Annons
Extrem högerpolitik eller en stillsam och odramatisk förstudie. Det blev en lång ideologisk debatt innan landstingsfullmäktige sa ja till mångfaldsprogrammet
Kalmar • Publicerad 28 mars 2003
Även baksidan på ett kvitto duger att skriva stolpar på. Landstingsrådet Ulf Nilsson (s) förbereder ett debattinlägg mot de borgerligas förslag. 
Foto: Sonja Palm
Även baksidan på ett kvitto duger att skriva stolpar på. Landstingsrådet Ulf Nilsson (s) förbereder ett debattinlägg mot de borgerligas förslag. Foto: Sonja PalmFoto: 

Den borgerliga majoriteten har fått klartecken. Nu blir det en förstudie om entreprenad i Västervik och servicefunktioner i landstinget ska konkurrensutsättas. Men frågan är om regeringen kan tänkas kasta grus i det borgerliga maskineriet.

- Jag tror på goda grunder att det kommer restriktioner under resans gång, vi får väl se vad propositionen innehåller, sa Ulf Nilsson (s) som i onsdags hade överläggningar med socialministern Lars Engqvist om situationen i Kalmar län.

Annons

Nästan en hel arbetsdag

Sju timmars debatt blev det innan de borgerliga fick sitt ja med en rösts övervikt.

- Det är en tung stund för oss i dag, därför att det här berör oss. Skatter och avgifter kan man höja eller sänka efter ett val men ett beslut att lägga ut sjukhuset i Västervik på entreprenad kan man inte ändra på, sa Lis Lyrbo (s) när hon resignerat konstaterade att oppositionens argument inte förändrat den borgerliga inställningen.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet försökte gång efter gång måla in den borgerliga majoriteten i en högerfålla där vinsten är viktigare än vården.

- Skattebetalarnas pengar ska gå till aktieägarnas vinster. Vi vill i stället ha humanitetens vinster, sa Johnny Petersson (v).

De borgerliga partierna menade å sin sida att förslaget till mångfaldsprogram var ett sätt att effektivisera vården och höja kvaliteten.

- Ni bara skrämmer upp personalen och är rädda för att vi ska lyckas, sa Göran Holmberg (m).

Kd:s Anders Andersson använde den socialdemokratiske utredaren Per-Axel Sahlbergs utredning Vinster i vården som slagträ. Han konstaterade att på flera väsentliga punkter fanns en samsyn mellan honom och Sahlberg.

- Varför är det så farligt med en förstudie? Är Sahlberg uttryck för en extrem högerpolitik? frågade han oppositionen.

- Grattis ni moderater. Ni har lyckats trycka in kd, c och fp i det nyliberala hörnet, svarade Anders Henriksson (s).

Annons

Chatrine Pålsson (kd) menade att vi är på väg in i en ny tid som kräver ett annat förhållningssätt än socialdemokraterna och vänstern har.

- Allt fler vill arbeta på annorlunda sätt i dag. Mångfaldsprogrammet är en lösning på de rekryteringsproblem vi har i landstinget.

Missnöjd trots löfte

Samtidigt fick socialdemokraterna ett löfte av Pålsson.

- Det ska aldrig ske att någon ska tränga sig före i en vårdkö på grund av att de har pengar.

Men vänsterpartiets Tomas Markljung var inte nöjd.

- Varför slutar ni inte att leka affär med befolkningen och de anställda i norra länsdelen. Entreprenad är en typisk uppifrånlösning som ingen anställd har efterfrågat.

- Bara det inte blir någon förändring, tycks vara enda alternativet för oppositionen. Att få veta är bra därför ska vi ha den här förstudien, sa centerns Lillebill Grähs.

Mikael Larsson-Ek
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons