Annons

Här planteras Kalmars första mikroskog

Kalmar ska få sin första mikroskog. På fredagen invigdes en plantering mellan Södra vägen och Gasverksgatan.
Kalmar • Publicerad för 6 minuter sedan • 15 november 2024 15:27
Anna Thore (S), ordförande i vatten- och miljönämnden, planterade en ekplanta i Kalmars första mikroskog. Till sin hjälp hade hon landskapsarkitekt Anders Linder.
Anna Thore (S), ordförande i vatten- och miljönämnden, planterade en ekplanta i Kalmars första mikroskog. Till sin hjälp hade hon landskapsarkitekt Anders Linder.Foto: Mats Holmertz

Tanken är att få till en mikroskog som efterliknar en vanlig skog, men på en betydligt mindre yta. Kalmar kommun har planterat cirka 400 plantor av speciellt utvalda växtarter, till exempel lönn och ek, på ett grönområde mellan Södra vägen och Gasverksgatan.

– Poängen är att det ska bli trevligare i Kalmar. Det är ganska svårt att spränga in träd i befintliga städer. Mikroskogen en fantastisk arbetsmetod att jobba med för att få in jättemycket värden på en liten yta, säger Anna Thore (S), ordförande i vatten- och miljönämnden.

Annons

Anders Linder, landskapsarkitekt på Kalmar kommun, berättar att planteringen ska efterlikna naturen. Mikroskogen innehåller arter som finns naturligt i Sverige.

– Man planterar olika växter som tillsammans ska bilda ett slags system som gynnar växterna själva, djur, fåglar, insekter och även oss människor, säger Anders Linder.

Mikroskogen ska ge skugga, fånga upp luftföroreningar och bromsa dagvatten vid stora regn.

Är det ett sätt att släta över debatten kring Krafslösaskogen, nu planterar ni lite skog här i stället?

– Nej, verkligen inte. Det är en stadsmiljöförädling för att vi inom staden ska öka våra nyttor i klimatanpassning, djur- och växtliv, samt människors trivsel och hälsa i en stadsmiljö, säger Anna Thore.

”Man planterar olika växter som tillsammans ska bilda ett slags system som gynnar växterna själva, djur, fåglar, insekter och även oss människor, säger Anders Linder.
”Man planterar olika växter som tillsammans ska bilda ett slags system som gynnar växterna själva, djur, fåglar, insekter och även oss människor, säger Anders Linder.Foto: Mats Holmertz
Jonatan BergööSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons