våra experter i olika frågor här på länsstyrelsen men vi har också regelbunden kontakt med regeringen, som är vår uppdragsgivare, och myndigheter. Vi har två fasta möten varje vecka som vi fyller på med andra träffar när så behövs, förklarar Ana Norlén.
Stabschef just nu är Johan Hammargren, det är han som leder och samordnar stabens arbete.
– En väldigt viktigt uppgift för oss nu är allt som har med kommunikation att göra. Arbetet kan följas på Facebooksidan Krissamverkan Kalmar län. Målet för oss är att få till en så långsam spridning av viruset som möjligt. Då fungerar våra samhällsfunktioner bäst. Vi arbetar för att få alla att förstå hur de kan ta egna beslut för att hjälpa till och minska smittspridningen, allt från personlig hygien till att ställa in stora arrangemang, förklarar Johan Hammargren.
Här saknas innehåll
Hur ser ni på läget i Kalmar län just nu?
– Jag skulle vilja säga att vi har nått ett läge där de allra flesta vet och förstår att vi har coronasmitta i Sverige och att smittan påverkar vår vardag. Nu handlar det om att skapa en insikt om hur vi bäst hanterar det läge vi har. Alla ska bidra med de de kan bidra med.Det finns utmärkta kanaler för den som är osäker att hitta relevant information, folkhälsomyndigheten och krisinformation.se är två, berättar Ana Norlén.
– Vi arbetar brett, både med att fokusera på insatser som gör att äldre och sjuka inte blir smittade, de drabbas hårdast, och att säkerställa att olika samhällsviktiga verksamheter fungerar som de ska och har förutsättningar för att arbeta, fyller Johan Hammargren i.
Smittspridning är en fråga som även länsstyrelsens stab har på sitt bord. Att få enskilda människor att hantera risken för smittspridning är en del, att få kommunerna att anpassa verksamheten så att risken för smittspridningen i samhället minskar är en annan.
– Ett enkelt och konkret råd är att mormor och morfar inte ska ta hand om sjuka barn eller ta hand om dem när du är sjuk. Det är just mormor och morfar som ska undvika att bli smittade, säger Ana Norlén.
Hur ser ni på framtiden? Vad kommer coronaviruset att innebära på sikt?
– Det är otroligt svårt att säga något om, vi är övertygade om att det kommer att ta lång tid innan vi kan säga att nu är krisen över. Just nu gäller det att ha tålamod och arbeta långsiktigt, på alla plan. Men vi kommer ju med all säkerhet att vara med i uppbyggnadsarbetet när krisläget är över på något sätt, säger Johan Hammargren.