Fanerduntomten kan få nytt liv – med bostäder
Bostäder, en kommande simhall och en politisk vilja att binda samman Kalmar med Lindsdal sätter ljuset på Fanerduntomten som gapar tom när resten av Snurrom ändrar form. Mattias Adolfson (S), samhällsbyggnadsnämnden, vill gärna att det händer något på grusplanen.
– Vi för ett resonemang med CA fastigheter om ett utvecklingsarbete. Det vi är intresserade av är i slutänden ett planarbete där innehållet hänger ihop med simhallen och bostäderna. Vi har också ett nytt verksamhetsområde längs med E 22, säger Mattias Adolfson.
CA fastigheters vd sedan nyåret, Fredrik Alvarsson, tycker också att tiden är mogen för att göra något av marken som företaget ägt i många år.
– Vi har påbörjat diskussioner med staden. Vi har en tanke om att påbörja arbetet med en detaljplan inom kort. Det vi vill huvudsakligen är att skapa bostäder, säger Fredrik Alvarsson.
Möten har hållits och kommer att hållas med kommunen igen inom kort. Alvarsson hoppas på en skyndsam hantering från kommunens sida.
CA Fastigheter kan även tänka sig inslag av annat än bostäder, även om bostäder är det primära målet. Marken är stor, 120 000 kvadratmeter.
– I huvudsak vill vi bygga för att driva i egen regi. Men det kan bli olika typer av upplåtelseformer. Vi håller frågan öppen. Även där vill vi känna av vad det finns för intresse hos Kalmarborna. Vi är lyhörda mot marknaden.
Tomten i fråga har nästan samma laddning som Rifatomten. Här fanns en dröm om ett storslaget kinesiskt handelscentrum. Planen var att skapa norra Europas största handelsplats som skulle generera 800 nya jobb, en kinesisk stadsdel och jumbojetplan från Kalmar flygplats.
Johan Persson (S), kommunalråd tecknade kontrakt om miljardinvesteringen. Det var 2006. Redan samma år kom den första varningsklockan när Sydsvenskan avslöjade att Fanerdun lockade med permanenta uppehållstillstånd och villor för dem som ville investera i Kalmar. Klockorna ringde flitigt efter det.
2010 var sagan om Fanerdun slut. Teglet som handelscentrat skulle byggas upp med, såldes till Öland. Året därpå revs det gamla chokladlagret. Sedan dess har där varit en grusplan.