Annons

”Krisen tvingar kommuner att agera”

Klimatförändringar och föråldrade ledningar tvingar vattenförsörjningen allt högre upp på svenska kommuners agenda. På tisdagen besökte Svenskt Vattens vd Pär Dalheim Kalmar och pratade om stora kommunala investeringsbehov.
Kalmar • Publicerad 19 november 2019
Vattenförsörjningen står inför stora investeringsbehov i svenska kommuner. Från vänster: Johan Persson (S), Kalmar Vattens vd Thomas Bergfeldt och Svenskt Vattens vd Pär Dalheim.
Vattenförsörjningen står inför stora investeringsbehov i svenska kommuner. Från vänster: Johan Persson (S), Kalmar Vattens vd Thomas Bergfeldt och Svenskt Vattens vd Pär Dalheim.Foto: Jörgen Ström

Behovet är mycket stort. Årligen krävs kommunala investeringar på 24 miljarder kronor i Sverige för att säkerställa vattenförsörjningen.

– Det är den nedre gränsen. Klimatförändringarna gör att vattnet ökar och minskar. Dessutom är det varmare vilket hotar livsmedelsförsörjningen. Det VA-nät som byggdes ut på 60- och 70-talet är dåligt och måste bytas ut, säger Pär Dalheim.

Annons

Är kommunerna beredda på den investeringen?

– Det varierar nog över landet. Jag tror att krisen tvingar kommuner att agera. I Kalmar och på Öland har exempelvis vattenbristen tvingat fram nya lösningar. Men ofta krävs det ett stort problem för att få fart på investeringar.

Thomas Bergfeldt är vd för Kalmar Vatten. Enligt honom investerar nu bolaget två miljarder kronor den närmaste femårsperioden.

– Vattenfrågor är kanske ganska osexigt att prata om, men vi har insett vad vi måste göra och jobbar hårt med förbättringar på många plan. Det är bra att vi här har politiker som inser vad vi behöver göra, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) är också ordförande för Svenskt Vatten. Han menar att vattnet i dag har en viktigare plats i debatten än tidigare.

– Det är stor skillnad mot för tio år sedan då det bara handlade om ledningar. Nu är det klimatförändringar och vattenbrist som står högt på agendan, säger han.

De stora investeringar som görs kommer att belasta VA-taxorna i framtiden.

– Det kommer att bli mycket dyrare för konsumenterna. Kanske 70 procent dyrare. Men man ska komma ihåg att vatten är billigt i dag. En liter dricksvatten kostar ungefär 4 öre. Att höja det med 70 procent är inte orimligt – och något som jag tror konsumenterna är beredda att betala, säger Thomas Bergfeldt.

Jörgen StrömSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons