Konkurrens om eleverna efter rugbyn får kritik
Elevkårerna har jobbat i flera månader med att ordna Svinget, som i år blir på Stars and stripes på torsdag kväll, efter gymnasierugbyn. Förra året höll Svinget till på Harrys och det var en tvådelad fest, med en våning för underåriga och en våning för de över 18 som får lov att dricka alkohol.
– I år erbjöd Harrys ett liknande arrangemang, men utan minderåriga. Vi var inte helt nöjda förra året och gjorde därför en deal med Stars and stripes i år, säger Rasmus Runne, kårordförande på Stagneliusskolan.
Han och hans ordförandekollega på rugbyrivalen Lars Kaggskolan går nu ihop i sin kritik mot Harrys. Krogen har nämligen bestämt sig för att ändå arrangera något som de kallar för Rugbyfesten i år. De lockar med reducerat eller gratis inträde och studentpriser på alkohol, något som de enligt kårordförandena inte kunde erbjuda förra året.
– Det riskerar att bli en kedjeeffekt om de lyckas locka bort 18-åringarna från den officiella festen. Då kanske även de minderåriga väljer bort den och sätter sig någonstans för en fest under mindre kontrollerade former, säger Erik Nilsson, kårordförande på Lars Kagg.
De är oroliga att efterfesten i år blir väldigt splittrad. På Stars and stripes är platschefen kluven till det hela.
– Varken vi eller kårerna har rätt att säga något om vem som får ha öppet eller inte. Men jag har själv gått på Stagg och vet att det är en stark gemenskap och tradition kring Svinget och att utnyttja det är inte positivt, säger Theo Kazantzidis.
Han beskriver att Svinget i år kommer att vara ett evenemang med dj och att nedre plan, som har en separat ingång, kommer att vara öppet för underåriga. De som får dricka alkohol kommer att vara på mittenplanet och övre plan. Förra året gjorde kommunens alkoholhandläggare tillsyn under Svinget, som ju var upplagt på liknande sätt på Harrys.
– Det fungerade bra faktiskt. De tog stickprov på nykterheten i dörren bland de som var under 18 och kollade leg hela tiden. Det stod också en vakt i trappan, säger kommunens alkoholhandläggare Bo Johansson.
I hans rapport redovisas att det var 600 förköpta biljetter till Harrys den kvällen och det gjordes också tillsyn på Krögers, där det ska ha varit ett hundratal gymnasieelever över 18 år.
– Det är nog bra om man försöker få in allt på ett och samma ställe, men konkurrensen är fri och det är knepigt i en stad där det är så väletablerat med krogar, säger Bo Johansson.
Tidningen har sökt företrädare för Harrys utan framgång.