Annons

”Jag vägrar bli klappad på huvudet”

Niklas Wykman är Kalmarkillen och MUF-ordföranden som symboliserat motståndet mot den omdebatterade FRA-lagen. Men att han skulle vara en belastning för partiet håller han inte med om.
Kalmar • Publicerad 7 augusti 2008
Niklas Wykman är tillfälligtvis tillbaka i födelsestaden. Han är hemkommen från resor både i Kuba och Israel, snart besöker han USA och Ryssland. Han gillar uppenbarligen ytterligheter.
Niklas Wykman är tillfälligtvis tillbaka i födelsestaden. Han är hemkommen från resor både i Kuba och Israel, snart besöker han USA och Ryssland. Han gillar uppenbarligen ytterligheter.Foto: Sonja Palm

Med tre rösters övervikt, 146-145, röstade riksdagen den 17 juni igenom den omdiskuterade FRA-lagen. Lagen orsakade stora splittringar inom både centern och folkpartiet, men från början, redan ett och ett halvt år innan lagen klubbades, drev moderata ungdomsförbundet en kampanj mot förslaget. I centrum för motståndet står och stod ordförande Niklas Wykman. Han har över 000 kompisar på Facebook och googlar man på hans namn med tillägget FRA får man över 500 träffar. Det är länge sedan en ungdomsordförande har stått i sådant fokus som den här Kalmarkillen gör.

Du har sagt att "Om moderaterna inte ändrar sin position i FRA-lagstiftningen saknar de mitt stöd. Jag kan inte vara medlem i ett parti som företräder idén att avlyssna alla svenskars mejl och telefonsamtal". Vad innebär detta konkret?

Annons

- Att jag långsiktigt inte kan stödja en politik som sysslar med övervakning enligt den lag som antagits. Jag har inte specificerat någon tid, men jag är övertygad om att det sker en förändring, ett förslag om stärkt integritetsskydd. Jag upplever att det är ett stort motstånd hos moderaterna mot lagen.

Splittrar den här frågan partiet, är det till och med så att du är en belastning för moderaterna?

- Nej, det tror jag inte. Vårt parti ska rymma många olika åsikter. Det gäller även ungdomsförbundet, även om jag i just den här frågan tror att 95 procent av muffarna är emot lagen.

FRA-debatten verkar ha krävt offer, kanske främst bland unga folkpartister och centerpartister i riksdagen. Har du inte känt av partipiskan?

- Enligt mitt sätt att se det existerar inte partipiskan. Man har sin fasta övertygelse och den ska man följa, annars gör man inte sitt jobb. Jag är också motståndare till det där att man ska välja sina fajter, jag ser inga fördelar med att vara smidig i politiken.

Är inte motståndet bara ett uttryck för den lite mer trotsiga andan som normalt råder i ungdomsförbunden? Jag pratade med oppositionsrådet Göran Häggfors (m) och han sa att ditt motstånd hör ungdomen till.

- Det finns inget bra ord på svenska, men hans uttalande är "patronizing", ordet nedlåtande är för svagt. Jag vägrar bli klappad på huvudet. Man säger att det inte görs matematiska upptäckter av folk som är äldre än 23 år. Jag tror att analysen blir lite grumligare med åldern.

Vad är ditt förhållande till Fredrik Reinfeldt?

- Det är bra, jag sitter med honom i arbetsutskott och partistyrelse. Jag tycker han är ödmjuk och lyssnar på förslag.

Hur skulle du beskriva dig själv, rent politiskt.

Annons

- Som en själslig anarkist. Jag är driven i förbudsfrågor och är motståndare till förmynderi. Jag äger en stor misstro till överheten. Så har det varit hela min uppväxt ända jag satte mig upp mot auktoritära dagisfröknar.

Hur är ditt förhållande till Kalmar?

- Kärleksfullt, jag älskar stan. Det är också positivt att se hur staden utvecklats sedan jag flyttade, det är stora saker på gång. Vinner nu bara Kalmar FF allsvenskan så blir det spiken i kistan för den negativa attityden som fortfarande finns kvar här.

FRA-lagen är den informella benämningen på en ny lag som föreslogs av regeringen i proposition 2006/07:63 – En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet. Lagändringarna innebär i korthet att Försvarets radioanstalt, FRA, ges rätt att bedriva signalspaning på kabelburen trafik som passerar Sveriges gränser,vilket bland annat innefattar telefon- samt en stor del av Internettrafiken. Propositionen lades fram av försvarsminister Mikael Odenberg (m) den 8 mars 2007. Han hade i sin tur övertagit ärendet från den tidigare socialdemokratiska regeringen från 2005.

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons