Annons

Experternas råd till husköpare: ”Lev som om du redan ägde bostaden”

Bind lånen om du sover oroligt. Köp inte ett för stort hus. Spara ihop en buffert. Det är några av råden när Barometern-OT bad två lokala bankrådgivare att ge sin syn på inflationen och räntan.
– Många har missat att vi är på väg in i en ny ekonomi, säger Kaisa Kajava, affärsansvarig på Ålems Sparbank.
KALMAR LÄN • Publicerad 22 januari 2023 • Uppdaterad 23 januari 2023

I februari väntas Riksbanken höja styrräntan med ytterligare 0,5 procentenheter till 3 procent. Det vore ett felbeslut, menar nu statliga SBAB. Enligt bankens beräkningar har inflationen redan toppat. Det vore därför vettigare, anser bankens chefsekonom, att hålla sig till 0,25 procentenheters höjning och sedan avvakta med fler höjningar.

Kaisa Kajava, affärsansvarig på Ålems Sparbank, menar att det är för tidigt att säga om inflationen har vänt. Hon vill vänta in SCB:s inflationssiffror för januari som snart släpps.

Annons

– Först då går går det att se om Riksbankens kraftiga räntehöjning i slutet av november givit någon effekt, säger hon.

Kaisa Kajava, affärsansvarig på Ålems Sparbank
Kaisa Kajava, affärsansvarig på Ålems SparbankFoto: Pressbild

Ted Karlberg, placeringsrådgivare på Handelsbanken i Kalmar, säger att bankens prognoser visar att åtgärderna mot inflationen börjar bita.

– Men det är fortfarande så mycket underliggande, som matpriser och tjänstepriser, som vi vill få ner och det är inte det enklaste.

Utöver höjningen i februari ser Handelsbanken ”en risk” för att att Riksbanken höjer styrräntan ytterligare 0,25 procentenheter i april. Varje höjning kan svida rejält i låntagarnas plånböcker, konstaterar Kaisa Kajava.

– Om en höjning på 0,25 procentenheter får direkt bäring på marknadsräntan kan man säga att ett vanligt hushåll med rörligt bolån på 2 miljoner kronor får 5 000 kronor i ökade ränteutgifter under ett år. Höjs räntan med 0,5 stiger utgifterna alltså med 10 000 kronor.

Med tanke på att Sverige väntas gå in i en lågkonjunktur under året bedömer SBAB att styrräntan i slutet av 2023 kommer att sänkas för att stimulera ekonomin. Swedbanks ekonomer gör samma bedömning, säger Kaisa Kajava.

– Men jag vill passa på att säga att räntorna inte alls kommer att sjunka till de nivåer vi blivit vana vid de senaste tio åren. Prognosen visar att det nya normala kommer att bli ett läge bara något lägre än det vi har idag.

Kaisa Kajava säger att hon den senaste tiden lagt mycket tid på att förklara sambandet mellan inflation, Riksbankens styrränta och marknadsränta för bankens kunder. Hon menar att många de senaste månaderna har fått ett bryskt uppvaknande efter flera år av blomstrande utveckling.

– Många har missat att vi är på väg in i en ny ekonomi.

Ted Karlberg, placeringsrådgivare på Handelsbanken i Kalmar.
Ted Karlberg, placeringsrådgivare på Handelsbanken i Kalmar.Foto: Pressbild

Även Ted Karlberg märker tydligt på sina kunder att det råder nya tider.

Annons

– Nu går det inte bara att köra på längre. Många har börjat dra ner på sina energivanor och räknar på hur man ska klara elräkningarna som kommer in.

Ted Karlberg poängterar att det är något positivt som kommit ur det tuffare läget.

– Det är bra att man bryr sig om sin ekonomi och vill skapa rejäla buffertar.

FAKTA

Rådgivarens tips: ”Köp inte större hus än du behöver”

Två frågor till Kaisa Kajava, affärsansvarig på Ålems Sparbank.

Vad har du för råd till den som är på väg in på bostadsmarknaden?

– Testa att leva som att du redan hade kostnaden för huset. Lägg pengarna du får över till att spara ihop till en kontantinsats och buffert. Tänk också på att inte köpa större hus än du behöver. Ju större bostad, desto större kostnader för husinköp och löpande utgifter, säger Kaisa Kajava.

Ska man satsa på bundna eller rörliga lån?

– Det är hushållets ekonomi som avgör och hur stor oro man som människa känner om man inte har kontroll på sin ränteutgift. Har du bara lite utrymme för en ränteökning bör du överväga bunden ränta även om den räntan idag är högre.

David IsefjordSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons