Johan Damne avgår som vd för CA-koncernen
Johan Damne är 61 år och har arbetat i CA-koncernen i 35 år, varav 30 år som operativt ansvarig. En lika givande som krävande roll.
– Jag har de sista åren känt att jag kanske inte har samma energi som jag har haft tidigare. Nu är det tydligt att fjärde generationen av familjen Claesson tar över bolaget. Har jag tre-fyra år kvar av min arbetskarriär är det varken rätt mot mig, bolaget eller koncernen att stanna kvar. Nästa generation behöver frisk blod, säger Johan Damne.
CA letar nu efter en efterträdare. Genom sin roll i koncernen sitter Johan Damne i en rad styrelser för såväl privatägda som börsnoterade bolag, bland annat som ordförande i CA Fastigheter AB.
– De privata bolagen kommer jag att stiga av i samband med att min efterträdare tillträder. I de börsnoterade bolagen sitter jag väl sannolikt kvar till vårens ordinarie bolagsstämmor.
Ägarfamiljen har genom åren spridit sina investeringar inom en rad områden, däribland olja, fastigheter, vindkraft, jordbruk, it och biokemi.
– Jag har ju fått förmånen att få lära mig lite grann om väldigt många branscher, det har varit otroligt stimulerande och kul. Jag har hela tiden fått lära mig nytt, utvecklas och ge mig in i nya frågeställningar.
Har det blivit mycket resor?
– Extremt mycket. Det är en blandning av resor inom och utom landet, även om det blivit helt annorlunda sedan pandemin. Men fram till pandemin reste jag reste i snitt minst tre-fyra dagar i veckan.
Hur ser framtiden ut?
– Den är blank. Men jag tänker inte lägga mig på soffan och pilla mig i naveln. Någonting ska jag göra. Men jag har inga planer så här långt.
Johan Damne och hans familj bodde i Kalmar i nästan 30 år. För sex år sedan flyttade de till Stockholm.
– Jag tror inte att gemene man i Kalmar förstår vilken katastrof infrastrukturen är och den långsiktiga negativa effekten det får på Kalmar. Det är väldigt svårt att driva den verksamhet som CA har från Kalmar. Jag älskar Kalmar och har kvar mitt sommarställe på Öland. Men jag är orolig för Kalmar i ett 10-20-årigt perspektiv, säger han.